Gascoigne: Már hajnal ötkor piáltam

Paul Gascoigne angol volt válogatott labdarúgó
Former England footballer Paul Gascoigne leaves Stevenage Magistrates Court, north of London, on August 5, 2013. Troubled former England football star Paul Gascoigne was fined after pleading guilty Monday to common assault and drunk and disorderly behaviour at a railway station. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Képtelen focimeccset nézni az angol futball egykori fenyegyereke, Paul Gascoigne, de nem ez a fő problémája, hanem hogy visszaesik-e az alkoholizmusba. Most elkészült életrajzi filmjében nyíltan beszél a drogokról, alkoholról és arról, hogy milyen volt olyan magasról ennyire mélyre zuhanni.

"A futballpályáról a tárgyalószobába költöztem" – mondja Paul Gascoigne életrajzi filmjében a visszavonulása utáni időkről. Többször letartóztatták, mert ittasan vezetett, jogosítvány nélkül. Azt mondta, volt, hogy már reggel 5-kor ivott. A mélypont az volt, amikor majdnem meghalt a rehabon.

18 nap kóma

"18 napig kómában tartottak. Amikor felkeltem, azt sem tudtam, hol vagyok" – emlékezett. Ezután saját magának is beismerte, hogy alkoholista, és megpróbálta legyőzni a függőségét. Azt állítja, a sajtó érdeklődése ezt nagyon megnehezítette. "Rengeteg hazugságot írtak rólam az újságok, erősnek kellett lennem, hogy kibírjam őket" – mondta.

Így festett Gascoigne tavaly. Természetesen egy bírósági tárgyalásról távozóban fotózták Forrás: AFP/Justin Tallis


Focit alig néz, mert még mindig nem tudja feldolgozni, ami vele történt. A mai focistákról viszont megvan a véleménye.

Szerinte hiányzik belőlük a tűz, ezzel pedig rossz példát mutatnak a fiataloknak.

"Nem tudok mit kezdeni azokkal a játékosokkal, akik sok pénzt keresnek, de nem adnak ki magukból száz százalékot. A szurkolók fizetik a házukat, a kocsijukat, a nyaralásukat, ők pedig egy gól után csak úgy visszasétálnak, a klubjukban és a válogatottban is" – mondta Gascoigne.

Könnyek a döntőért

Gascoigne-nak az 1990-es világbajnokságon óriási szerepe volt abban, hogy Anglia a döntőbe jutásért játszhatott a németekkel. A meccsen kapott egy sárga lapot, és mivel volt már egy másik korábbról, nem játszhatott volna a döntőben. Emlékezetes pillanat volt, amikor emiatt elsírta magát. Végül az angolok nem jutottak a döntőbe, de Gazza igazi sztár lett.

Az utolsó nagy torna, amin játszott: az 1996-os Európa-bajnokság Forrás: AFP/UK Out


Saját videójátékot csináltak neki, a Lindisfarne nevű együttessel felvett dala aranylemez lett, és folyamatosan az újságok címlapján szerepelt – de általában nem a sportteljesítményével. Alkoholproblémái akkor lettek nyilvánvalóak, amikor 32 feles után elájult, és kórházba vitték. Az 1998-as világbajnokságra utazó keretbe is azért nem került be, mert a felkészülési idő alatt lefotózták egy buliból hazafelé tartva.

Soha többet nem játszott a válogatottban.

A pályán is sokszor meggondolatlan volt, a Rangers középpályásaként, például, ötmeccses eltiltást kapott dulakodásért. Sok klubnál megfordult, így a Newcastle, a Tottenham, az Everton, a Lazio és a már említett Rangers játékosa is volt. Profi pályafutása, nagyrészt alkoholizmusa és a botrányai miatt, 2004-ben ért véget.

Talán iszom, talán nem

Az 57-szeres angol válogatott és klubjai színeiben több mint 400-szor pályára lépő Gazza most jól van, de tudja, ez nem tart örökké. "Talán iszom holnap, talán nem. Remélem, az utóbbi."