A FIFA is keményen büntet egy idei szabály miatt

nk20150528
Piros mezben a Sevilla, kékben az FC Dnipro Dnipropetrovsk játékosai a tegnap UEFA kupa döntője után. Találják ki, melyik nyerte a mérkőzést
Vágólapra másolva!
A harmadik fél tulajdonjogára vonatkozó szabályok megsértése miatt súlyos pénzbüntetést kapott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságától négy klub, közte az Európa Ligában címvédő Sevilla is.

A holland Twentét a legmagasabb mértékű, 185 ezer svájci frankos (53,2 millió forint) szankcióval sújtotta a FIFA, amely a spanyol Sevillára 55 ezer, a brazil Santosra 75 ezer, a belga St. Truidenre pedig 60 ezer svájci frankos büntetést szabott ki.

A FIFA indoklása szerint az egyesületeknek azért kell fizetniük, mert megsértették a

harmadik fél tulajdonjog-birtoklására vonatkozó előírásokat,

amelyek 2015. január 1-je óta vannak érvényben. A FIFA a játék feddhetetlenségét veszélyeztető tényezőnek, egyben szabályellenesnek minősítette a módszert, mert általa a befektetők átigazolásokat kényszeríthetnek ki a nyereség reményében.

Kemény büntetést fizet az EL-címvédő Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A FIFA a csütörtöki bejelentése szerint a pénzbüntetésen kívül figyelmeztetésben is részesítette a most szankcionált négy klubot. A Twentét a holland szövetség tavaly decemberben három évre eltiltotta az európai labdarúgókupáktól, mert az egyesület - még 2014-ben - eladta néhány játékosának átigazolási jogát egy külső befektetőnek.