Csak annyit vontak le az elsőtől, hogy még bajnok maradhasson

Jeonbuk Hyundai, foci, dél-korea
South Korea's Jeonbuk Hyundai Motors forward Ricardo Lopes (C) celebrates his goal with teammates against South Korea's FC Seoul during their semi-final first leg football match of the AFC Champions League in Jeonju on September 28, 2016. / AFP PHOTO / YONHAP / YONHAP
Vágólapra másolva!
A klubot érintő korrupciós botrány miatt kilenc pontot levontak a dél-koreai labdarúgó-bajnokságában listavezető és már bajnoknak tekinthető Jeonbuk Hyundai csapatától.

A liga azért büntette meg egy fordulóval a pontvadászat vége előtt a klubot, mert annak egyik alkalmazottját elítélték, amiért 2013-ban több játékvezetőt is megvesztegetett. Az egyesületnek a szankció részeként 100 millió koreai wont (25,1 millió forint) is fizetnie kell.

A Jeonbuk Hyundai a 33. forduló előtt 14 ponttal vezetett a második helyezett FC Szöul előtt, vagyis a bajnoki címe a levonást követően sem került veszélybe, hiszen egy körrel a vége előtt még mindig öt ponttal jobban áll riválisánál.

A Jeonbuk Hyundai így is megnyerte a dél-koreai futballbajnokságot Forrás: AFP/ /Yonhap

Az ügyben eljáró bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a klub egyik játékos-megfigyelőjét, aki 2013-ban pénzt adott a játékvezetőknek azért, hogy kedvező döntésekkel segítsék a csapatot.

A klub közleményben kért bocsánatot a történtekért, és kijelentette, igyekszik megakadályozni, hogy az eset megismétlődjön. Hozzátették: munkatársukat - akinek a nevét nem árulták el - felfüggesztették, és hamarosan eldöntik, hogy megszüntetik-e a munkaviszonyát.

A Jeonbuk 2009 óta idén ötödször nyeri meg az élvonalbeli bajnokságot.