Öt éve még ezer néző előtt játszott, ma 100 millió euró az ára

662360319 fbl Horizontal
Torino's Italian forward Andrea Belotti celebrates after scoring a goal during the Italian Serie A football match between Torino and AS Roma at the "Grande Torino" Stadium in Turin on September 25, 2016. / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
A Torino csatára, Andrea Belotti nem ajándékba kapta az élettől, hogy ma úgy beszélnek róla, mint az egyik legjobb olasz csatárról. Mögötte a családja, előtte egy páratlan lehetőség.

A 23 éves csatárról elmondhatjuk, hogy megdolgozott a sikerért, és azért, hogy a klubja most 100 millió eurós kivásárlási árral hozza a frászt a kérőkre. Az Arsenal 65 milliós ajánlatát gondolkodás nélkül utasította el a Torino. „Sokkal többet ér annál, mint amit az angolok ajánlottak érte” – jelentette ki ellentmondást nem tűrően Gianluca Petrachi, a Torino elnöke, akivel – legyen bármilyen gólerős is Belotti – azért nem sokan értenek egyet (azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a londoniak úgy tudják, ők nem tettek ilyen ajánlatot a csatárért).

Andrea Belotti az idei szezonban a Serie A sztárja lett Forrás: AFP/Marco Bertorello

Belotti az előző szezonban 37 bajnoki mérkőzésen 12 gólt szerzett, ami elég volt ahhoz, hogy megjegyezzék a nevét a sportbarátok. Az idei szezonban azonban féltávnál, 17 mérkőzés után 14 góllal második a góllövőlistán (a 15 gólos Mauro Icardi mögött), ezzel a produkcióval pedig már nem csak a Serie A, hanem az európai foci krémjében is helyet követelt magának. Ami az indulás nehézségeihez képest igen szép teljesítmény.

Utolsóból lett első

Ifistaként az élvonalbeli Atalanta gondolkodás nélkül eltanácsolta, így kötött ki a harmadosztályú AlbionLeffe csapatánál, ahol még 2012-ben is 1000 néző előtt kergette a labdát. „Minden évben ő volt az utolsó játékos, akivel szerződést hosszabbítottak” – idézi a csatár édesapját a Yahoo Sports.

2013-ban egy osztállyal feljebb lépett, és aláírt a Serie B-ben szereplő, pénzzel nem túl jól álló Palermóhoz. „Belementem, hogy 400 ezer euróval kevesebb legyen a fizetésem, mint amiben előzetesen megegyeztünk – mondta Belotti. – Tudtam, hogy nincs sok pénzük, főleg nem egy harmadosztályból érkező játékosra.

A Palermóval az első szezonja végén fel is jutott az élvonalba, majd 2015 nyarán már 7,5 millió euróért elvitte a Torino – nem csak Belottinak volt jó befektetés Szicíliába szerződni. „Szeretek keményen dolgozni – mondta Belotti. – Apám azt mondta, ha nem úgy jössz le a pályáról, hogy teljesen el vagy készülve az erőddel, akkor nem tettél meg mindent a csapatodért.”

Lobog a taraja Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Munkamorálja üzenet volt azoknak a csapattársainak, akikkel együtt játszott az AlbionLeffében, és akik azt mondták, soha nem tudnák őt elképzelni az élvonalban.

– mondta Belottiról az edzője, Sinisa Mihajlovic. – Azért melózik, hogy annyi pénzt tudjon keresni, hogy a szüleinek ne kelljen többé dolgozniuk.”

Jól halad az ügyben, akárki is viszi el Torinóból – mert biztos, hogy valaki elviszi, ha nem is 100 millió euróért –, nem aprópénzért fog aláírni.

Kergeti a kakast

Belotti minden gólját a védjegyévé váló, tarajat imitáló mozdulatokkal ünnepli, aminek két üzenete van. Egyrészt jó barátjának, Juri Gallónak (a vezetéknév jelentése: „kakas") szól, másrészt pedig az őt kritizálóknak üzen: attól, hogy válogatott focista lett, még nem felejtette, hogy gyerekként a tyúkokat kergette a nagybátyja farmján.