Oroszországban írhatja tovább a mesét az izlandi fociválogatott

Izland, labdarúgó válogatott
Iceland's players (Back row, From L) defender Ragnar Sigurdsson, Emil Hallfredsson, defender Kari Arnason, forward Jon Dadi Bodvarsson, defender Birkir Saevarsson and midfielder Gylfi Sigurdsson (Front row, From L) Hordur Magnusson, forward Johann Berg Gudmundsson, midfielder Birkir Bjarnason, goalkeeper Hannes Thor Halldorsson and midfielder Aron Gunnarsson pose for the team photo prior to the FIFA World Cup 2018 qualification football match between Iceland and Kosovo in Reykjavik, Iceland on October 9, 2017. / AFP PHOTO / Haraldur Gudjonsson
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik az izlandi futballcsoda. A 103000 km² területű, 334 770 lakosú skandináv ország labdarúgói számára a 2016-os Európa-bajnokság volt az első rangos torna, amelyen szerepelhettek – a házigazda franciáktól elszenvedett vereség után búcsúztak a negyeddöntőben –, de a következő nagy megmérettetésre sem kell sokáig várniuk. Izland ugyanis csoportelsőként, története során először ott lesz a világbajnokságon 2018-ban.

Heimir Hallgrímssont csapatában összesen 22 labdarúgó játszott a vb-selejtezők alkalmával, ez nem nagy szám.

Főleg úgy, hogy a kapus Ögmundur Kristinsson egy mérkőzésen lépett pályára, míg Rúnar Már Sigurjónsson az utolsó, Koszovó elleni találkozó 89. percében állt be először.

Ha részletesebben megvizsgáljuk, hogy a 22 labdarúgó közül ki mennyi játéklehetőséghez jut a klubcsapatában, akkor talán már nem is annyira meglepő a siker.

Izland története során először kint van a világbajnokságon Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Sergen Sezgin

Az izlandi sikerkovácsok

Mind a tíz vb-selejtezőn három labdarúgó, Ragnar Sigurdsson, Birkir Már Saevarsson és Gylfi Sigurdsson játszott.

Közülük a két Sigurdsson volt végig a pályán, míg Saevarsson mindössze 32 percet hiányzott.

Kilenc mérkőzésen pályára lépők már többen vannak: a kapus Hannes Thór Halldórsson, míg a mezőnyjátékosok közül Kári Arnason, Aron Gunnarsson, Birkir Bjarnason és Johann Berg Gudmundsson. Az említett labdarúgók mellett pedig még mindig akadnak futballisták, akik csak kettő összecsapásról hiányoztak: Hördur Magnússon, Alfred Finnbogason és Jón Dadi Bödvarsson.

Tehát 11 olyan futballista van, aki maximum két meccset hagyott ki különböző okokból, ez is jól mutatja, hogy a szövetségi kapitány erős alapokra építhette a csapatát.

Heimir Hallgrimsson beszélget Johann Berg Gudmundssonnal Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Természetesen nem 11 játékosból áll a csapat, egy válogatottnál pedig ez hatványozottan igaz. Björn Sigurdarson és Emil Hallfredsson hat, Ari Freyr Skúlason öt, Vidar Örn Kjartansson és Sverrir Ingi Ingason négy, Elmar Bjarnason, Ólafur Ingi Skúlason, Arnór Ingvi Traustason és Rúrik Gíslason három, míg Rúnar Már Sigurjónsson és a kapus Ögmundur Kristinsson egy meccsen léphetett pályára.

A kulcsjátékosok messze futballoznak

Nézzük ezek után azt, hogy ezek az izlandi játékosok hol és hogyan szerepelnek a klubcsapataikban. Bár a válogatott játékosok többsége meghatározó tagja az együttesének, azért akadnak kivételek is. Arról nem is beszélve, hogy

Gylfi Sigurdssont, Johann Berg Gudmundssont, Alfred Finnbogasont és Emil Hallfredssont leszámítva nem topligákban kell megküzdeniük a helyükért.

Hannes Thór Halldórsson Dániában véd. A Randers kapusa meghatározó tagja a dán szuperligában szereplő csapatnak: mind a 11 bajnokin vele kezdődött az összeállítás. Az már más kérdés, hogy a Randers az utolsó helyen áll a 14 csapatos bajnokságban, amelyen a hétfőn kinevezett korábbi ferencvárosi edző, Ricardo Moniz segíthet.

Hannes Thor Halldorsson biztos pontja volt a vb-re kijutó izlandi válogatottnak Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

A Championshipben szereplő Bristol City védője, Hördur Magnússon az egyik kivétel. A 24 éves labdarúgó ugyanis

az angol második vonalban még nem kapott lehetőséget 11 forduló alatt,

az Angol Ligakupában három találkozón volt végig a pályán.

Kári Arnason még Hannes Thór Halldórssonnál is idősebb, a védő 34 éves.

A skót Premiershipben szereplő Aberdeen FC labdarúgója négy bajnokin lépett eddig pályára

a nyolc forduló alatt, igaz az utolsó három találkozón már végig a pályán volt.

A 31 éves védő, Ragnar Sigurdsson az orosz élvonalbeli

Rubin Kazanyban az utolsó három találkozón végig a pályán volt az jelenlegi szezonban,

összesen pedig hat bajnokin és egy kupameccsen lépett pályára.

Az ukrán Mykola Matviyenkót szereli az izlandi Birkir Saevarsson Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Birkir Már Saevarsson 32 évesen a svéd elsőosztályú Hammarby meghatározó játékosa.

A jobbhátvéd 29 mérkőzésénél jár

– Svédországban már a 26. fordulónál tart a bajnokság –, 25 bajnokin és 4 kupamérkőzésen lépett pályára.

Izlandi merítés

Az izlandi focisikerek méginkább felértékelődnek, ha megvizsgáljuk Izland lakosságát: 334 770 emberből hozzávetőlegesen 37 000 20 és 34 év közötti férfi él Izlandon (11 százaléka a teljes lakosságnak) – persze nem mindenki a labdarúgó pályafutást választja –, így elég szűk rétegből van lehetőség az egészségesnek mondható 23 fős válogatott keretet összeállítani. Csak viszonyításképpen, Magyarország jelenlegi népessége 9 792 163 fő.

Birkir Bjarnason is a Championshipben edződhet.

Az Aston Villa 29 éves játékosa a 11 forduló alatt 5 alkalommal lépet pályára, ám csak egyszer, a Reading ellen volt végig a pályán.

A bajnokin a pályán töltött 163 perc nem túl sok, igaz, cserébe az Angol ligakupában bizonyíthatott: három meccset játszott végig és egyszer eredményes is volt.

A horvát Mateo Kovacic és az izlandi Aron Gunnarsson küzdelme Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Aron Gunnarsson ugyancsak a Championshipben játszik, a Cardiff City-ben. A 28 éves középpályás meghatározó tagja a walesi csapatnak,

11 mérkőzésből kilenc alkalommal volt a pályán, minden alkalommal végigjátszotta az összecsapást.

Az izlandi válogatott legnagyobb ásza, a 25 millió euróra értékelt Gylfi Sigurdsson sem panaszkodhat. A 28 éves középpályás a Premier League-ben szereplő Evertonban a Manchester City elleni mérkőzést kivéve végig a pályán volt,

összesen hat PL-meccsen és három Európa-liga találkozón kapott szerepet a 2017/18-as szezonban.

Gylfi Sigurdsson az egyike azoknak, akik mind a 10 vb-selejtezőn a pályán voltak Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Johann Berg Gudmundsson a másik, aki a Premier League-ben bizonyíthat.

A 26 éves szélső hét forduló alatt hatszor kapott lehetőséget a Burnley-ben.

Ebből ötször kezdő volt, egyedül a Huddersfield ellen lépett pályára csereként, de így 374 percet tölthetett a pályán.

A 28 éves Alfred Finnbogason jelenleg a Bundesligában szereplő Augsburg játékosa. A támadó az eddig eltelt hét fordulóban minden alkalommal a kezdőcsapatban kapott helyet és összesen 625 percet játszott. Ez idő alatt négy gólig jutott,

a Köln ellen mesterhármast szerzett.

Emellett a Német Kupában is pályára léphetett.

Jón Dadi Bödvarsson is az izlandi Championship-légiót gyarapítja.

A 25 éves támadó hétszer lépet pályára a 11 forduló alatt és két gólig jutott.

Az utolsó fordulókban már inkább csak csereként kapott lehetőséget, összesen 314 percet töltött a pályán.

Rájuk is lehet számítani

A 26 éves Björn Sigurdarson a norvég élvonalbeli Molde csapatánál 23 meccsen 13 gólnál jár. A 30 éves Ari Freyr Skúlason a belga elsőosztályú Lokeren meghatározó labdarúgója, nyolc találkozón hétszer volt kezdő.

Emil Hallfredsson a Serie A-s Udinese futballistája, ám a 33 éves középpályás négy bajnokin csak 208 percet kapott hét forduló alatt,

így inkább már csak kiegészítő emberként számítanak rá.

Emil Hallfredsson a rutinjával nagy segítségére volt az izlandi válogatottnak Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

A 27 éves Vidar Örn Kjartansson az izraeli Makkabi Tel Avivban hat bajnokin és hét EL-selejtezőn bizonyíthatott eddig,

a védő Sverrir Ingi Ingason az orosz élvonalbeli Rosztovban a 12 bajnokiból 11-szer a pályán volt, tíz alkalommal végig.

A 30 éves Elmar Bjarnason a török másodosztályú Elazigspor meghatározó labdarúgója, mind a hét bajnokit végigjátszotta. A 34 éves Ólafur Ingi Skúlason a török Super Ligben, pontosan a Karabüksporban kiegészítő ember – három mérkőzésen 115 percet játszott. A 24 éves Arnór Ingvi Traustason a görög AEK Athénban eddig mindössze 73 percet kapott három összecsapáson. Rúrik Gíslason a német másodosztályú 1. FC Nürnbergben mindössze 109 percet kapott, a 29 éves szélső az utóbbi fordlókban már a keretben sem volt.

A 27 éves Rúnar Már Sigurjónsson 9 meccsen három gólnál jár a svájci Grasshoppersben. Ögmundur Kristinsson a holland élvonalbeli SBV Excelsiorban a negyedik forduló óta élvezi a bizalmat,

így már négy mérkőzésénél jár a kapus.

A csoda megismételhető

Összességében elmondható, hogy az izlandi válogatott ereje nem feltétlenül a kimagasló egyéni képességekben van.

Inkább csapatként nagyon erősek, a sok rutinos labdarúgó pedig amikor kell – finnek elleni fordítás a 90.perc után, a horvátok elleni siker a hajrában – meg tudja fordítani egy-egy mérkőzés menetét.

Bár a Finnország elleni vereségre, vagy éppen Koszovó nehézkes legyőzésére is képes Heimir Hallgrímsson csapata, de Horvátország legyőzését, illetve Törökország oda-vissza verését nem kell megmagyarázni.

A történelmet író izlandi csapat a Koszovó elleni utolsó vb-selejtezőn Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Izland végül a tíz mérkőzéséből hetet megnyert egy döntetlen és két verség mellett, így 22 ponttal csoportelsőként jutott ki a 2018-as oroszországi vb-re, története során először. Az izlandi példából is látszik, hogy tudatos csapatépítéssel igenis nagy eredményeket lehet elérni.

Az Európa-bajnokság után jöhet az újabb nagy kirándulás, 2018-ban Oroszországba, a világ legjobbjai közé.

Izland szereplése a 2018-as vb-selejtezőn

2016.09.05.
Ukrajna-Izland 1-1
G.: Yarmolenko (41), ill. Finnbogason (6.)

2016.10.06.
Izland-Finnország 3-2
G.: Arnason (37.), Finnbogason (91.), Sigurdsson (96.), ill. Pukki (21.), Lod (39.)

2016.10.09.
Izland-Törökország 2-0
G.: Toprak (42. - öngól), Finnbogason (44.)

2016.11.12.
Horvátország-Izland 2-0
G.:Brozovics (15., 91.)

2017.03.24.
Koszovó-Izland 1-2
G.: Nuhiu (53.) ill., Sigudarson (25.), Sigurdsson (35., tizenegyesből)

2017.06.11.
Izland-Horvátország 1-0
G.: Magnússon (90.)

2017.09.02.
Finnország-Izland 1-0
G.: Ring (8.)

2017.09.05.
Izland-Ukrajna 2-0
G.: Sigurdsson (47., 66.)

2017.10.06.
Törökország-Izland 0-3
G.: Gudmundsson (32.), Bjarnason (39.), Arnason (49.)

2017.10.09.
Izland-Koszovó 2-0
G.: Sigurdsson (40.), Gudmundsson (68.)