A Chapecoense tragédiájára emlékszik hétvégén a Torino

fbl accident TOPSHOTS Horizontal
Rescue teams work in the recovery of the bodies of victims of the LAMIA airlines charter that crashed in the mountains of Cerro Gordo, municipality of La Union, Colombia, on November 29, 2016 carrying members of the Brazilian football team Chapecoense Real. A charter plane carrying the Brazilian football team crashed in the mountains in Colombia late Monday, killing as many as 75 people, officials said. / AFP PHOTO / STR / RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
A brazil Chapecoense labdarúgócsapatának egy évvel ezelőtti tragédiája előtt emléket állító mezben lép pályára hétvégén az olasz bajnokságban a Torino.

Az eredetileg barnás vörös felsőben játszó együttes az Atalanta elleni összecsapáson zöldben lép majd pályára, ami a Chapecoense mezszíne.

Egy éve zuhant le a Chapecoense csapatát szállító gép, fedélezetén 77 utassal. Csupán hatan élték túl a tragédiát. Forrás: AFP/Raul Arboleda/Raul Arboleda

A klub közleménye szerint az olaszok elnöke, Urbano Cairo a Chapecoense első emberének, De Nes Filhónak tett ígéretét teljesítik az akcióval. Hozzátették, a szurkolók számára is gyártanak 1500 darabot az egyedi felszerelésből, s az ebből összegyűjtött bevételből az áldozatok családjait támogatják majd.
A Chapecoense tavaly november 29-én a Copa Sudamericana döntőjére utazott, amikor repülőgépe - a kifogyott üzemanyag miatt - röviddel a leszállás előtt lezuhant a kolumbiai Medellín közelében. A csapat 19 játékosa hunyt el az összesen 71 áldozattal járó szerencsétlenségben.

A torinói együttes is megélt hasonló tragédiát: 1949-ben a sorozatban öt bajnoki címet nyert, "Grande Torino" ("Nagy Torino") névre keresztelt együttest szállító repülőgép a supergai bazilikának csapódott, s minden utas - köztük a csapat fedélzeten tartózkodó 18 játékosa - elhunyt.