Vágólapra másolva!
Csürörtök estig hibátlan volt a magyar labdarúgó-válogatott mérlege a luxemburgi csapat ellen, de története során először kikaptunk Luxemburgtól. Nikolics Nemanja hiába tért vissza góllal a nemzeti csapatba, Szélesi Zoltán csapata kettőt kapott, így egy éven belül kaptunk ki Andorrától és Luxemburgtól is. Luxemburg-Magyarország 2-1. Kedden Costa Rica következik.

A magyar labdarúgásban október közepén véget ért a Bernd Storck nevével fémjelzett korszak és amolyan áthidaló megoldásként Szélesi Zoltán lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Szélesi Zoltán, a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Szélesi, aki Storck stábjában is benne volt, sorrendben az 54. magyar szövetségi kapitány és annak ellenére vezette a csütörtöki, Luxemburg elleni, majd a jövő keddi, Costa Rica elleni felkészülési meccseken a válogatottat, hogy már az is biztos, a belga Georges Leekens lesz az állandó kapitány, Szélesi pedig a segítője. Leekens egyébként már Luxemburgba is elkísérte a csapatot, a meccsen a díszpáholyban foglalt helyet.

Georges Leekens Csányi Sándor mellől figyelte a mérkőzést Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Luxemburg azon csapatok közé tartozik, amely ellen eddig mindig nyert a magyar válogatott, eddig a meccsig tízből tíz volt a mérleg és 47–10 a gólkülönbség. Luxemburg egyébként a világbajnoki selejtezők során négy pontot szerzett, Fehéroroszországot meg is előzte a csoportban, miközben a franciák ellen gólnélküli döntetlent értek el idegenben.

Szélesi Zoltán a várakozásoknak megfelelően egy 4-3-3-as felállásban küldte pályára a csapatot, három csatárral, valamint Dzsudzsák Balázzsal a középpályán kezdett a magyar válogatott.

A luxembourgi Josy Barthel Stadionban az 5. percig kellett várni az első lövésünkre, Nagy Ádám lökete pattant le Moris kapus előtt, de második próbálkozásra már biztosan fogni tudta a labdát. Két perccel később Korhut Mihály lépett meg a baloldalon, majd beadásáról alig maradt le Nikolics Nemanja.

A 15. percben aztán jött a hidegzuhany:

Gerson Rodrigues húzott el a jobb oldalon, majd Kádár lábai között betett labdája tökéletes volt Aurelien Joachimnak, aki megforgatta Korcsmárt és a visszazáró Pátkait, majd az újonc Kovácsik Ádám kapujába lőtt.

A 17. percben egy luxemburgi szabadrúgás után indult a gyors magyar kontra. Az akciót Németh Krisztián lövése zárta le, de Morisról szögletre pattant a labda. Dzsudzsák szögletébe Kádár csúsztatott bele, a labdára pedig Nikolics Nemanja csapott le és közelről sikerült egyenlítenie.

A 20. percben Lovrencsics rúgta fejbe Thillt, amiért sárga lapot kapott, a hazai játékost pedig hosszú percekig kellett ápolni, majd kötéssel a fején térhetett vissza.

A 27. percben Dzsudzsák beadása után Ugrai Roland elé került a labda, majd a kapufára lőtt, a kipattanót pedig Németh pofozta a kapusba közelről.

Nikolics Nemanja góllal tért vissza a válogatottba Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A 39. percben aztán megint a hazai csapat veszélyeztetett, egy lapos beadásra többen is érkeztek, de a csatárok egymást zavarták, így Pátkainak sikerült felszabadítania.

Fordulás után, az 52. percben gondolta úgy Lovrencsics Gergő, hogy a grundon van és megpróbált kötényt adni ellenfelének a jobbszélen, miután nem sikerült jobbnak látta, ha földhöz vágja a luxemburgit, mielőtt elindulhatna a labdával, a játékvezető így kénytelen volt felmutatni neki a második sárgát, így tíz emberrel kellett tovább küzdenie a csapatnak.

Az 56. percben reagálta le a történteket Szélesi, Ugrait kapta le a pályáról és érkezett jobboldali védőnek Bese Barnabás.

Nem volt szép meccs Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Az 58. percben kis híján büntetett Luxemburg, de Da Mota veszélyes beadására nem érkezett támadó a megfelelő időben.

A 63. percben egy nagy luxemburgi helyzetet követően Németh helyére beküldte Szélesi Sallai Rolandot, a ciprusi APOEL játékosát.

A folytatásban szomorúan konstatálhattuk, hogy inkább a luxemburgi csapat akarata érvényesült a pályán, de igazán komoly helyzetet ők sem tudtak kialakítani. A kapunk elé rendre eljutottak, de az utolsó passzokba többnyire hiba csúszott.

Csak futottunk az eredmény után Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Az utolsó nagyjából húsz percre beállt Priskin Tamás is Nikolics helyére, majd a 83. percben érkezett Balogh Balázs Nagy Ádám helyére, Stieber Zoltán pedig Dzsudzsákot váltotta.

A játék képe a cserék ellenére nem változott, a luxemburgiak letelepedtek a térfelünk jobboldalára és folyamatosan záporoztak a beadások.

Nem is sikerült kihúzni döntetlennel, egy jobboldali szöglet után Marvin Martins robbant be a kapunk elé ellentmondást nem tűrően és egy csukafejessel megszerezte a hazai csapat megérdemelt vezetőgólját.

A 88. percben Stieber végezhetett el szabadrúgást, de ebből is megkontráztak minket a luxemburgiak, Kovácsik tartotta azonban a lelket a csapatban.

A hosszabbítás perceiben még az oldalhálóba lőttek a hazaiak, az eredmény már nem változott.

A magyar válogatott története során először kikapott a luxemburgi nemzeti tizenegytől.

– összegzett Szélesi Zoltán a lefújás után az M4 Sport kamerái előtt.

„Nem erre számítottam, örülök a gólomnak, de nem erre készültünk. Nagyon naiv gólokat kaptunk. Ha mi szerezzük meg a vezetést, könnyebb dolgunk lett volna. A kiállítás után nehéz helyzetbe kerültünk, de most arra kell koncentrálnunk, hogy Costa Rica ellen meg tudjuk nyerni a meccset. A második félidőben gyakorlatilag nem volt helyzetünk, át kell gondolnunk, hogy mi is történt most itt, a keddi meccsen a győzelem a minimum" – mondta az M4 Sportnak Nikolics Nemanja.

Luxemburg–Magyarország 2–1 (1–1)
Luxembourg, Josy Barthel Stadion, 1873 néző. V: Delferiere (belga)
Luxemburg: Moris – M. Martins, Phillips, Malget, Jänisch (Carlson, 62.) – G. Rodrigues (Da Mota, a szünetben), Martins Pereira (Holter, 92.), Mutsch (Sinani, 62.), O. Thill (V. Thill, a szünetben), Turpel – Joachim (Skenderovic, 83.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
Magyarország: Kovácsik – Lovrencsics G., Korcsmár, Kádár, Korhut – Nagy Á. (Balogh B. 83.), Pátkai, Dzsudzsák (stieber, 83.) – Ugrai (Bese, 53.), Nikolics (Priskin, 73.), Németh (Sallai R. 63.). Megbízott szövetségi kapitány: Szélesi Zoltán
Gólszerző: Joachim 15., M. Martins 85., ill. Nikolics 18.
Kiállítva: Lovrencsics G. 52.