Vágólapra másolva!
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában azt vizsgálta, mennyire stabil keretekkel készülnek a csapatok Európában, azaz egy játékos átlagosan mennyi időt tölt aktuális csapatánál. A topbajnokságokra levetítve a Real Madrid és a Barcelona áll a legjobb helyen, de magyar csapatok is vannak a listán.

A jelenlegi játékoskereteket vizsgálva a Real Madrid csapatánál átlagosan 5,84 éve vannak a játékosok az első csapat keretében, de a madridiakon kívül csak három csapatnál jön ki az átlag öt évnél többre, a Barcelona (5,36) és a Bayern München (5,26) esetében.

Az állandóság is sokat számít Forrás: AFP/Javier Soriano

A kutatásból kiderül, hogy a lista elején szereplő csapatok meghatározó szerepet töltenek be hazájuk bajnokságában, ugyanakkor ennek ellenkezője is elmondható azokról a csapatokról, melyeknél a legnagyobb a játékosmozgás.

A topbajnokságok adatai Forrás: CIES

A kutatásban összesen 31 európai bajnokság csapatait vizsgálták, a legrosszabb mutatót pedig a horvát Istria csapata mutatta, míg az öt topbajnokságban szereplők közül a Parma mérlege a legrosszabb, mindössze 0,65 évvel. Az utóbbi mondjuk nem csoda, ugyanis az olaszok folyamatosan lépdeltek felfelé a Serie D-ből, ehhez pedig egyre jobb játékosok kellettek.

A maradék 26 liga adatai Forrás: CIES

Magyar csapatokat is találunk a listán, a pozitív oldalon szerepel a Paks és a Vidi is. Az öt topligát nem számítva a Paks a hatodik, a Vidi a 15. helyen áll 26 liga csapatai közül. Előbbinél 3,76, utóbbinál 3,16 év az átlag.

Ezen csapatok közül a legjobb a cseh Viktoria Plzen, amely a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepel.