A PAOK lenézte a szenzációs győzelmet arató MOL Vidit

Szaloniki, 2018. október 25. A székesfehérvári csapat játékosai örülnek, előtérben Loic Nego (k) és Stopira (j), miután 2-0-ra győztek a labdarúgó Európa-liga L csoportjában játszott PAOK - Vidi FC mérkőzésen a szaloniki PAOK stadionban 2018. október 25-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Vidi hat év elteltével nyert újra európai kupameccset csoportkörben, és első góljait, valamint pontjait szerezte az Európa-liga aktuális kiírásában. A magyarok igazi csapatként küzdöttek, fegyelmezett játékkal verték a sokkal esélyesebbnek tartott görög listavezetőt, a PAOK-ot, ráadásul idegenben. A 2-0-s győzelem után az L csoportban a 9 pontos listavezető Chelsea mögött újra nyílt a továbbjutás kérdése.

Munkatársunk helyszíni jelentése Szalonikiből.

50 éve, 1968-ban nyert legutóbb magyar csapat nemzetközi kupameccset Görögországban.

Akkor az Újpesti Dózsa verte meg az Arisz Szalonikit. Ezzel mindent elmondtunk a MOL Vidi csütörtöki bravúrjáról.

A Görögországban megszokotthoz képest viszonylag hűvös idő várta a csapatokat Thesszalonikiben a Toumba Stadionban csütörtök este, ráadásul helyi idő szerint 22.00 órakor kezdődött a találkozó az ország második legnagyobb városában.

Az árusok rögtön meglátták a piaci rést, a rágcsálnivalók és a sálak mellett hungarocelldarabokat árultak azoknak, akik le szeretett volna ülni a nézőtéren a hűvös műanyag székekre.

A sálak annyira nem fogytak Forrás: Origo

A hungarocell már jobban Forrás: Origo

A görög fanatikusok már a kezdés előtt adtak egy kis ízelítőt, a játékvezetőket figyelték, akik, ha feléjük indultak melegítés közben, rögtön pfujolni kezdtek.

Ami a Vidi kezdőjét illeti, a hétvégéhez hasonlóan ezúttal is Kovácsik Ádám védett, míg a Chelsea elleni kezdőhöz képest kikerült Boban Nikolov, a helyén Pátkai Máté játszott. A görög csapatban négy alapember is a kispadon kezdett, ami, mint később kiderült, megbosszulta magát.

A két csapat az alábbi kezdőcsapatokkal futott ki a pályára:

PAOK: Paszhalakisz – Léo Matos, F. Varela, Crespo, Tosca – Sahov, Canas – Limniosz, Pelkasz, el-Kadduri – Karelisz

Vidi: Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Pátkai – Milanov, Huszti – M. Scsepovics

Rövid ismerkedés után a Vidi megszerezte a vezetést. Egy bedobást engedett volna ki a görögök védője, Crespo, de Loic Nego gyorsan elé pattant, laposan beadott, Huszti Szabolcs pedig a kapuba lőtt, ez volt a Vidi első gólja az Európa-liga idei kiírásában.

A gól megfogta az addig sem túl aktív hazai csapatot, a Vidi egyre bátrabban játszott, miközben a PAOK-játékosok egyre tanácstalanabbakká váltak. A szurkolók a bekapott gól után fantasztikus hangerővel kezdtek énekelni, de látszólag ők sem értették, mi történik. A javukra legyen írva, hogy a dalolást nem hagyták abba, de a hangerő folyamatosan csökkent a 90 perc során.

A 45. percben – tökéletes lélektani pillanatban – egy kis szöglet után Huszti Szabolcs ívelt középre, a labdára remekül érkezett Stopira, aki az ötösről felugorva fejelt gólt. A görögök a félidő utolsó percében még lőttek egyet kapura, de Kovácsik nagyon könnyen védte a labdát.

A szünetben észbe kapott Razvan Lucescu, aki egyébként a legendás edző, Mircea fia, és beküldte a csapat egyik alapemberét, az egyiptomi válogatott Amr Vardát, majd érkezett a klub első számú támadója, a szerb Prijovic, aki már tíz gólt szerzett ebben a szezonban tétmeccseken.

A görögöknél beállt a holland Diego Biseswar is, de a legnagyobb helyzetet a Vidi cseréje, Armin Hodzic hagyta ki, akinek százszázalékos ziccerét fogta a görög kapus, Paszhalakisz.

A sajtórészen a görögök egyik cigiről gyújtottak a másikra, ők sem értették, mi történik, egy nappal korábban még magabiztosan jöttek-mentek a sajtótájékoztatón. Azt viszont meg kell jegyezni, a meccs után szimpatikusan gratuláltak a magyar kollégáknak.

A meccshez tartozik még, hogy a görögök legnagyobb helyzete a rendes játékidő hosszabbításában maradt ki, Kovácsik védett remekül egy szabadrúgást követően.

A görög fanatikusok csendben, gyorsan távoztak a stadionból, ezen a napon a Vidi volt a nagybetűs csapat, pláne, hogy hat év után nyert újra nemzetközi kupameccset csoportkörben.

A magyar csapat edzője, a szerb Marko Nikolic nem is fukarkodott a dicsérettel.

„Nagyon jó meccs volt, igazi harcosok voltak ma a csapatomban. Szinte tökéletes meccset játszottunk, mindenki nagyon fegyelmezett volt. Ha még jobban összpontosítunk, akár további gólokat is szerezhettünk volna.

Marko Nikolic, a Vidi FC vezetőedzője a labdarúgó Európa-liga L csoportjában játszott PAOK - Vidi FC mérkőzésen a szaloniki PAOK stadionban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szerdán is elmondtam, azért jöttünk, hogy jó eredményt érjünk el. Nincs most időnk semmire, hajnali 4-kor már Budapesten landolunk, de boldogan utazhatunk majd Kisvárdára – négy és fél órát – a következő bajnoki meccsünkre.

Érdekesen alakul a csoport így, hogy felzárkóztunk mi is a Chelsea mögé, a hárompontos csapatok mellé. Nagy izgalmak várhatók még. Papíron könnyebb dolgunk volt, hogy az ellenfél pihentetett pár játékost, de nyilván ők is bizonyítani akartak.

és abban, hogy újra jó eredményt érhetünk el” – mondta Nikolic.

A második félidőben a gólt és gólpasszt is szerző Huszti Szabolcs helyére állt be Kovács István, aki ugyan nem kapott nagyon sok lehetőséget, de remekül szállt be a meccsbe.

A székesfehérvári csapat játékosai örülnek a PAOK - Vidi FC mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hogy érezte, lenézték önöket a görög játékosok?
A meccs előtt talán lehetett ilyesmit érezni, de ez nem von le semmit a mi érdeminkből. A játék képe alapján ugyan nem volt feltétlenül benne a meccsben a vezetésünk, de a bekapott gól után a görögök egyáltalán nem tudtak felpörögni.

Ez is a Vidit dicséri, nem hagytuk, hogy a PAOK a saját játékát játssza. Nagyon sokat videóztunk, tudtuk, hogy erősek elől és hátul is, szerintem a Chelsea mögött a PAOK a második legerősebb csapat a csoportunkban. Könnyen lehet, hogy a mai játékunkkal az alapcsapatukat is megvertük volna.

A cserék mennyit segítette a PAOK helyzetén?
A második félidőben kicsit több területet adtunk nekik, de így is mi alakítottuk ki a nagyobb lehetőségeket, szép kontrákat vezettünk. Érezhetően nagyobb tempót diktáltak a cserék után, de nem sokat értek vele.

Adott extra motivációt, hogy ez volt a Vidi utolsó lehetősége, hogy beleszóljon a csoport alakulásába?
Mi is éreztük ezt, de a vezetőedző is elmondta: négy, de inkább hat pontot kell szereznünk a PAOK ellen. Ebből most három megvan, így a saját kezünkbe került a sorsunk. Egy újabb sikerrel hatalmas lépést tehetnénk a továbbjutás felé. Nem üres szavak voltak a sorsolás és a vesztes két meccs után sem, hogy szeretnénk továbbjutni. Bizonyítottuk, hogy ezen a szinten is van keresnivalónk.

Ezt már Juhász Roland, a Vidi csapatkapitánya mondta el a mérkőzés után.

„Sokat gyakoroltuk a pontrúgásokat, ami ezúttal eredményre vezetett, de küzdeni tudásból is remekeltünk.

Ennek a meccsnek akkor lesz igazán komoly értéke, ha a hazai meccset is meg tudjuk majd nyerni. Örülök, hogy sikerült visszatalálnunk ahhoz a játékhoz, amit a selejtezők során is mutattunk.

A Vidi ezúttal kíméletlen volt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagyon jó pillanatokban jöttek a gólok. Az elsővel le tudtunk zárni egy rövidebb jó görög periódust, a második pedig amolyan kegyelemdöfés volt. Éreztem, hogy ha a második félidő első tizenöt percében is tudjuk hozni ezt a játékot, akkor nem lehet gond.

A cserék után sem változott a helyzet, mi feltoltuk a védekezésünket, az utolsó percig fegyelmezetten tartottuk magunkat a taktikához, ami a nemzetközi foci alapja.

Ennek a meccsnek tényleg úgy mentünk neki, hogy szeretnénk továbbjutni a csoportból. Jó a szép játék is, de ezúttal eredményre volt szükségünk, és teljesen megérdemelten nyertünk.

Nem számolgatunk, mondtam a többieknek is, hogy ezt a szakaszt zárjuk le, és a következő feladatokra koncentráljunk. Négy pontot tűztünk ki tervnek a PAOK ellen, ebből három már megvan, de fel kell tudunk pörögni a hétvégi, Kisvárda elleni bajnokira is, ráadásul jönnek a Magyar Kupa-meccsek is. Egy ilyen mérkőzésből erőt lehet meríteni, a lendületnek pedig ki kell tartani a következő hétre is” – zárta gondolatait Juhász Roland.

Stopira: Erre készültünk

Gondolták ezt a meccs előtt?
Persze, ezért jöttünk, hogy megküzdjünk a pontokért. Az edző is elmondta, nyerhetünk, győzni jöttünk ide, és meg is csináltuk, amit kellett – mondta Stopira, a Vidi védője, aki a csapat második gólját szerezte. – Megérdemelten nyert a csapat. Az első két meccsen nem volt szerencsénk, de most szükségünk volt erre a sikerre, hogy legyen önbizalmunk.

Ön szerint könnyű meccsre készült a PAOK a Vidi ellen?
Beszéltem a barátommal, Varelával, aki szintén zöld-foki-szigeteki válogatott, tudták, hogy nem lesz könnyű ellenünk, és így is lett. Jó volt a hozzáállásunk, és meg is nyertük a meccset, örömmel fogadtam a gratulációját.

Nem volt ideges?
Nem, de mondta, hogy a többiek figyelmét felhívták arra, hogy vigyázzanak a fejeseimmel, úgyhogy nem örült, hogy nem sikerült betartani az utasításokat. Mondtam, hogy sajnálom, de ez a munkám. Ő az egyik legjobb barátom, meccs után az öltözőben is beszéltünk, mezt is cseréltünk, és sok sikert kívántunk egymásnak, két hét múlva pedig újra a pályán találkozunk.

Stopira és Varel a pályán is összeakadt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Akkor is nyerhet a Vidi?
Persze. Ha így játszunk, vagy úgy, ahogy a Chelsea ellen. Mindenki láthatta, mire vagyunk képesek. Azt hiszem, méltón képviseljük a magyar labdarúgást, erre mindenki büszke lehet. Akár ennél nagyobb dolgokat is elérhetünk, ha hiszünk magunkban.

Begyakorolt szituációból született a gól?
Persze, sokat gyakoroljuk a beadásokat. Nem sikerül mindig, de most szerencsénk volt. A legfontosabb, hogy a heti munkánk kifizetődött. Bizonyítottunk magunknak, hogy a kemény munka eredménnyel jár, és ez a legfontosabb. Nagy álmunk, hogy továbbjussunk a csoportból.

Igaz, hogy Nego készítette el a frizuráját?
Igen, már mondta is, hogy fizetnem kell, ha gólt szerzek. Az UEFA-nak is feltűnt a hajam, azt írták, talán az én frizurám a legjobb az Európa-ligában.

Stopira, a második székesfehérvári gól szerzője Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Hallottam, hogy pár helyen változtatott az edző a kezdőcsapatán, de nem foglalkoztam ezzel, a saját dolgomra koncentráltam – mondta el az Origo kérdésére Fiola Attila, a Vidi válogatott védője. – A meccs elején jöttek a görögök, de nagyon jókor sikerült gólt szereznünk, megnyugodtunk és elkezdhettük a saját játékunkat játszani.

Az ellenfél egy kicsit körülményes volt, a bekapott gól után próbáltak kicsit felpörögni a játékosok, de jött a második gólunk, a második félidőben pedig nagyon zártan védekeztünk, maximum pár átlövéssel próbálkoztak, de nagyon jól játszottunk, megérdemeltük ezt a győzelmet. Ha ezt tudjuk tartani, akkor a budapesti meccsen is meglephetjük a görög csapatot.

A BATE ellen szerettük volna megszerezni az első sikert, de végül pont sem lett belőle. A Chelsea ellen jól játszottunk, de Londonban is kikaptunk, most boldogok vagyunk.

A sorsoláskor gondoltunk rá, hogy esetleg a Chelsea mögé oda lehet érni. A PAOK kerete jobb, mint a mienk, a BATE-val nagyjából egy szinten vagyunk, a következő két meccsen fog eldőlni a sorsunk.”

Az L-jelű csoportot a Chelsea hibátlan mérleggel, azaz kilenc ponttal vezeti, mögötte viszont a Vidinek, a PAOK-nak és a fehérorosz BATE Boriszovnak is három-három pontja van. A magyar bajnok a november 8-i negyedik fordulóban a PAOK-ot fogadja a Groupama Arénában.