Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelő derbihangulatban, ugyanakkor mindent előzetes félelmet felülmúló pusztítással ért véget a Port Vale és a Stoke City U21-es csapatának összecsapása az angliai EFL-kupában.

A harmadik és a negyedik vonal (League One és League Two) csapatai számára kiírt, illetve további 16 U21-es csapattal feltöltött EFL Trophy második körében stoke-on-tenti derbit rendeztek: a Port Vale fogadta a Stoke City U21-es csapatát. A Burnslemben lévő 19 ezres Vale Parkba nyolcezer jegyet adtak el, és arra, hogy a hangulattal nem, minden mással viszont nagy is lesz gond, utalt, hogy négyezer Stoke-szurkoló kísérte el a fiatalokat a nagyjából egyórás útra lévő vendégségbe.

Ez még egész jól nézett ki: a vendégszektor Port Vale-ben:

A fiatalok 4-0-ra kikaptak, a vendégszurkolók pedig a stadionon álltak bosszút: betört ablakok, összetört székek, rommá zúzott mellékhelyiségek jelezték, hogy nem éppen a foci szépségéért utaztak el Burnslembe.

Ez már nem annyira szép látvány:

A rendőrség 11 vendégszurkolót vett őrizetbe, a legfiatalabb 18, míg a legidősebb 61 éves, de a stadionban ehelyett kamerák felvételeinek tanulmányozása után még további letartóztatásokra lehet számítani.

A derbire több mint 150 rendőrt vetett be a steffordshire-i rendőrség, ami a szervezet legnagyobb mozgósítása volt az elmúlt tíz évben, de a „károk így is jelentősek”, írta közleményében később a hatóság.

„Nehéz felfogni az esztelen erőszakot, a rendbontást és az okozott kárt” – írta ki a Twitterre Emma Barnett rendőrfőnök-helyettes.

Füstgránát is repült a hazai játékosok közé:

„A szurkolók egy jelentős csoportja viselkedett egészen leírhatatlanul. A mérkőzés után kiterjedt nyomozást fogunk folytatni, és addig nem nyugszom, amíg minden egyes elkövetőt kézre nem kerítünk, aki ebben részt vett” – jelentette ki határozottan Wayne Jones rendőrfőnök.