Vágólapra másolva!
Az El Loco, azaz őrültnek becézett argentin Marcelo Bielsa 29 éves edzői pályafutása alatt egyetlen komoly trófeát sem nyert, sokak szerint mégis ő a szakma legjobbja (többek között Pep Guardiola szerint is). Furcsa paradoxon, de a nemrég a Leeds Unitednél kitört kémkedési botrány után tartott előadása a futballról annyira lenyűgözte még az igen kritikus angol sajtót is, hogy azóta mindenki szájtátva csodálja őt.

A Championship 26. fordulójában rendezett Leeds United-Derby County meccs előtt Marcelo Bielsa kémet küldött a Derby utolsó edzésére. Az esetből óriási botrány lett, de Bielsa egy pillanatig sem tagadta a történteket, sőt, természetesnek állította be, hogy minden létező lehetőséget megragad annak érdekében, hogy maximálisan feltérképezze az ellenfelet. A Derby edzője, Frank Lampard teljesen kiakadt, majd miután csapata 2-0-ra kikapott, a sportszerűtlenül megszerzett információknak tulajdonította a vereséget, és elutasította Bielsa bocsánatkérését.

Bielsa kémkedési ügyéből óriási botrány lett Angliában Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Iskolát adott mindenkinek

Öt nappal később Bielsa váratlanul sajtótájékoztatót hívott össze a klub edzőkomplexumában. Az angol sajtóban azonnal elindultak a találgatások, hogy vajon újabb bocsánatkérésre készül, vagy netán lemond a botrány miatt. Arra viszont senki sem számított, ami valójában történt. Bielsa egy másfél órás PowerPoint-prezentációt tartott arról, hogy hogyan készíti fel a csapatát az előttük álló meccsekre, amit a szép számban összegyűlt

angol újságírók döbbent csendben, tátott szájjal figyeltek.

Bielsa a bevezetőjében elmondta, hogy a taktika kidolgozásához elengedhetetlen, hogy minden apró részletet tudjon az ellenfélről, és hogy bűntudata lenne, ha nem tenne meg mindent annak érdekében, hogy információkat szerezzen. Majd ezt követően nekiállt bizonygatni, hogy a kémkedés csak a túlbuzgóság eredménye, mivel az utolsó előtti napon már mindent tudnak az ellenfélről.

Bielsa szerint minden ellenfél utolsó 40-50 meccsét részletesen kielemzik, meccsenként körülbelül négy órát szánva a dologra, így mindenre kiterjedő adatbázissal rendelkeznek az ellenfél meccseiről, játékosáról és formációjáról. Egy meccs elemzése körülbelül 200 munkaórát vesz igénybe, a játékosoknak viszont csak egy negyedórás videót játszanak le, mert a legtöbben képtelenek ennél hosszabb ideig figyelni. Az előadás közben Bielsa visszaemlékezett a 2012-es spanyol Király-kupa döntőjére, ahol a Bilbao edzőjeként 3-0-s vereséget szenvedett Pep Guardiola Barcájától. „A meccs után elküldtem Guardiolának az elemzésemet, csodálatom jeléül.

– mesélte, majd azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy tudja magáról, hogy hülye, és hogy ezekre az információkra igazából nincs is semmi szükség.

Ez a történet talán a legjobb példa arra, hogy miért tartják őt a világ legjobb edzőjének a szakma szűk elitjébe tartozók, mint Mauricio Pochettino, Zinédine Zidane vagy Guardiola, aki edzői pályája elején Buenos Airesbe utazott, majd ott 300 kilométert vezetett, hogy tanulmányozza Bielsa módszereit és filozófiáját. De miért lengi őt körül ekkora kultusz, ha a legnagyobb sikere az argentin Clausura bajnoki cím?

Az ember, aki mindenkinél többet tud a fociról

Bielsa 1955-ben született Rosarióban, egy olyan családban, amelynek tagjai szinte kizárólag politikusok és jogászok voltak. Bátyja, Rafael Argentína külügyminisztere, húga, María Santa Fe tartomány kormányzóhelyettese lett, ő viszont profi focista akart lenni. 15 évesen került a Newell's akadémiájára, de a lassúsága miatt sohasem tudott kiteljesedni, ráadásul egy térdsérülés is közbejött, így 25 évesen befejezte a pályafutását. Az egyetemen mezőgazdaságtant és testnevelést tanult, majd egy Buenos Aires-i egyetemi csapatot kezdett edzeni, ahol 3000 játékosból választotta ki a 20 fős keretét. Az edzősködést a Newell's utánpótlásánál folytatta, ahol a repüléstől félve 8000 kilométert vezetett a kis Fiat 147 típusú autójával, hogy tehetségek után kutasson. A felnőtt csapat élére 1990-ben nevezték ki. Bielsára nagy hatással volt az argentin futball két legendás alakja, César Luis Menotti és Carlos Bilardo, akik tökéletes ellentétei voltak egymásnak, mert míg Menotti az egyéni képességekre épülő támadójáték kedvelője volt, addig Bilardo a szervezett és kíméletlen csapatvédekezésben hitt. Bielsa mindkettejük munkásságát alaposan tanulmányozta, de azonosulni egyikükkel sem tudott, így saját stílust hozott létre, amelyben hangsúlyos szerepet kapott a taktikai felkészítés és a labdabirtoklásra épülő folyamatos támadás.

Bielsa vezetésével a Newell's 1992-ben megnyerte a Clausura bajnokságot, a Libertadores-kupában pedig döntőig menetelt, ahol tizenegyesekkel kapott ki a Sao Paulótól. Ezután kimerültségre hivatkozva felállt a kispadról, és Mexikóban vállalt munkát. Karrierje során többször tartott kisebb-nagyobb szünetet, elmondása szerint azért, mert az a rengeteg munkaóra, amit beleöl a fociba, felemészti őt.

Az ikonikus Bielsa-póz Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A mexikói kitérő után visszatért Argentínába, ahol 1998-ban bajnoki címet nyert a Vélez Sarsfielddel. Még ugyanebben az évben az Espanyolhoz szerződött, de onnan hamar távozott is, miután felkérték argentin szövetségi kapitánynak. A 2002-es világbajnokságon Argentína Svédország és Anglia mögött végezve még a csoportból sem jutott tovább, de Bielsa kapott még egy esélyt. 2004-ben a Copa Américán ezüstérmet szerzett, majd az U23-asokkal (Messiékkel) megnyerte az athéni olimpiát.

Bielsa újabb pihenőre vonult, és csak 2007-ben tért vissza, amikor kinevezték Chile szövetségi kapitányának. A chileieknek nem volt kiforrott stílusuk, így Bielsa a saját képére formálhatta őket. Az alapfelállás a 3-3-1-3 lett, amit azonban rendre az ellenfélhez igazított. Amiből nem engedett, az a stílus és a hozzáállás – ezek még az eredménynél is fontosabbak a számára. Gyakran éri őt az a kritika, hogy a végletekig gyakoroltatja az automatizmusokat a játékosokkal, szinte teljesen kiküszöbölve az emberi tényezőt, mégis folyton olyasmit kér tőlük, amit még nem csináltak.

– mondta Bielsa, aki a gyors, a labda azonnali visszaszerzésére irányuló játékkal kiváló eredményeket ért el Chilével, amely a 2010-es világbajnokságon a csoportkörből továbbjutva, Brazília ellen esett ki a nyolcaddöntőben. Rövid pihenő után a Bilbaóhoz szerződött, ahol a nehéz kezdés után szárnyra kaptak, mivel az ellenfeleknek nem ízlett az állandó rohanás a pályán. A fizikailag nagy igénybevételű foci azonban a szezon végére kikészítette a játékosokat, így hiába verték ki az Európa-ligából a Manchester Unitedet és a Schalkét, az Atlético Madrid elleni döntőben szinte már lépni sem bírtak, és sima, 3-0-s vereséget szenvedtek.

Az őrült edzőzseni, aki mindenki másnál többet tud a fociról Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A második évben Bielsa megközelíteni sem tudta ezeket az eredményeket, ráadásul a vezetőséggel is összebalhézott, így 2013 nyarán távozott. Egy évvel később az Olympique Marseille edzője lett, amellyel őszi bajnok volt a francia bajnokságban, tavaszra viszont ismét visszaütött a folytonos rohanás, és végül csak a negyedik helyen fejezték be a szezont.

2016-ban Bielsa aláírt a Lazióhoz, de két nappal később kijelentette, hogy mégsem hajlandó ott dolgozni. Az argentin edző ígéretet kapott a vezetőktől, hogy megszerzik neki a kiszemelt játékosokat, csakhogy amikor Bielsa elkezdett utánanézni az állítólag folyamatban lévő ügyleteknek, kiderült, hogy a klubok nem is kaptak megkeresést a Laziótól. Bielsa megköszönte a lehetőséget, de mondta, hogy vele ne szórakozzanak, és felbontotta a szerződését. A Leeds United előtt fél évet dolgozott még a Lille-nél, de azt az időszakot talán még ő is kitörölné az emlékezetéből, annyira gyengén teljesített vele a csapat.

A foci a mindene

Bielsa PowerPoint-prezentációja nem volt egyedi eset. A sajtótájékoztatókat többórás beszélgetésekké is képes elnyújtani, ha taktikáról van szó. Nemcsak, hogy megszállottan tanulmányozza a játékot, de ugyanilyen lelkesedéssel beszél is róla. A játékosokat is gyakran buzdítja taktikai gondolkodásra, de közelebbi kapcsolatot nem hajlandó kialakítani velük, mivel csak katonaként tekint rájuk, akikből a maximumnál is többet akar kihozni a meccseken. Ahogy ő fogalmaz, „a lehetségest már megcsinálták, mi a lehetetlent akarjuk".

Összegezve tehát, Bielsára nem az eredményei, hanem a holland totális foci és az őrület között félúton lévő stílusa miatt fogunk emlékezni, amely egy edzőgenerációt inspirált.