Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi futball-liga (MLS) az idei évben is közzétette a szerződéssel rendelkező játékosok fizetését. Nem meglepő, hogy az Európából érkező, többnyire levezető sztárok teszik zsebre a legnagyobb pénzeket. 

Az MLS játékosszakszervezete (MLSPA) nem árul zsákbamacskát, és nem adja meg azt a rosszmájú örömöt, hogy a szurkolók, újságírók, mezei érdeklődők kitalált számokkal dobálózzanak, amikor a játékosok fizetéséről van szó. Inkább 13. egymást követő évben az idén is nyilvánosságra hozták a számokat, amelyet a liga honlapjáról bárki elérhet.

A listában mind a 690 szerződéssel bíró futballista fizetése ott van,

az egyik oszlopban az alap, a másikban az aláírás-pénzzel és a marketing jogok értékesítéséből befolyó bónusszal megnövelt garantált bérrel, amiben azonban nincs benne a klubok által ajánlott teljesítmény bónusz. Az MLSPA büszkén hirdeti, hogy az elmúlt öt évben 138 140 dollárról 345 867 dollárra (kb. 99 millió forint) nőttek a ligában az átlagos alapfizetések (az már más kérdés, hogy ez nem 150, hanem 250 százalékos emelkedés).

A 690 játékos között összesen öt magyar, akik közül hárman, Baráth Botond, Németh Krisztián, Sallói Dániel az előző kiírás ezüstérmesének, a Sporting Kansas Citynek a színeiben játszanak, míg Nikolics Nemanja a Chicago Fire-t, Stieber Zoltán pedig a DC Unitedet erősíti.

Közülük a legjobban a Fire csatára keres, aki 2016 óta szolgálja a chicagói csapatot. A 2017-es idény gólkirálya, aki az idény végi All-Star-csapatba is bekerült, és, akit 2018-ban az ESPN sportlap az MLS legjobbjának választott 1,93 millió dollárt keres (kb. 550 millió forint).

Nikolics Nemanja (jobbra) jól keres, de meg is szolgálja a pénzét Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jonathan Daniel

A sorban utána a harmadik amerikai szezonját gyűrő Németh Krisztián következik, aki még 2015-ben alapozta meg a pénzben is kifejezett megbecsültségét. Az abban az idényben az év gólját szerző, a Sportinggal kupát (US Open Cup) nyerő, és a sorozat gólkirályi címét is elnyerő csatár 1,06 millió dollárt (kb. 302 millió forint) keres évente. Csapattársai közül az újonc hátvéd, Baráth Botond 297 ezer dollárt (84,7 millió forint), míg a tulajdonképpen SKC-nevelésnek számító, és

az előző idényben remeklő Sallói Dániel 144 ezer dollárt (kb. 41 millió forint) kell, hogy beosszon egy évben.

Az ötödik magyar, a rutinos Stieber Zoltán 787 500 dollárért (kb. 224,6 millió forint) viseli a DC United mezét.

És akkor lássunk néhány érdekességet, melyek közül az első rögtön nem is számít annak, hiszen senki sem csodálkozik azon, hogy a liga legnagyobb sztárja, azaz Zlatan Ibrahimovic keres a legjobban. A LA Galaxy svéd támadója 7,2 millió dollárt keres.

Zlatan Ibrahimovic elégedett lehet a szerződésével Forrás: AFP/2019 Getty Images/Katharine Lotze

A második helyen holtversenyben a 106-szoros mexikói válogatott Giovanni Dos Santos (ugyancsak LA Galaxy), valamint a 145-szörös amerikai válogatott Michael Bradley áll, 6,5-6,5 millió dollárral. Ha jól akar keresni az ember, akkor Los Angelesbe kell menni, ugyanis a város másik csapatánál, a Los Angeles FC-nél játszik a kereseti lista negyedik helyezettje, Carlos Vela, aki 6,3 millió dollárt kap.

A lista következő helyén az 5,6 millió dollárt kereső német világbajnok, Bastian Schweinsteiger (Chicago Fire) áll, őt pedig a 3,8 millió dollárral honorált spanyol Alejandro Ponzuelo (Toronto FC) követi.

A korábban a Betist, a Rayo Vallecanót, a Swansea-t és a Genket megjáró spanyolnak jó ügynöke lehet,

mert többet keres, mint az angol válogatott és a Manchester United gólrekordere, Wayne Rooney (3,5 millió dollár).

Wayne Rooney szinte aprópénzért focizik régi fizetéséhez képest, de a munkához való hozzáállásán ez a legkevésbé sem látszik Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

De a Toronto másik sztárja is jól keres, a 111-szeres amerikai válogatott Jozy Altidore 6,3 milliót vihet haza. Az előző idény legértékesebb játékosának választott atlantai Josef Martínez kevéssel több mint 3 millió dollárral gazdagodik, míg az egykori Manchester United-sztár és portugál válogatott Nani 2,5 millió dollárt kap munkájáért.

És, ha már megírtuk a felső kasztot, akkor ide kívánkozik az is, hogy a ligában a legalacsonyabb adható fizetés évent 56 250 dollár (kb. 16 millió forint), összesen 30 játékos keres ennyit az idei szezonban.