Vágólapra másolva!
Egy év alatt óriásit fordult a világ a ZTE csapatával, hiszen amíg a 2017-18-as NB II-es szezonban csupán az utolsó fordulóban tudta kivívni a bennmaradást, addig a legutóbbi bajnokságot magabiztosan, szinte végig vezetve nyerte meg, így hét év után újra feljutott az élvonalba. Ellátogattunk Zalaegerszegre, feltérképeztük a körülményeket, és természetesen Dobos Barna edzővel, valamint több játékossal is beszéltünk.

A rögtönzött stadiontúrán a csapat kommunikációs vezetője, Óházy Bálint volt a segítségünkre, aki elárulta, az egyesület minden téren próbál felnőni az NB I-hez.

A ZTE elindította saját Instagram-oldalát, de tervben van a közeljövőben YouTube-csatorna és telefonos applikáció bevezetése is.

Hogy pontosan mit is jelent a klubnak, hogy hét év után újra az élvonalban szerepelhet, arról a csapat edzőjét, Dobos Barnát kérdeztük.

Dobos Barna (b) olyan csapat kialakításán dolgozik, amely megveti a lábát az NB I-ben Fotó: Polyák Attila - Origo

"Természetesen régi vágya teljesült az egyesületnek és egész Zalaegerszegnek azzal, hogy újra az NB I-ben szerepelhet a csapatunk.

amely nem liftezik az első- és másodosztály között, hanem megveti a lábát az élvonalban."

A körülményekre valóban nem lehet panasz, mert bár kívülről talán még lenne mit csinosítani a ZTE Arénán, a felújított lelátók és az öltözőépület – ahol többek között a pihenőszobák, a sajtóközpont, és a klubhelyiség is található – minden igényt kielégít.

Az edzéseket két füves és egy műfüves játéktér segíti, valamint egy atlétikai képességfejlesztő pálya, amelyet májusban adott át az egyesület.

A hazai öltöző és a körülmények bárhol megállnák a helyüket Fotó: Polyák Attila - Origo

De térjünk vissza az NB I-es szerepléshez, ahol Dobos Barna vezetőedző reményei szerint csapatának a bennmaradás kiharcolásánál nagyobb tervei is lehetnek. "Egyelőre a felkészülés és a csapatépítés fázisában tartunk, mert bár a gerinc és a mag adott, muszáj erősítenünk, hiszen hatalmas a különbség a két osztály között. Három hete kezdtük meg a munkát, de a játékosok egyénre szabva már azelőtt is végeztek egyéni feladatokat.

Az NB II-ben a szabályok értelmében kevesebb légióst foglalkoztathattunk, néhány minőségi külföldi futballistát megpróbálunk még igazolni,

jelenleg is többen szerepelnek nálunk próbajátékon. Az elsődleges cél természetesen a biztos bennmaradás, de minden évben vannak együttesek, amelyek szereplése kellemes meglepetés a bajnokságban, nagyon örülnék, ha most a mi csapatunké lenne az."

A klub háza táján másnak is nagyon örülnének, komoly célokat tűzött ki ugyanis a vezetőség a szezonra:

Zalaegerszegen azt szeretnék, hogy a Ferencváros mögött a második legmagasabb hazai átlagnézőszám a ZTE-é legyen.

Ehhez nagyjából 4000 szurkolóra van szükség fordulónként, akiket a kommunikációs vezető szerint különböző meccs előtti programokkal és bemutatókkal próbálnak majd a stadionba csalogatni. Óházy Bálint a hosszú távú célokról is szót ejtett: az a terv, hogy az együttes ne csak a város, hanem a megye csapata is legyen. Illetve ha valaki a Balatonnál nyaral, szombat esti program gyanánt NB I-es mérkőzést nézhessen a helyszínen.

Zalaegerszegen minél több embert szeretnének az NB I-es meccsekre csábítani Fotó: Polyák Attila - Origo

A Zete Mezőkövesden kezd idegenben, első hazai meccsét pedig a Fradival vívja, igazi futballünnepre van tehát kilátás augusztus 10-én. "Sokakkal ellentétben nehéznek tartom a sorsolásunkat, egyrészt, mert idegenben kezdünk, másrészt mert

a követező két fordulóban az előző szezon arany- és bronzérmesével mérkőzünk."

– értékelte a nyitányt Dobos Barna, majd így folytatta: "Nyilván mindenkivel játszani kell, de ennél kedvezőbben is alakulhattak volna a dolgaink.

Ami a Ferencvárost illeti, köztudottan jó a viszony a két klub és a szurkolók között, remélhetőleg telt ház előtt fogadjuk majd a bajnokot.

A futballünnepnél viszont a pontok számomra sokkal fontosabbak,

arról nem is beszélve, hogy egy bravúros eredmény lélektanilag is nagyot lökhetne rajtunk az elején. Szó sincs tehát arról, hogy feltett kézzel várnánk a találkozót, mindent megteszünk majd, hogy megtréfáljuk a címvédőt."

Zalaegerszegen gőzerővel készülnek a Mezőkövesd elleni nyitányra, valamint az azt követő, Ferencváros elleni futballünnepre Fotó: Polyák Attila - Origo

Nyár elején több helyen is olvasni lehetett, hogy a budapesti zöld-fehérek távozó ikonját, Böde Dánielt megpróbálják Zalaegerszegre csábítani. Kíváncsiak voltunk, hogy mindez csak pletyka volt, vagy tényleg szerették volna leigazolni a rutinos támadót? Dobos Barna őszintén válaszolt.

"Magyarországon szerintem nincs olyan csapat, amely ne látná szívesen a soraiban Böde Dánielt.

A ZTE-nél hárman felelünk a keret kialakításáért, Végh Gábor tulajdonossal és Sallói István sportigazgatóval döntünk az érkezőkről.

Valóban felmerült Böde leigazolása,

de köztudott, hogy a csatár ezer szállal kötődik a Pakshoz, így nem tudtunk versenyezni a tolnaiakkal."

A múlt nem számít, most kell bizonyítani

Egy korábbi fradista mégis Zalaegerszegen folytatja a pályafutását, Radó András ugyanis 1+1 éves szerződést kötött a csapattal, vele is beszélgettünk.

2014-ben a Haladás színeiben az év legjobb fiatal játékosának választották, majd a Ferencvárossal bajnok és kétszeres kupagyőztes lett. Bár még mindig csak 25 éves, hogyan tekint eddigi karrierjére?
Értem a kérdést, valóban nézhetnénk úgy, hogy sokkal előrébb is tarthatnék a pályafutásomban, de nem így élem meg. A Fradinál eltöltött időszakra örömmel gondolok vissza, már csak az említett trófeák miatt is, de több játéklehetőségre vágytam, emiatt döntöttem úgy 2017-ben, hogy a Puskás Akadémiához szerződöm.

Most például minden erőmmel a Zalaegerszegre, itt szeretnék bizonyítani. De nem tettem le arról, hogy egyszer újra topcsapatban, vagy akár külföldön futballozzak.

Radó András (b) mindig az adott feladatokra és kihívásokra koncentrál, jelenleg Zalaegerszegen Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha már a Puskás Akadémiát említette, miért távozott Felcsútról?
Felemás két évet töltöttem ott, sajnos az első szezon elején rögtön bokatörést szenvedtem, erre pedig gyakorlatilag az egész évem ráment.

Tavaly merészebb álmaink voltak, az első hatba kerülés volt a cél, de sajnos mindig jött egy-két gyengébb meccs és váratlan vereség, így a végén nem fölfelé, hanem magunk mögé kellett figyelni a tabellán. De összességében valahogy nem éreztem a bizalmat, nyáron edzőváltás is történt, így távozni szerettem volna.

Zalaegerszegen meghatározó szerepet szánnak önnek?

Igen, a megkeresés óta azt éreztem, és érzem a mai napig is, hogy valóban szükség van rám, és fontos láncszeme lehetek a csapatnak.

A felvázolt tervek és jövőkép is tetszett, így könnyen ment a megegyezés. Ahogyan a beilleszkedés is, hamar befogadtak a csapattársak, remek közösséghez csatlakoztam.

Radó András Zalaegerszegen a kezdetektől érzi azt a bizalmat, amit a Puskás Akadémiánál nem Fotó: Polyák Attila - Origo

Akkor nem ugródeszkaként tekint a ZTE-re? Egy jól sikerült félév, és egy megfelelő téli ajánlat esetén sem váltana?
Ahogy az elején is mondtam, komoly céljaim vannak még a labdarúgással, de először Zalaegerszegen kell bizonyítanom.

Az első edzések, és edzőmeccsek után úgy érzem, jó helyrejöttem, támadófocit játszunk, hatalmas a potenciál a csapatban,

nagyon várom már, hogy elkezdődjön a szezon!

A zalaegerszegi öltözőben Michael Jordan híres idézete is olvasható, amely szerint A tehetség nyeri a meccset, de a csapatmunka és az értelem nyeri a bajnokságot! A ZTE 29 éves játékosának, Devecseri Szilárdnak a tehetségét senki nem vitatja, bajnoki címet is ünnepelhetett csapatával, pechjére mégsem emiatt ismerik.

Ha valaki meghallja a nevét, alighanem az a bizonyos hollandok elleni öngól, és a 8-1-es kudarc jut az eszébe. Megtanult már együtt élni ezzel a kellemetlen helyzettel?
Nem volt egyszerű megemészteni, de a családom segítségével sikerült túltenni magam rajta, és most már én is tudok nevetni a poénokon, nyilvánvalóan azokból még mostanra is jut néhány.

De tény, életem egyik legnehezebb időszaka volt.

Devecseri Szilárd őszintén beszélt élete egyik legnehezebb időszakáról Fotó: Polyák Attila - Origo

23 éves volt akkor, elképzelhető, hogy még túl fiatal volt, és nem volt felkészülve az elvárásokra?
Az élet minden területén későn érő típus voltam, így alighanem ez is közrejátszott a dologban. De természetesen roppant büszke voltam a válogatottba való meghívásra, és nagyon örültem, nem gondoltam semmi másra.

Ugyan mi történhetne? – gondoltam. Mit ne mondjak, valamire ráérzett.

Most újra az NB I-ben bizonyíthat. Lehet ez akár egy újabb esély a kétkedők, valamint a kritikus hangok elhallgattatására?
Egy futballistának nyilván az élvonal jelenti a csúcsot, így természetesen boldog vagyok, hogy a ZTE-vel visszatérhetünk az NB I-be, és a legjobb csapatok ellen játszhatunk.

Nem gondolkoztam azon, hogy bárkinek bizonyítsak,

minél jobban akarok szerepelni a csapattal, és jó játékkal segíteni a Zalaegerszeget.

Devecseri Szilárd szerint a Mezőkövesd előző éves bajnoki szereplése példa lehet a ZTE számára Fotó: Polyák Attila - Origo

29 éves, Marco Rossi pedig a magyar bajnokságból is bátran hív be játékosokat a válogatottba. Letett már a címeres mezről, vagy lehet ez még egy befejezetlen ügy?
Mindig mertem nagyot álmodni, de butaság lenne a nemzeti csapaton gondolkoznom. Az álmaim most a Zalaegerszeg jó szerepléséről szólnak. Az újoncokat mindig leírják, pedig az élcsapatokon kívül szerintem nagyjából hasonló játékerőt képviselnek az együttesek az NB I-ben. Az előző szezonban a Mezőkövesdtől aligha várta bárki is, hogy a hatodik helyen végez majd, mégis mindenkit meglepett.

Sok egygólos győzelem a közvetlen riválisok ellen, és néhány bravúr, ez volt a siker receptje.

Jó példa lehet a számunkra, hasonlóval bármikor kiegyeznék.

Zalaegerszegen tehát komoly tervek vannak a jövőt illetően, mindenki hosszú távra tervez az első osztályban. Hogy valóra válnak-e az elképzelések, az szűk egy év múlva kiderül.