Vágólapra másolva!
Hősies küzdelemben bravúros döntetlennel kezdett a Fradi az Európa-liga csoportkörében, idegenben a legerősebb ellenfél, az Espanyol ellen. A Fradi az első félidőben egyértelműen jobban játszott, vezetést is szerzett, sőt még a második félidőben is volt egy óriási magyar kapufa. A végén egyre többet támadtak a spanyolok, de a ferencvárosiak hősies küzdelemben megőrizték a döntetlent. A csoport másik meccsén a Ludogorec 5-1-re verte a CSZKA Moszkvát.

Munkatársunk helyszíni jelentése Barcelonából.

Az Espanyol 12, a Ferencváros 15 év után játszhatott újra nemzetközi kupa csoportkörében. Az Espanyol tíz évvel ezelőtt átadott stadionjában tehát ezen az estén mutatkozott be az Európa-liga csoportköre.

A hazai csapat a D. López – J. López, Naldo, Espinosa, Vila – Roca – Melendo, Lozano, Granero – Vu Lej, Vargas tizeneggyel kezdett, Szergej Rebrov csapatából kimaradt a válogatottban megsérült Lovrencsics Gergő, az ő helyén Botka Endre kezdett, a középpályán egyszerre szerepelt a Sigér, Ihnatenko, Haratin hármas, míg elől Isael Barbosa volt az egyetlen csatár.

A Ferencváros a Dibusz – Botka, Blazic, Dvali, Heister – Haratin – Zubkov, Ihnatenko, Sigér, Tokmac – Isael

összeállításban kezdett, leginkább 4-1-4-1-es felállításra hasonlított a zöld-fehérek felállása.

A Ferencváros játékosai fogadkoznak a meccs előtt Forrás: AFP/Josep Lago

Az első védést a spanyolok BL-győztes kapusának Diego Lópeznek kellett bemutatnia, amikor Zubkov lőtt a bal alsó felé, majd nem sokkal később Isael csapta be a védőjét és találta el a háló oldalát.

A 10. percben a vezetést is megszerezte a Ferencváros, Miha Blazic ívelt előre Isael felé, aki remekül adott középre, Tokmac érkezett a labdájára, de a becsúszó Javi López végül kétségbeesetten a saját kapujába lőtte a labdát.

A Ferencváros 2004 után szerzett újra csoportkörös találatot, legutóbb az UEFA Kupában Rósa Dénes lőtt gólt a Hearts ellen december 16-án.

A Fradi játékosai ünneplik a vezető gólt Forrás: AFP/Josep Lago

A 17. percben Dibusznak is kellett védenie, a kínai Vu Lej lövését tolta ki a rövid kapufa mellől.

A 30. percben Isael remek sarkazása után Zubkov tekert López kapuja mellé, majd Naldo hozta nehéz helyzetbe a spanyol kapust, aki szögletre rúgta ki a labdát. A beívelés után Haratin fejelhetett kapura, de fölé ment a fejese.

A folytatásban feljött az Espanyol, sokat volt a labda a spanyoloknál, de a Fradi védelme remekül tette a dolgát, és mindig ott volt a veszély a magyarok kontráiban.

A második félidő is magyar helyzettel indult, Isael szabadrúgása után Lasha Dvali csúsztatott, Lópeznek kellett védenie, majd Vargas lőtt Dibusz kapuja fölé.

Az 51. percben Isael lepte meg egy szabadrúgással Lópezt, a brazil ívelése a kapufán csattant,

majd Vu Lej lövése után védett egy hatalmasat Dibusz Dénes. A brazil légiós szabadrúgása olyan volt, mint Ronaldinho hatalmas gólja az angolok ellen a 2002-es VB-n - Isaelnek pechje volt, kapufa lett.

Isael nagyon jól játszott Forrás: AFP/Josep Lago

Az 59. percben egy szögletet paskolt Granero felé Dibusz, majd a spanyol lövése Blazicról pattant szögletre. A szöglet után Blazic a földre került, de a spanyolok nem álltak meg egy ívelés után Matias Vargas lépett ki, miközben Blazic feküdt a földön az ötösön, a fejese Dibuszról a kapufára csorgott, de az argentin ért oda elsőnek és egyenlített. Hihetetlenül peches gól volt.

A folytatásban beszorult a Fradi, Rebrov pedig behozta Szihnyevicset Isael helyére és Lovrencsics Gergőt Botka Endre helyére. Botka rosszul esett a derekát fájlalva vitte le a kiskocsi a pályáról.

Blazic a földön, miközben Matias Vargas egyenlít Forrás: AFP/Josep Lago

A 78. percben egy kifejelt labda után Granero lőtte telibe a kapufát a tizenhatos oldaláról, majd Jonathan Calleri maradt le egy beadásról nagyon kevéssel.

Egyre nagyobb lett a hazai nyomás, Rebrov az utolsó percekre Ihnatenko helyére beküldte Frimpongot is, ekkor már öt védővel játszott a Ferencváros, de kibírta a nyomást és nagyot küzdve, értékes ponttal utazhat haza pénteken Barcelonából. Sőt még Zubkov is nagy helyzetben léphetett volna ki egy alkalommal, de tisztáztak előle.

A csoport másik meccsén a Ludogorec hazai pályán fordított a CSZKA Moszkva ellen, 5-1-re nyert és vezeti a H-csoportot. A következő körben a Ferencváros a Ludogorecet fogadja majd.

Európa-liga, H csoport, 1. forduló:
Espanyol (spanyol)-Ferencváros 1-1 (0-1)
Barcelona, 25 ezer néző, v.: Nikola Dabanovic (montenegrói)
gólszerzők: Vargas (60.), illetve J. López (10., öngól)
sárga lap: Ihnatyenko (41.)

Espanyol:
D. López - J. López, Naldo, Espinosa, Didac Vila (Pedrosa, 67.) - Melendo (Calleri, 56.), Marc Roca, Lozano, Granero - Vu, Vargas (Campuzano, 74.)

Ferencváros:
Dibusz - Botka (Lovrencsics, 66.), Blazic, Dvali, Heister - Sigér, Haratin, Ihnatyenko (Frimpong, 85.) - Zubkov, Isael (Szihnyevics, 64.), Nguen