Vágólapra másolva!
Szeptember 9-én, hétfőn este sorsdöntő meccs vár a magyar labdarúgó-válogatottra, ha ugyanis Marco Rossi csapata legyőzi a szlovákokat, minden bizonnyal kijut a 2020-as Európa-bajnokságra, amelyen ráadásul Budapest társrendező. Bár az egymás elleni mérleg árnyalt képet mutat, az eddigi eredmények, és szereplés miatt joggal bizakodhat a magyar futballtársadalom. Hrutka Jánossal, 24-szeres válogatott labdarúgóval, és Várhidi Péterrel, a nemzeti együttes korábbi szövetségi kapitányával idéztük fel a korábbi meccseket, és vizsgáltuk meg az esélyeket.

Sajnos az utóbbi években-évtizedekben a különböző selejtező-sorozatokban féltávnál már számolgatni kellett, hogy a magyar labdarúgó-válogatottnak miként maradhatott esélye kijutni az aktuális világ-, vagy Európa-bajnokságra.

A közelmúltban szerencsére ez megváltozott, olyannyira, hogy a 2016-os Eb-n 44 év szünet után már ott volt Magyarország, a 2020-as kontinensviadalra pedig reális esélye lehet kijutni: négy meccs után, egy vereséggel és három győzelemmel, 9 ponttal vezeti a csoportját.

Ha Dzsudzsák Balázsék hétfőn este a teltházas Groupama Arénában legyőzik a szlovákokat, óriási lépést tesznek a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság felé.

Rossz főpróba

Marco Rossi együttese csütörtökön este 2-1-es vereséget szenvedett barátságos mérkőzésen Montenegrótól. A magyar csapat ugyan vezetett a meccsen, de a vendéglátók fordítottak. A színházi közhely szerint a rossz főpróbát csak jó előadás követheti - ebben bízunk mi is.
A magyar válogatott még sohasem győzte le Szlovákiát, éppen itt az ideje Fotó: Csudai Sándor - Origo

Korábban nem a sikerekről maradtak emlékezetesek a szlovákok elleni találkozók,

a két ország válogatottja eddig ötször játszott egymás ellen, magyar szempontból két döntetlen mellett három vereség a mérleg.

Az első párharcot 1999-ben vívták a csapatok, a 2000-es Eb-selejtező 7-es csoportjában: az idegenbeli, gólnélküli döntetlent egy hazai 1-0-s vereség követett. Hrutka János mindkét mérkőzést végigjátszotta, így emlékezett vissza a két mérkőzésre.

Akkoriban is magasabbra taksálták a szlovák együttest, ráadásul a sors pikantériája, hogy későbbi csapattársam, Pinte Attila is pályára lépett ellenünk. Ráadásul volt is egy nagy helyzetem a meccsen, és pont ő mentett a gólvonalról. Sokkal jobban játszottunk, mint a hazaiak, több komoly lehetőségünk is volt, de sajnos nem tudtunk gólt szerezni. Feszült, parázs hangulatú találkozó volt, de én mindig is ezeket szerettem, így összességében jó emlékeim vannak arról a meccsről."

Hrutka János két Eb-selejtezőt is játszott a szlovákok ellen Forrás: Origo

A visszavágót júniusban, Győrben vívta a két csapat, azt a mérkőzést is felidézte a 24-szeres válogatott hátvéd.

A helyszínválasztás sem volt a legideálisabb, Budapest sokkal jobb lett volna, de Győrben játszottunk. A szlovákok viszont még bizakodhattak, élesebbek is voltak, és egy fejesgóllal sajnos mindhárom pontot megszerezték."

A következő egymás elleni meccsre több mint öt évet kellett várni,

2004 novemberében egy thaiföldi felkészülési tornán Andrej Porázik találatával ugyancsak 1-0-ra győzött Szlovákia.

Érdekesség, hogy Hrutka azon a meccsen is érdekelt volt, igaz nem játékosként, hanem mint csapatmenedzser, az akkori szövetségi kapitány Lothar Matthäus stábtagjaként.

2008 februárjában ismét barátságos meccset játszott a két csapat, ezúttal Cipruson. A magyar válogatottat Várhidi Péter irányította, a szakembert is megkértük, elevenítse fel az emlékeit. „Emiatt a meccs miatt utaztunk Limaszolba, akkor még nagyon a közös út elején jártunk a csapattal. Egy remek erőkből álló szlovák együttessel találkoztunk, amelynek az akkor Liverpoolba igazoló Martin Skrtel volt a legnagyobb sztárja, de már ott voltak a következő generáció nagy sztárjai is.

Hasznos tapasztalatokat szereztünk, közel azonos erőt képviseltünk a riválissal. A fizikai fölény náluk volt, de futballtudásban akkor talán még mi jártunk előrébb."

Ezután 11 év szünet következett a közös történelmében, mígnem idén márciusban, Nagyszombatban az Eb-selejtezők nyitányán ismét szembe került egymással a két csapat.

Sajnos nemhogy a győzelem, de még a döntetlen is elmaradt, Duda és Rusnák találataival a szlovákok nyertek 2-0-ra.

Várhidi Péter szerint viszont abból a meccsből felesleges bármilyen következtetéseket levonni. „Azon a mérkőzésen érződött, hogy Marco Rossi is a csapatépítés elején járt, de a vereség ellenére is voltak biztató jelek a játékban.

Számunkra nagy előny lehet, hogy a szlovákokra még a mi selejtezőnk előtt egy nagyon komoly feladat vár, hiszen a horvátokkal játszanak. Egyébként a középpálya lehet a kulcs, és hogy ott mennyire tudjuk megfékezni őket. Azerbajdzsán ellen legutóbb láthattuk, hogy Hamsíkék mekkora fölényben voltak a pálya azon részén.

A Várhidi Péter által szövetségi kapitányként irányított válogatott 1-1-et játszott a szlovákokkal felkészülési meccsen Forrás: mlsz.hu

A védelmüket viszont sebezhetőnek érzem, nekünk pedig éppen elöl vannak olyan technikás játékosaink – Szoboszlai, Dzsudzsák, Szalai, vagy éppen Nagy Dominik – , akik egy-egy váratlan megmozdulással komoly gondokat okozhatnak.

Az biztos, hogy a magyar csapat sokkal összeszokottabb a márciusi találkozóhoz képest, ráadásul két komoly sikert is elért azóta nevesebb ellenfelekkel szemben, így látok esélyt a meglepetésre, és az újabb fontos győzelemre."

Természetesen Hrutka János véleményére is kíváncsiak voltunk a sorsdöntő Eb-selejtezővel kapcsolatban.

Muszáj azonban a realitás talaján maradni, a keretük nagyjából 2,5-szer annyit ér, mint a miénk, és a világranglistán is 14 hellyel előttünk állnak.

Fegyelemre, és ugyanolyan összpontosításra lesz szükség 90 percen keresztül, mint a korábbi találkozókon, akkor valóban lehet esély.

Márpedig egy újabb győzelemmel karnyújtásnyira kerülhetnénk az álmoktól."

Ami természetesen nem más, mint a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutás,

és hogy a tornán a magyar válogatott hazai közönség előtt léphessen pályára az új Puskás Stadionban.