Hihetetlen szituációba kerülhet Rossi két játékosa

BALE, Gareth
Budapest, 2019. június 11. A walesi Gareth Bale (b) és Baráth Botond a Magyarország-Wales Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2019. június 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egészen meghökkentő helyzetbe kerülhet a magyar labdarúgó-válogatott két tagja a november 19-i Wales elleni idegenbeli - sorsdöntő - Eb-selejtező előtt.

Baráth Botond és Németh Krisztián az Egyesült Államokban, a Sporting Kansas csapatában futballozik. Az SKC idén nem jutott be a rájátszásba, azaz a két játékos számára október elején befejeződött a bajnokság. Ez akár jó hír is lehetne, hiszen mindketten gőzerővel készülhetnének a magyar válogatott november 19-i, Wales elleni Eb-selejtezőjére (és a november 15-i Uruguay elleni barátságos meccsre is), csakhogy a helyzet nem ennyire egyszerű.

Mivel Amerikában az MLS tavaszi-őszi rendszerben (azaz egy naptári év alatt) zajlik a bajnokság, a játékosokkal általában éves szerződéseket kötnek a klubok, amelyek az év végén járnak le. Attól tehát, hogy a Kansas nem szerepel a rájátszásban, az ottani játékosok szerződése él, legfeljebb a klubok nem tartanak már igényt a szolgálatukra a kiesés után, novemberben, vagy decemberben.

Korhut Mihály (balra) eltiltás miatt nem lehet ott Cardiffban, Baráth Botond felkészülésébe meg Amerikából is beleszólhatnak Forrás: MTI/Czagány Balázs

A vasárnapi Azerbajdzsán elleni meccs tévés közvetítésében Hajdu B. István riporter mondta el, hogy a két futballista - elvileg - nem edzhet más csapattal, mert a szerződésük ezt nem teszi lehetővé. Hogy világos legyen: a két játékos mondjuk hazajön, és megkéri valamelyik NB I-es csapatot, hogy látogathassa az edzéseket. Ezt nem tehetik meg. Ugyanakkor azt senki sem tiltja meg nekik, hogy egyéni edzésekkel készüljenek - mondjuk a Margitszigeten -, de azért azt mindenki tudja, hogy ez nem ugyanaz, mintha bármelyik csapatnál együtt dolgoznának.