Vágólapra másolva!
Babos Gábor, a holland másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő NEC Nijmegen kapusedzője a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt a héten befejezettnek nyilvánított szezon sorsáról, a holland kapusiskoláról és arról, hogy talán több is lehetett volna a pályafutásában, ha kicsit nagyobb profizmussal áll a labdarúgáshoz.

A 27-szeres magyar válogatott kapus Sopronból indult, majd 1995 nyarán igazolt az MTK Budapest csapatához, amellyel két bajnoki címét és három Magyar Kupát nyert. 2000 nyarán Henk ten Cate – az FC Barcelona későbbi másodedzője – hívószavára Hollandiába igazolt a NAC Breda csapatához, és pillanatok alatt az Eredivisie egyik legjobb kapusa lett, aki a mai napig hatalmas megbecsülésnek örvend.

„Sopronból indulva már azzal beértem volna, ha Magyarországon válok stabil élvonalbeli kapussá, ehhez képest Hollandiába szerződtem, a két ligában összesen csaknem hatszáz első osztályú meccsen álltam a gólvonal előtt, és a válogatottban is jutott huszonhét meccs kezdőként.

– mondta Nemzeti Sportnak Babos Gábor, aki ugyan bulizni soha nem járt el meccsek előtt vagy után, azonban nem tagadja, hogy olykor megivott egy korsó sört, márpedig a profikra már ez sem jellemző.

Babos Gábor a holland bajnokság egyik legjobb kapusa volt Forrás: ANP/AFP/Marcel Hoorn

A 45 éves Babos Gábor egyelőre nem gondolkodik a hazatérésen, de bármikor jöhet egy érdekes ajánlat.

„Amikor Henk ten Cate hívására kétezerben a NAC-hoz szerződtem, egy-két külföldi évben gondolkodtam, ehhez képest már húsz éve itt élek.

Holland feleségemtől született egy kisfiam, és mostanra annyira megszoktam és megszerettem az itteni életet, hogy nem volt okom a hazaköltözésen gondolkozni.

Ha Magyarországról esetleg megfelelő ajánlat érkezne, akár egy klubtól, akár a szövetségtől, nyilván elgondolkodnék, de amióta abbahagytam a futballt, senki sem keresett otthonról" – mondta a 27-szeres válogatott kapus, aki munkája során próbálja ötvözni a magyar és a holland kapusiskolát. Megemlítette, hogy Hollandiában a szurkolók már morognak, ha a kapus nem képes hajszálpontosan a jobbszélső vagy a jobbhátvéd lábára ívelni a labdát.

Kedden hivatalosan is bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt szeptemberig biztosan nem rendeznek meccset Hollandiában, a bajnokságot pedig befejezettnek nyilvánították.

„Pénteken a Holland Labdarúgó-szövetség videokonferencia keretében egyeztet az összes első és másodosztályú csapattal. Vélhetően hivatalosan is bejelentik, hogy véget ért a bajnokság, emellett több kérdésre is választ kapunk:

hirdetnek-e bajnokot, lesz-e kieső és feljutó, mely együttesek indulhatnak az európai kupákban? Az biztos, nem mindenhol örülnek majd a döntésnek"

– mondta Babos Gábor, aki elárulta, hogy a járvány ellenére első csapatnak május harmadikától már kisebb csoportokban lehet edzést tartani, a biztonsági intézkedéseket betartva, azzal a megkötéssel, hogy a pályán egyszerre maximum három-négy játékos tartózkodhat.

NAC Breda, a Feyenoord és a NEC Nijmegen korábbi kapusa továbbá beszélt apósa, a Hollandiában óriási elismerésnek örvendő Popovics Sándor haláláról, és a 11 éves kisfiáról, aki elmondása szerint sokkal tehetségesebb, mint ő volt ennyi idősen.

A Babos Gáborral készült teljes interjú a linkre kattintva olvasható.