Vágólapra másolva!
Az 57. Bundesliga kiírásban a Bayern München megszerezte 29. bajnoki címét. Az összes többi csapatnak együtt van 28. Így nem is nagyon kell gondolkozni, hogy melyik csapatban kell keresni a legtöbb Bundesliga-arannyal rendelkező játékosokat. És mivel sorozatban nyolcadik alkalommal ért a csúcsra a csapat, a maiak között találjuk a rekordereket. Korábban ugyanis ilyen szériák nem léteztek. Címvédés is csak a hetvenes évek elején volt először. Ekkor a Mönchengladbach nyert egymás után kétszer. Ezt követte három Bayern-diadal, majd közvetlenül ezután jött egy Gladbach-tripla. Azóta sem tudott más csapat a rekordbajnokon kívül zsinórban kettőnél többször csúcsra érni.

A Bayern produkált még egy hármas sorozatot a nyolcvanas évek közepén és az ezredforduló körül. Most meg itt van ez a nyolcas sorozat.

A nyolc egymás után szerzett bajnoki cím mindegyikének öten voltak részesei: Manuel Neuer, Jerome Boateng, Javi Martinez, Thomas Müller és David Alaba.

Boateng és Neuer 2011-ben, Martinez 2012-ben érkezett. Vagyis nekik a mostani sorozat előtti időszakból nincs bajnoki címük. Lewandowski nyert korábban kétszer a Dortmunddal, de (eddig) csak hatot a Bayernnel. Mert ő 2014-ben igazolt ide. Nyolc mini Salátástállal rajtuk kívül rendelkezik még korábbról Scholl, Kahn, Lahm és Schweinsteiger.

Két olyan focista van, aki részese volt ennek a páratlan sorozatnak, és már korábban is nyert aranyat Münchenben.

Thomas Müller és David Alaba.

Jelenleg ezen ők a rekordbajnok rekord-bajnokai. Ám csak hármas holtversenyben. Ugyanis kedden kora estig egy játékos egyedül vezette ezt a listát. Franck Ribery 2019-ben kilencszeres Bundesliga-bajnok lett, de ő az idei sikernek már nem részese. Kora és játéktudása alapján abszolút befért volna még a Bayernbe, de ő másképp döntött.

Így kedden késő este óta már nem egyedüli tag a kilencszeres bajnokok klubjában.

Az új tagok közül Müller majdnem három évvel idősebb. Így érthető, hogy ő mutatkozott be hamarabb a Bundesligában. 18 évesen végig csinálta a 2008-09-es szezon alapozását a Jürgen Klinsmann vezette Bayernnel. Klinsmann pályára is küldte a nyitófordulóban a Hamburg ellen. A 80. percben váltotta Klosét. Nem sok lehetőséget kapott abban a bajnokságban, négy mérkőzésen összesen 27 percet játszott. Ennyi idő alatt nem lehet megváltani a világot. Ám az áttörésének elmaradása miatt leginkább a keret erőssége okolható. Csatárposzton ugyanis abban az évben az edző rendelkezésére olyan világklasszisok álltak, mint Klose, Podolski, Toni, Donovan, mögöttük meg támadó középpályásként Schweinsteiger, Kroos, Ribery, Hamit Altintop.

Az már viszont Klinsmann bűne, hogy ilyen focistákkal nem tudott bajnoki címet nyerni.

Az meg az őt váltó Louis van Gaal dícsérete, hogy hiába érkezett 2009 nyarán Olic, Gomez és Robben, mégis lehetőséget adott a fiatal Müllernek.

Minden új helyre érkező edző igyekszik beépíteni egy-két addig ismeretlen játékost a csapatba, akiről később elmondhatja: ő az én felfedezettem. Az edzők többsége akkor is ragaszkodik az ilyen játékoshoz, ha az egyáltalán nem szolgál rá a bizalomra. Müller esetében erről szó sem lehetett. Rugdosta a gólokat az előkészületi találkozók során, és nem is lehetett kérdéses, hogy a bajnokságban is szerephez jut. A korábban csak statiszta fiatalember gyorsan főszereplő lett.

Thomas Müller és Franck Ribéry. Mindketten kilencszeres bajnokok a Bayern színeiben Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Van Gaal müncheni munkássága során egyetlen bajnokiról sem hiányzott. Kezdő volt első komoly szezonja végén a Bajnokok Ligája döntőjében és Löw-kapitány meghívta a 2010-es világbajnokságra, ahol gólkirály lett. Három egymást követő szezonban nem hagyott ki Bundesliga-mérkőzést, Niko Kovac-ig minden Bayern-edző alapemberként számított rá. A Guardiola-éra ugyan nem kedvezett neki, de ekkor sem került huzamosan partvonalon kívülre. Kovac elképzelésébe viszont nem nagyon fért bele, de Flick ismét kulcsszerepet szánt neki. Igaz, Löw 29 évesen érthetetlen módon kitette a válogatott keretből, de klubcsapatában azóta is rendre meghatározó játékos.

Idén a gólok előkészítésében tűnt fel. Ipari mennyiségben gyártotta a gólpasszokat, ráadásul mezőnyből, ugyanis nem ő végzi el a Bayern pontrúgásait.

Mivel a zsinórban megnyert nyolc bajnoki címen kívül ő már kulcsember volt a 2009-10-es szezonban is, így ünnepelhet kilencedszer a Salátástállal.

A másik új klubtag David Olatukunbo Alaba. Ő 1992. június 24-én született Bécsben. A születési helye miatt járt neki az osztrák állampolgárság, de szülei származása miatt Fülöp-szigeteki és nigériai papírjai is vannak neki. Tulajdonképpen nem biztos, hogy a nigériai válogatottal nem járt volna-e jobban, mint az osztrákkal, de minden más miatt érthető, hogy az európai országot tartja igazi hazájának.

David Alaba (piros mezben) a Bayern München kilencszeres bajnoka Forrás: AFP/Javier Soriano

2008 áprilisában írták először a nevét egy osztrák elsőosztályú mérkőzésen a jegyzőkönyvbe, és azon a tavaszon be is mutatkozott abban a ligában az Austria Wien mezében. 15 éves volt akkor. A Bayern München azon a nyáron le is csapott rá. 2009-ben, amikor a Thomas Müller már a nagyok között szerepelt, Alaba is bemutatkozott a klub amatőrcsapatában. Még azon az őszön pályára léphetett az osztrák felnőtt válogatottban. Az egyértelmű tehetségén kívül nyilván úgy gondolták az illetékesek, jobb, ha megteszik ezt a lépést gyorsan, mielőtt egy másik nemzeti csapat elcsábítja őt.

Azóta is alapembere hazája válogatottjának.

A képességeivel Münchenben is tisztában voltak, ezért a 2009-10-es szezon téli szünetében felhívták a profikhoz. 2010. február 10-én egy Német Kupa-mérkőzésen lépett először pályára a nagyok között, ott második labdaérintésével gólpasszt adott Riberynek. A francia világsztárral később jó barátok lettek. Pályán és pályán kívül is kiválóan megértették egymást.

Alaba 2010. március 6-án egy Köln-Bayernen bemutatkozott a Bundesligában is, majd március 9-én Bajnokok Ligája nyolcaddöntőn játszott a csoportját a Debrecen, a Liverpool és a Lyon előtt megnyerő Fiorentina otthonában. Tette mindezeket 17 évesen. Kölnben csereként szerepelt, két további bajnokin viszont végig játszott a balhátvéd poszton. Joggal járt tehát neki is abban az évben a mini Salátástál. A villámbemutatkozás után mégsem tudott azonnal gyökeret ereszteni a Bayernben, ezért egy fél szezonra a Hoffenheimbe igazolt. Itt lett igazából Bundesliga focista, és még mielőtt ez másnak is feltűnt volna, gyorsan visszavitte volt klubja.

19 évesen, a 2011-12 es szezonban már annyira alapember lett, hogy csak négy bajnokiról hiányzott.

És a müncheni Bajnokok Ligája döntőn is játszott volna, ha az elődöntő madridi visszavágóján nem ad neki teljesen megmagyarázhatatlan sárga lapot Kassai Viktor azért, mert kontrollálhatatlan esést követően kézzel ért a labdához.

Kassai Viktor és David Alaba. Volt pár nagy találkozásuk Forrás: AFP/CHRISTOF STACHE/Christof Stache

Ha akkor játszhat a döntőben biztos, hogy rúg 11-est az orosz rulettben, mert akkoriban ő volt az elsőszámú büntetőlövője a csapatnak. És akkor nem rúg a sorsdöntő hibát elkövető Olic. És talán a hosszabbításban is ő végezte volna el a 11-est és nem Robben, aki hibázott. Így Alaba csak a nézőtérről szemlélhette, hogyan nem nyer Bajnokok Ligáját 19 évesen.

20 évesen viszont Londonban a gyepen ünnepelhetett az európai klubfutball legértékesebb kupájával.

Szemtelenül fiatalon ért a csúcsra, és ez annyira tetszik neki, hogy nem is akar onnan lejönni.

Hazájában eddig hatszor választották az év labdarúgójának, de ami ennél sokkal értékesebb: kétszer az év sportolójának. 2013-ban, amikor BL-t nyert ez érthető, ám a 2014-es igazi bravúr, hiszen abban az évben téli olimpia volt, és azon nem csak mellékszereplők szoktak lenni az alpesi ország sportolói.

Most, amikor kilencedszer ünnepel a Salátástállal csak néhány nappal lesz túl a 28. születésnapján. Viszont ha visszatér a védelem tengelyébe a régóta sérült Süle, kérdéses hol lesz helye. Ugyanis Flick kényszerből belső védőt csinált belőle. A posztváltás nem gond neki, hisz az osztrák válogatottban többnyire a középpályán játszik. Az biztos, hogy jelenleg a Münchenbe támadó középpályásnak hozott Alphonso Davis nagyszerűen teljesít a balhátvéd pozíciójában helyette.

Lehet, hogy onnan nem is tudja kiszorítani a kanadai tinit?

Aki olyan nagy ígéret, amilyen ő volt tizenévesen. Az biztos, hogy Flicknek kellemes gondjai vannak a csapat összeállítását tekintve. Alaba, ha egészséges, biztos nem lesz vesztese a csapat átalakításának. De ez a közeljövő kérdése.

Sorozatban a nyolcadik bajnoki címét ünnepli a Bayern München Forrás: Picture-Alliance via AFP/Martin Meissner

Jelenleg az ünneplés ideje van a Bayern Münchennél. Június 27-én sorozatban nyolcadszor veszik át a Salátástálat játékosai, majd rövid vakációra indulnak. Közben a statisztikákat átírják, a legtöbb Bundesliga bajnoki címmel rendelkezők listáján Ribery, Müller és Alaba holtversenyben kerül az élre, 9-9 elsőséggel.