A rekordbajnok Sevilla vagy az Inter nyerheti meg az Európa-ligát

Köln, 2020. augusztus 17. Luuk de Jong, a Sevilla játékosa (b) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Manchester United ellen a labdarúgó Európa-liga elődöntőjében játszott mérkőzésen Kölnben 2020. augusztus 16-án. MTI/EPA/AFP pool/Ina Fassbender
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány a második számú európai nemzetközi labdarúgókupa sorozat lebonyolítási rendszerét is alaposan felforgatta. Az újonnan életre hívott németországi nyolcas döntő utolsó mérkőzését a Sevilla játssza az Interrel az Európa-liga (El) 2020-as trófeájáért péntek este. A spanyol együttes hat éven belül negyedszerre emelhetné fel a serleget, míg az olasz együttes tíz éve nem nyert a nemzetközi porondon, igaz, akkor a Bajnokok Ligájában hódította el a kupát.

Pénteken 21.00-kor kezdődik a 2019/2020-as El-sorozat fináléja Kölnben, zárt kapuk mögött, nézők nélkül.

A mérkőzés egyik résztvevője a Sevilla, amelyre nyugodtan mondhatjuk, hogy El specialista.

2006-2007-ben egymás után kétszer, míg 2014-2016 között háromszor nyerte meg a kiírást. Ezzel egyébként rekordernek számít, ötször még egy európai topcsapat sem szerezte meg a második számú európai kupát.

A spanyolok útja a döntőig korántsem volt egyszerű. A csoportjukból ugyan öt győzelem és egy vereség mellett még könnyedén jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba, de ott mindjárt a legjobb 32 között alaposan megizzadtak a romániai CFR Cluj csapata ellen.

A legjobb 16 között a járvány miatt mindössze két párharc volt, amely egyetlen találkozón dőlt el. Az egyik résztvevője a Sevilla volt, amely semleges pályán 2-0-ra verte az AS Roma együttesét, a másik párharc egyik tagja pedig a pénteki döntőbeli ellenfél, az Inter volt, amely ugyancsak 2-0-val vette az akadályokat a Getafe ellen.

A nyolcas döntőben előbb a negyed-, majd az elődöntőben is angol élvonalbeli ellenfelet kapott a Sevilla, és mindkét esetben keményen meg kellett dolgoznia a továbbjutásért. A Wolvest 1-0-ra, míg a Manchester Unitedet a fantasztikus kapusteljesítményének köszönhetően 2-1-re verte a spanyol együttes.

A pénteki fináléban sem lesz egyszerű dolga a csapatnak az Inter ellen, erről a vezetőedző, Julen Lopetegui így nyilatkozott: „Nyugodtak vagyunk. Ez a döntő, amiért keményen megdolgoztunk.

Az Inter egy rendkívül egységes csapat nagyszerű játékosokkal és különleges játékstílussal. Tudják, hogyan támadjanak sokat... A döntő minden részlete fontos lesz.

Azt kell tennünk, amit mindig teszünk és fel kell készülnünk arra, hogy legyőzzük a nehézségeket, amelyeket az Inter okoz majd nekünk a világklasszis játékosaival."

A Sevillánál a legnagyobb kérdés a nagy meccs előtt az, hogy vajon milyen állapotban van az együttes sztárja, Lucas Ocampos. A gólerős csatár térdsérüléssel bajlódik, még a Manchester United elleni találkozó 56. percében le is kellett cserélni. Ugyanakkor

a spanyol csapat erősségét mutatja, hogy tizenegy különböző játékosuk lőtt már gólt az El idei kiírásában,

ennél jobb mutatót csak a pont a Sevilla ellen búcsúzó United tudott felmutatni 12 focistával.

Az Inter utoljára tíz éve szerzett nemzetközi trófeát, igaz akkor a Bajnokok Ligáját (BL) nyerte meg. Az olaszok az idei kiírásban sem úgy készültek, hogy az El-trófeáért szállnak majd harcba.

Az olaszok kezdésként egy könnyed, 4-1-es összesített eredménnyel léptek túl a magyar szurkolók előtt sem ismeretlen bolgár Ludogorets csapatán. Aztán a nyolcaddöntőben a vírus miatt kettő helyett csak egy meccset játszva, 2-0-val verték a Getafe együttesét. Ezt követően a nyolcas döntőben előbb a Bayer Leverkusen csapatát 2-1-re, majd

az elődöntőben a Sahtar Donyeck együttesét az 1-0-s félidő után 5-0-ra verték, rendkívül magabiztos játékot mutatva.

A csapatnál az El-menetelést követően úgy gondolják, hogy félig tele van a pohár, és ha már az olasz bajnoki címről és a BL-sikerről is lemaradtak, akkor ezt a lehetőséget mindenképpen szeretnék megragadni.

Romelu Lukaku eddig minden El-meccsén betalált. Photo: Marius Becker/dpa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

„Kemény meccs lesz. A legtapasztaltabb együttessel játszunk majd, amely a legtöbb trófeát nyerte az elmúlt tíz évben ebben a sorozatban.

Figyelnünk kell, ugyanakkor a saját játékunkat játszva futballozni, mindezt nagy lelkesedéssel és bátorsággal, ahogy eddig is tettük.

Ez a döntő, és csak a legjobb csapatok jutnak el idáig." – mondta a mérkőzés kapcsán az Inter edzője, Antonio Conte.

Az olasz csapat két klasszis támadójával is nehézzé teheti a spanyolok életét a fináléban.

Lautaro Martinez, a topcsapatok által figyelt argentin válogatott támadó szintén kiváló formában van, a Sahtar elleni 5-0-s kiütésből két találattal vette ki a részét.

Az Internek története során ez lesz a tizedik nagy, nemzetközi döntője, amit szeretnének a klub és a szurkolóik számára emlékezetessé tenni péntek este.