Vágólapra másolva!
Péntek este minden idők egyik legizgalmasabb Európa-liga döntőjében a sorozat rekordbajnoka, a spanyol Sevilla 3-2-re legyőzte az olasz Internazionale csapatát. Az első félidő elején az olasz csapat a belga Romelu Lukaku tizenegyesével szerzett vezetést, majd a spanyol együttes a holland Luuk De Jong két káprázatos fejesgóljával fordított. Ezt követően az uruguayi Diego Godín fejesével egyenlített az Inter. A második félidőben mindkét csapat óvatosabban játszott, de az Internazionale állt közelebb a győzelemhez, azonban Lukaku kihagyta a nagy ziccerét, majd nem sokkal később a saját kapujába segítette a brazil Diego Carlos ollózását, így a Sevilla fennállása során hatodszor hódította el a második számú európai kupatrófeát.

A spanyol csapat hatodszor volt ott a döntőben, eddig hibátlan volt a mérlege, mivel 2006-ban, 2007-ben, majd 2014 és 2016 között sorozatban háromszor is diadalmaskodott. A milánói kék-feketék az 1990-es években négyszer játszottak UEFA-kupa döntőt, 1991-ben, 1994-ben és 1998-ban pedig el is hódították a trófeát, csak az 1997-es finálét vesztették el a Schalkéval szemben. A két csapat korábban még nem találkozott egymással az európai kupákban, ugyanakkor a Sevilla eddig háromszor játszott olasz csapattal az Európa-liga egyenes kiesés szakaszában. Ez öt mérkőzést jelent, mindegyiket megnyerte, ráadásul még gólt sem kapott.

Romelu Lukaku már a meccs elején tizenegyest csinált Forrás: AFP/Martin Meissner

Némi meglepetésre a Sevilla kezdte támadólag a mérkőzést, azonban az Internazionale az első kontratámadásából kiharcolt egy tizenegyest. Egy labdaszerzés után Romelu Lukaku kapott remek labdát, lefutotta Diego Carlost, azonban a brazil hátvéd a tizenhatoson belül lebirkózta a belga támadót, a holland Danny Makkelie játékvezető pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé Lukaku állt oda, és a jobb alsó sarokba lőtt.

A belga támadó a legutóbbi 11 El-meccsén gólt lőtt, és Cristiano Ronaldo óta ő az első, aki hét egymást követő egyenes kiesés találkozón is betalált. Érdekesség, hogy Lukakunak legutóbb 2014 novemberében volt olyan meccse, amikor pályára lépett egy El-találkozón, és nem lőtt gólt.

Sokat nem kellett várni a Sevilla egyenlítésére. A 12. percben egy gyönyörűen kijátszott akció végén a veterán Jesus Navas tekert középre, és a Manchester United elleni elődöntőben gólt szerző Luuk de Jong hat méterről, védhetetlenül fejelt a bal felső sarokba.

A 34 éves Jesus Navas 2006-ban játszotta első európai kupadöntőjét a Middlesbrough ellen, és most 14 évvel később is pályára lépett az Inter ellen. Ezzel megdöntötte az olasz Amedeo Carboni 13 éves rekordját, aki 1991-ben az AS Roma játékosaként játszott UEFA-kupa-döntőt, 2004 pedig a Valencia balhátvédjeként lépett pályára a sorozat fináléjában. Ez a leghosszabb idő egy játékos pályafutásában az első és az utolsó döntő között.

A 16. percben újabb tizenegyest reklamáltak az olaszok. Nicolò Barella benyesett labdája a sárga lapos Diego Carlos kezére pattant, de a holland játékvezető határozottan mutatta, hogy szó sem lehet büntetőről, mert le volt szorítva a brazil játékos keze. Az esetet követően az Inter edzője, Antonio Conte annyira ideges lett, hogy kireklamált magának egy sárga lapot.

A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, igazán komoly helyzetek egyik oldalon sem voltak, majd a 33. percben újra vezetést szerzett a Sevilla. Az argentin Éver Banega jobboldali szabadrúgására De Jong érkezett a hosszú oldalon, és Roberto Gagliardini mellől hét méterről a bal felső sarokba fejelt.

A holland támadó Diego Forlán, Radamel Falcao, Carlos Bacca, Koke, Antoine Griezmann és Eden Hazard után a hetedik játékos lett, aki két gólt szerzett egy Európa-liga döntőben.

Az andalúz csapat játékosai szinte még fel sem ébredtek a gólörömből, amikor egy kísértetiesen hasonló góllal három perc múlva egyenlített az Inter. A horvát Marcelo Brozović jobboldali szabadrúgására az uruguayi Diego Godín robbant be, és öt méterről a jobb felső sarokba fejelt.

Godín az Atlétcio Madrid játékosaként gólt szerzett a Real Madrid elleni 2014-es BL-döntőben, ezzel Steven Gerrard, Hernan Crespo, Dmitrij Alenyicsev, Allan Simonsen és Pedro Rodríguez mellett ő lett a futballtörténelem hatodik játékosa, aki két különböző UEFA-sorozat döntőjében is betalált.

A második félidőben az Interé volt az első helyzet. Az 51. percben Danilo D'Ambrosio jobboldali beadását Jules Koundé rossz helyre rúgta ki, az érkező Gagliardini pedig szemben a kapuval, 16 méterről lőhetett, de a bal alsóba lehelyezett lövésébe Diego Carlos belevetődött.

Éver Banega és Roberto Gagliardini párharca Forrás: AFP/Martin Meissner

Hat perccel később a Sevillának is volt egy nagy lehetősége. A korábbi Real Madrid-játékos, Sergio Reguilón verte meg Godínt egy az egyben, majd éles szögből kapura bombázott, de a labdája az oldalhálóba vágódott. Az 59. percben Ashley Young kísérletezett egy 20 méteres lövéssel, de nem találta el a Sevilla kapuját.

Young 19 év után az első angol focista, aki kezdőként lépett pályára egy európai kupadöntőn nem angol csapat tagjaként. Legutóbb Owen Hargreaves játszott kezdőként a Bayern Münchenben a Valencia elleni BL-döntőben, 2001 májusában.

A 65. percben óriási ziccert hagyott ki az Inter. Lukaku a saját térfeléről indulva lépett ki ziccerben, begyalogolt a kapuig, majd 16 méterről el akarta gurítani a labdát Yassine Bounou mellett, de a Sevilla kapusa remek ütemben jött ki, és spárgázva hárított.

Ezt követően lett csak igazán negatív hős Lukakuból, ugyanis a 74. percben a belga támadó közreműködésével ismét megszerezte a vezetést a Sevilla. Banega jobboldali szabadrúgását röviden fejelték ki, az előrehúzódó Diego Carlos káprázatos mozdulattal ollózott kapura, azonban a menteni igyekvő Lukaku rosszul találta el a labdát, ami így a lábáról a kapuba vágódott.

Ez lehetett volna az első öngól az Európa-liga-döntők történetében, de az UEFA végül Diego Carlosnak adta a találatot.

Ezt követően az Inter mindent feltett egy lapra. Antonio Conte egyszerre hármat cserélt, pályára küldte Victor Mosest, Christian Eriksent és Alexis Sánchezt. Utóbbi a 82. percben egyenlíthetett volna, de a közeli lövését Jules Koundé kivágta a gólvonalról.

Az utolsó szűk negyedórában az olasz csapat mindent megtett az egyenlítésért, de a spanyol együttes rutinosan tördelte a játékot, és egyfolytában húzta az időt. A 91. percben még volt egy hatalmas helyzete az Internek, de az egyenes kieséses szakaszban parádézó Yassine Bounou kivédte a csereként beálló Antonio Candreva közeli lövését.

A hatperces hosszabbítást a Sevilla már rutinból lehozta, így fennállása során hatodszor nyerte meg a második számú európai kupatrófeát – hat éven belül negyedszer.

Európa-liga, döntő
Sevilla-Internazionale 3-2 (2-2)
Köln, RheinEnergieStadion
Sevilla: Bounou - Jesus Navas, Koundé, Diego Carlos (Gudelj, 86.), Reguilón - Jordán, Fernando, Éver Banega - Ocampos (Munir, 70.), De Jong (En-Nesyri, 85.), Suso (Franco Vázquez, 78). Vezetőedző: Julen Lopetegui
Inter: Handanovič - Godín (Candreva, 90.), de Vrij, Bastoni - D'Ambrosio (Moses, 78.), Barella, Brozović, Gagliardini (Eriksen, 78.), Young - Lukaku, Martínez (Sánchez, 78). Vezetőedző: Antonio Conte
Gólszerzők: De Jong (12., 33.), Diego Carlos (74.), ill. Lukaku (5.-11-esből), Godín (36.)
Sárga lap: Diego Carlos (4.), Banega (45.), ill. Barella (41.), Bastoni (55.), Gagliardini (73.)

A találkozónak ezúttal nem volt tétje a Bajnokok Ligája-részvétel, mivel azt mindkét gárda kiharcolta a hazája bajnokságában, ugyanakkor a győztes ott lesz az Európai Szuperkupáért kiírt összecsapáson, amelyet szeptember 24-én a budapesti Puskás Arénában rendeznek meg.