Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Eldőlt, melyik három focista közül kerül ki az UEFA Év játékosa

Lyon, Bayern München, Bajnokok Ligája, elődöntő
Bayern Munich's German goalkeeper Manuel Neuer (R) celebrates with Bayern Munich's Polish forward Robert Lewandowski at the end of the UEFA Champions League semi-final football match between Lyon and Bayern Munich at the Jose Alvalade stadium in Lisbon on August 19, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája-győztes Bayern München két klasszisa, Robert Lewandowski és Manuel Neuer, vagy Kevin De Bruyne, a Manchester City középpályása lesz az elmúlt idény legjobb játékosa az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA).

Az UEFA honlapján szerdán jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amelyen a Bajnokok Ligája- és az Európa-liga főtáblán érintett 48 csapat edzője, 55 kiválasztott sportújságíró, valamint minden tagországból egy személy adhatta le voksát. A szavazóknak az első hármat kellett megadniuk, az első helyezés öt, a második három, a harmadik egy pontot ért, az edzők nem szavazhattak saját tanítványaikra.

A három versenyben maradt futballista közül a legnagyobb esélyes egyértelműen Robert Lewandowski, a Bayern lengyel csatára ugyanis 47 tétmérkőzésen 55 góllal segítette triplázáshoz a münchenieket,

akik csütörtökön a Puskás Arénában a Sevillával találkoznak az Európai Szuperkupáért. Lewandowski sikerét csapattársa, a kapuban újra világklasszis teljesítményt nyújtó Manuel Neuer, vagy a Premier League-ben a játékosok által legjobbnak választott Kevin De Bruyne akadályozhatja meg.

Lewandowski és Neuer is jelölt, de minden bizonnyal a lengyel támadóé lesz az elismerés Forrás: AFP/Franck Fife

A dobogósok rangsorát leszámítva az UEFA nyilvánosságra hozta a 4-10. helyezetteket: a hatszoros aranylabdás Lionel Messi (FC Barcelona) és Neymar (Paris Saint-Germain) egyaránt 53-53 pontot kapott. A hatodik Thomas Müller (Bayern München, 41 pont), a hetedik Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain, 39), a nyolcadik Thiago Alcántara (Bayern München, 27), a kilencedik Joshua Kimmich (Bayern München, 26), a tizedik Cristiano Ronaldo (Juventus, 25) lett.

Az edzőknél teljes a német dominancia a három jelölt között:

a Bayern irányítását novemberben átvevő Hansi Flick mellett az FC Liverpool és az RB Leipzig mestere, azaz Jürgen Klopp és Julian Nagelsmann esélyes még a díjra.
A nőknél a BL-győztes Olympique Lyon két játékosa, Wendie Renard és Lucy Bronze, valamint a döntőben vesztes VfL Wolfsburgot erősítő Pernille Harder jelölt az elmúlt idény legjobb játékosa címre.
A győzteseket október elsején, a BL csoportkörének sorsolásán jelentik be.

Mindent egy helyen az Eb-ről