Vágólapra másolva!
Szerdán este a világbajnoki címvédő francia válogatott 7-1-re legyőzte az ukrán csapatot felkészülési mérkőzésen. A találkozó hőse a 34 éves, 100. mérkőzésén pályára lépő Olivier Giroud volt, aki két góljával megelőzte a legendás Michel Platinit a francia válogatott örökranglistáján, és feljött a második helyre a világ- és Európa-bajnok Thierry Henry mögé.

Az ukránok nem a legjobb előjelekkel készültek a meccsre, ugyanis Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány 14 játékosára nem számíthatott koronavírusos megbetegedés miatt, ezért a 45 éves kapusedzőt, Olekszandr Sovkovszkijt is jelölte a keretbe. Pályára küldött viszont két Fradi-játékost: Ihor Haratyint, akinek ezt volt a második mérkőzése és Olekszandr Zubkovot, aki ezen a meccsen mutatkozott be az ukrán nemzeti csapatban.

A Stade de France-ban rendezett találkozón már a kilencedik percben megszerezték a vezetést a franciák. A csapatkapitányi karszalagot először viselő Olivier Giroud lefejelt labdája után Eduardo Camavinga lőtt akrobatikus mozdulattal az ukrán kapuba.

A Rennes 17 éves és 11 hónapos középpályása ezzel a francia válogatott történetének második legfiatalabb gólszerzője lett. A csúcsot Maurice Gastiger tartja, aki 1914-ben 17 évesen és öt hónaposan lőtt gólt Svájcnak.

Negyedóra múlva újabb gólt lőttek a franciák. Egy kontratámadás végén Giroud tekert 20 méterről a jobb felső sarokba.

A Chelsea támadójának ez volt a 41. gólja a francia válogatottban, ezzel pedig beérte az örökranglista második helyén álló Michel Platinit.

A 33. percben Giroud újabb gólt lőtt. A topcsapatok által is csábított Houssem Aouar bombáját Georgiy Bushchan középre ütötte, a 34 éves csatár pedig a kapu bal oldalába fejelt egy látványos csukafejessel.

A 42 gólos Giroud ezzel megelőzte Platinit az örökranglistán, és már csak kilenc gólra van Thierry Henry rekordjától.

A 39. percben baloldali szöglet után a menteni igyekvő Vitalij Mijkolenko fejelt a saját kapujába, így a 2016-os Izland elleni Eb-negyeddöntő óta a francia válogatott először szerzett négy gólt egy félidő alatt.

A második félidőt remekül kezdték az ukránok.

Az 52. percben Viktor Tsyhankov indult meg a középkörből, eljutott egészen a francia tizenhatosig, majd 17 méterről óriási gólt lőtt a kapu bal oldalába.

A franciák azonban hamar visszaállították a négygólos különbséget. A 65. percben Kylian Mbappé lekészített labdája után a Bayern München friss BL-győztese, Corentin Tolisso tekert a kapu bal oldalába.

Az utolsó bő húsz percben a franciák már szakadtak meg, de a 82. percben így is összehoztak egy gólt. Mbappé kényszerítőzött Wissam Ben Yedderrel, a PSG támadója a visszakapott labdával betört a tizenhatoson belülre, majd 10 méterről a léc alá bombázott.

A 89. percben Antoine Griezmann egy hatalmas bombagóllal tette fel az i-re a pontot, így a franciák kiütéses győzelmet arattak, míg a rengeteg sebből vérző ukránok készülhetnek a szombati németek elleni Nemzetek Ligája-meccsre.

Ami a többi mérkőzést illeti: a Barcelonához távozó Ronald Koeman helyére kinevezett Frank de Boer 1-0-s vereséggel mutatkozott be a holland válogatott kispadján. A narancsmezesek Mexikó válogatottjától kaptak ki Amszterdamban, a győztes gólt Raúl Jiménez, a Wolverhampton Wanderers csatára lőtte tizenegyesből.

A lengyel válogatott az európai aranycipős Rovert Lewandowski nélküli is kiütéses győzelmet aratott. A mérkőzés legjobbja a West Brom támadója, Kamil Grosicki volt, aki mesterhármast lőtt már az első félidőben.

A Bayern München-játékosokat nélkülöző, tartalékos összeállításban játszó németek 3-3-as döntetlent játszottak a törökökkel Kölnben, az olaszok 6-0-ra kiütötték Moldovát a firenzei Artemio Franchi stadionban, míg a nap legjobban várt mérkőzésén az Eb-címvédő portugál csapat gólnélküli döntetlent játszott a spanyol válogatottal Lisszabonban.

Felkészülési mérkőzések:
Ausztria-Görögország 2-1 (0-0)
Hollandia-Mexikó 0-1 (0-0)
Lengyelország-Finnország 5-1 (3-0)
Németország-Törökország 3-3 (1-0)
Olaszország-Moldova 6-0 (5-0)
Portugália-Spanyolország 0-0
Svájc-Horvátország 1-2 (1-1)
Franciaország-Ukrajna 7-1 (4-0)
Ciprus-Csehország 1-2 (1-2)
Dánia - Feröer-szigetek 4-0 (4-0)