Örömmámorban úsztak a magyar futball korábbi szövetségi kapitányai

Egervári Sándor focikapitányok
Egervári Sándor, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az Észtország elleni világbajnoki selejtező mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Telkiben 2013. szeptember 9-én. A magyar labdarúgó-válogatott Észtország ellen játszik szeptember 10-én a Puskás Ferenc Stadionban.
Vágólapra másolva!
Csütörtökön este minden magyar futballszurkoló katarzist élhetett át, hiszen Izland ellen egy vesztésre álló találkozót fordítottunk meg négy perc alatt, úgy hogy a győztes találatot a hosszabbításban szereztük. De vajon hogyan értékelik a látottakat, és mire számítanak a hazai labdarúgás kiemelkedő szakemberei? Az Origo megkeresésére hat korábbi szövetségi kapitány osztotta meg velünk érzéseit, elvárásait.

Kérdéseink:
1. Hogyan élte át a Magyarország – Izland Eb-pótselejtező utolsó perceit? Minek köszönhető a magyar diadal?
2. Meddig röpítheti a válogatottat ez a siker? Ezek után mire számít a Szerbia és Törökország elleni Nemzetek Ligája-selejtezőkön és főleg az Európa-bajnokságon a világbajnok Franciaország, az Európa-bajnok Portugália és a szintén világklasszisokkal teli Németország ellen?

Bálint László

1. Természetesen nagyon drukkoltam a magyar válogatottnak. Az izlandiak számára lélektanilag óriási előnyt jelentett, hogy egy nagy egyéni hibából vezetést szereztek. Lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de az utolsó percekig bíztam a pontszerzésben.

Látszott, hogy mindegyik játékosunk a végsőkig akarta a sikert,

amelyet végül egy remek, egyéni villanás hozott meg számunkra.

2. Biztos, hogy a szerbek egy csalódott csapattal érkeznek Budapestre, hiszen tizenegyesekkel bukták el az Eb-részvételt. Persze, nagyon jó képességű játékosaik vannak, de nem állunk lehetetlen feladat előtt még úgysem, hogy most már az Európa-bajnokságra fókuszálva kísérletezhetünk, esetleg egy új koncepcióval, egy új felállással. A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon nem a győzelem esélyével lépünk pályára, de nem tartom lehetetlennek, hogy a világsztárok ellen kiegyenlített mérkőzéseket játsszunk. Biztos vagyok benne, hogy nem aláznak meg minket. Egyébként sem bánom, hogy kirakatmeccseken veszünk részt, mert mindegyik találkozóból rengeteget tanulhatunk majd.

Bozsik Péter szerint csak idő kérdése volt, hogy egyenlít a magyar válogatott Forrás: nyiregyhazaspartacus.hu

Bozsik Péter

1. Természetesen örömmámorban éltem át az utolsó perceket, és úgy érzem, egyáltalán nem volt érdemtelen a győzelmünk, hiszen ha a játék összképét nézzük, mi domináltuk. Izland jól védekezett, de akkora volt a nyomás, hogy csak idő kérdése volt, mikor egyenlítünk.

De hogy a legszebb álmaink megvalósulhattak, ez Szoboszlai Dominik karakterének és kivételes rúgótechnikájának is köszönhető volt. A csapategység kiváló, látszik a játékosokon, hogy egy pillanatra sem adják föl, nagyon hisznek magukban, és úgy tűnik, a stábban is.

2. A legutóbbi, 2016-os Európa-bajnokság sem emelt minket a topcsapatok közé. Éppen ezért most sem az a cél, hogy mi nyerjük meg a kontinensviadalt, de az igen, hogy rendszeres résztvevői legyünk. Innentől kezdve pedig azt várom, hogy – a Fradihoz hasonlóam – élvezzük a játékot, legyünk szervezettek, tudatosak, és nehezítsük meg az ellenfelek sorsát. Az Eb-re pedig kitűnő felkészülés a Nemzetek Ligája-sorozat, ahol a szerbeket és a törököket – kellő önbizalommal felvértezve – legyőzhetjük.

Csank János

1. Bevallom, nem voltam különösebben ideges, mert már az első félidő közepétől tudtam, hogy továbbjutunk. Kicsit későn jött az egyenlítő gól, ezért necces volt a szituáció, de miután kiegyenlítettünk, halálbiztos voltam benne, hogy megszerezzük az Eb-kvalifikációt. Sokat tettünk a szerencséért, de megérdemeltük, úgyhogy minden oké.

Csank János, már az első félidő közepén érezte, hogy meglesz a továbbjutás Forrás: MTI/Varga György

2. Szerbia Skócia elleni mérkőzését is megnéztem, árnyékaik önmaguknak, de hát ezt legutóbb mi is tapasztalhattuk. A jelenlegi válogatottjuk minden idők leggyengébb szerb válogatottja, legalábbis amit én láttam. Bízom benne, hogy leverjük őket. A törökök sosem kellemes riválisok, de ellenük mindig van esélyünk a sikerre.

Az Eb még odébb van, de arra azért ne gondoljunk, hogy továbbjuthatunk, Játsszunk jól, szórakoztassuk a közönséget; a tisztes helytállás a cél, ezen belül pedig mindenki mutassa meg, mire képes. Az lehet a legnagyobb esélyünk, hogy - egyáltalán nincs esélyünk.

Egervári Sándor

1. A töretlen győzni akarás végig látszott a srácokon, egy nagyszerű közösség formálódott Marco Rossi szövetségi kapitány kezei alatt, és ez hozta meg az újabb nagy sikert számunkra.

Beérett jó néhány fiatal játékosunk, akik nem csak hozzásegítették a válogatottat ehhez a diadalhoz, hanem a csapat vezéregyéniségei is voltak.

2. Az elmúlt hónapok után nyilvánvalóan bizakodóak vagyunk, de a Nemzetek Ligájában egyáltalán nem könnyű mérkőzések várnak ránk, hiszen most már nagy az elvárás, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy mindig jönnek az eredmények, pláne, hogy Szerbia és Törökország is egy karakteres ellenfél. De az immár borítékolható, hogy a hozzáállásunkat nem érheti majd kritika. Ami pedig az Eb-t illeti, még akkor sem mi vagyunk a csoport esélyesei, ha Budapesten játszhatunk mérkőzéseket, de már az is nagy eredmény, hogy a Puskás Arénában fogadhatjuk ezeket a világklasszisokat.

Egervári Sándor a csapat hozzáállását emelte ki Forrás: MTI/Illyés Tibor

Gellei Imre

1. A sorozat első mérkőzésétől, az első pillanattól kezdve izgalmakkal telve, de nagyon elszántan szurkoltam a magyar válogatottnak a családommal együtt. A nemzeti csapat tagjai arról tettek tanúbizonyságot, hogy igazi közösséget alkotnak. Ezt bizonyítja, hogy a korábban többek között Bulgáriában kimagasló teljesítményt nyújtó Gulácsi Péter hibája után – hatalmas akaraterővel – megfordítottuk a meccset, s a jelenlegi MLSZ-vezetés égisze alatt

már másodszor jutunk ki az Európa-bajnokságra, ami azért is történelmi siker, mert kétszer egymás után ez még soha sem sikerült.

Marco Rossi ragyogó közösséget hozott létre, akár a stábtagokat, akár a játékosokat nézzük, akik igazi karakterek, hiszen a nagy tét nem összenyomja, sokkal inkább inspirálja őket.

2. Ha továbbra is ezt az alázatos játékot és hozzáállást tapasztaljuk, akkor biztos vagyok benne, hogy ez a mentalitás akkor is átsegít majd minket a nehézségeken, amikor nem lesz annyira gördülékeny a játékunk. Azt pedig már elértük, hogy nem kell senkitől sem tartanunk.

Várhidi Péter

1. Kicsit úgy érzem magam, mint a Fradi Dinamo Kijev elleni BL-meccse után. Az ellenfél a vezetés megszerzését követően ugyanis semmi másra nem koncentrált, csak arra, hogy ne kapjon gólt, Viszonylag szerencsés körülmények között egyenlítettünk, hiszen két izlandi játékosról pattant Nego elé a labda, de ez a találat mindent felborított, a vendégek nem tudtak újítani, mi pedig lendületben maradtunk. Nagyon együtt volt a magyar válogatott, lelkesek, szervezettek voltunk, és mindent megtettünk azért, hogy legalább a döntetlent hozzuk. Szerencsére ezúttal szerencsénk is volt.

Várhidi Péter szerint a válogatott eljutott oda, hogy mindenki ellen a siker reményével léphet pályára Forrás: mlsz.hu

2. Korábban már annyiszor mondtuk, hogy esélytelenek vagyunk, hogy már senki ellen nem vagyunk esélytelenek, az utóbbi években már nem először bizonyítjuk, hogy nálunk erősebb csapatok ellen is sikerrel vesszük az akadályokat.

Az Európa-bajnokság még nagyon messze van, jelen pillanatban kizártnak tartom, hogy az eredeti tervek szerint zajlik majd a lebonyolítás, hiszen nem tudom elképzelni, hogy Európán keresztül-kasul utazgassanak a válogatottak. Ezzel együtt az ellenfeleink rendkívül erősek, ellenük még a ki-ki mérkőzésekre sincs esélyünk, a realitás 80-20 százalékot mutat, nem a mi javunkra.