Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Lionel Messi a Barcelona legnagyobb sztárja, ehhez kétség sem férhet. Nevét még azok is ismerik, akik nem követik rendszeresen a nemzetközi labdarúgás eseményeit. Az argentin világklasszis gyakorlatilag 15 éve kirobbanthatatlan a katalán sztárcsapatból, gyakran egymaga cipeli a hátán az együttest, de ő sem mindenható, egyedül ő sem képes folyton csodát tenni. Egyelőre nem tudni, hogy a nyáron megy vagy marad, de bármelyik is következik be, előbb-utóbb meg kell találni azokat a futballistákat, akik a társai, illetve később az utódai lehetnek a 33 éves legendának. A Barca híres akadémiája, a La Masia olyan csillagot nem valószínű, hogy egyhamar kinevel, mint amilyen Messi, de akad néhány tehetséges fiatal, akikre a jövő csapatát fel lehet építeni.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a Paris Saint-Germain elleni párharcban már sokadjára bebizonyosodott, hogy a Barcelona Messi-függő, tehát kizárólag akkor van esélye jó eredményt elérni, ha az argentin szupersztár formában van. De akkor sem mindig, mert a futball értelemszerűen csapatjáték. A hatszoros aranylabdás a PSG ellen mindkét mérkőzésen gólt lőtt, csapatának mégsem volt esélye bejutni a legjobb nyolc közé.

Pedig ebben a szezonban sem Lionel Messin múlik a katalán sztárklub sikeressége, hiszen újfent fantasztikusan futballozik és rekordokat döntöget.

Nemrégiben utolérte - és nemsokára lehagyja - a legendás középpályást, Xavit a klub színeiben lejátszott tétmérkőzések számát tekintve (767 mérkőzés), és ő lett a spanyol élvonal történetének első játékosa, aki 13 egymást követő szezonban eljutott legalább 20 gólig.

De egyedül ő is kevés a sikerekhez.

Messi ebben az idényben is remekel Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelona legutóbb 2015-ben nyert BL-t, de akkor még a csatársor tagja volt Neymar és Luis Suárez, valamint a középpályán két korszakos zseni futballozott, Xavi és Andrés Iniesta.

Azóta sok változás történt az együttes keretében, világsztárok távoztak Barcelonából, de érkeztek is nagy nevek.

2019-ben az Atlético Madridtól megszerzett Antione Griezmann ebben az idényben például lényegesen jobban teljesít, mint az előzőben. A francia csatárnak volt néhány egészen kitűnő mérkőzése, de az igazán fontos meccseken még nem hozta a legjobb formáját, a PSG ellen tulajdonképpen mindkét összecsapáson szinte láthatatlan volt a világbajnok támadó.

A francia válogatottal 2018-ban szintén világbajnok Ousmane Dembélé teljesítménye is rendkívül ingadozó. Ő egy félelmetesen gyors és jól cselező játékos, viszont a helyzetkihasználásán bőven van mit fejleszteni, és számtalan alkalommal hoz rossz döntést a pályán.

Ezért a két futballistáért a Barcelona több mint 200 millió eurót fizetett annak idején, és egyelőre nem bizonyították be maradéktalanul, hogy megértek ennyit.

Dembélé és Griezmann egyelőre adós a tartósan jó teljesítménnyel Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A két említett játékos halványabb teljesítménye csak egy a Barca problémái közül, amelyek közé tartozik az is, hogy a nyáron könnyelműen elengedett Luis Suárezt (198 találatával a klub történetének harmadik legeredményesebb labdarúgója) nem sikerült pótolni megfelelően. Az Atléticóban jelenleg remek idényt futó 34 éves urugayi futballista helyettesítésére nem gondolt a vezetőség, pillanatnyilag nincs a keretben egy hozzá hasonló, klasszikus befejező csatár.

Akármekkora szupersztár is legyen Messi, akin úgy tűnik egyáltalán nem fog a kor, örökké nem tud a Barca rendelkezésére állni, előbb-utóbb mindenképpen szüksége lesz a Barcelonának olyan játékosokra, akik képesek a támadóharmadban váratlan húzásokra, meccsek eldöntésére.

Messi posztja ráadásul meghatározhatatlan, hiszen feltűnik a pálya szinte összes pontján. Nem csupán a befejezésekben, hanem az előkészítésekben is első osztályú produkciót nyújt.

Az argentin klasszis ebben a szezonban minden sorozatot figyelembe véve 27 gól mellett 12 gólpasszt is adott már eddig.

Mindezek ellenére talán mégsem kell teljesen kétségbe esniük a katalán csapat szurkolóinak, ugyanis van a klubnak legalább két olyan fiatal játékosa, akikre az eddig mutatott teljesítményük alapján fényes jövő várhat Barcelonában.

A Barcelona történetének legfiatalabb gólszerzője, Ansu Fati

Létezik két Barcelona-játékos is, akik még Messinél is fiatalabbak voltak, amikor az első bajnoki góljukat szerezték.

Pedig a Barca-szurkolók biztosan jól emlékeznek a dátumra: 2005. május 1. Messi ezen a napon szerezte meg az első gólját a katalán sztárcsapat színeiben az Albacete elleni bajnoki meccsen. Az akkor 17 éves 10 hónapos és 7 napos tinédzser minden idők legfiatalabb barcelonai futballistája lett, aki gólt tudott lőni a spanyol bajnokságban.

Ezt a rekordot nem sokkal később az azóta rengeteg klubban megfordult, jelenleg csapat nélküli Bojan Krkic megdöntötte, azonban egy jó ideig nem jutott a közelébe senki sem.

Krkic rekordját végül 2019. augusztus 31-én Ansu Fati adta át a múltnak az Osasuna ellen szerzett találatával, amellyel

a Barcelona legfiatalabb bajnoki gólszerzője lett 16 évesen és 304 naposan.

Ansu Fati rekordok sorát döntötte meg, mióta a Barcelona játékosa Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A most 18 éves fiatal támadó nem csak óriási tehetségének, hanem némileg a szerencsének is köszönhette azt, hogy a 2019/2020-as szezonban debütálhatott a Barca felnőttcsapatában, hiszen az előző idény elején Lionel Messi és Luis Suárez is sérült volt.

Az ifjú tehetség rászolgált a bizalomra és a Barcelona szurkolói is valószínűleg elégedetten nézték a játékát, abban reménykedve, hogy újabb csillag került ki a híres akadémiáról, a La Masiáról, aki ráadásul a világ legjobbja, Lionel Messi mellett "tanulhatja meg a szakmát". A katalán klub vezetősége nem is hezitált, kivásárlási árát egyből 170 millió euróra emelte fel.

Ansu Fati a debütáló idényében a Barcában minden sorozatot figyelembe véve 33 meccsen lépett pályára, melyeken 8 gólt szerzett és 1 gólpasszt adott, és persze megdöntött egy újabb rekordot is.

2020 februárjában a Levante ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen Fati lőtte a csapat mindkét gólját, így 17 évesen és 94 naposan a La Liga 21. századi történetének legfiatalabb játékosa lett, aki két gólt is tudott szerezni egy mérkőzésen.

Ansu Fati Messihez hasonlóan szélvészgyors, remek tempóváltásokra képes, ragad hozzá a labda. Korához képest kifejezetten éretten futballozik, rendkívül intelligens megoldásai vannak, és remekül lát a pályán. Mivel jobblábas és szeret befelé cselezni, ezért inkább a bal szélről indul, hogy onnan törjön a kapu felé, de képes a támadósor bármely posztján hatékonyan futballozni. Szemmel láthatóan megvan benne az a képesség, hogy meccseket döntsön el, de rajta is nagy a nyomás, és kérdés, hogy ezt tudja-e majd kezelni.

Messi olyan örökséget tett le az asztalra az elmúlt több mint 15 évben, amit szinte lehetetlen felülmúlni, viszont a spanyol sajtó - Fati fantasztikus teljesítménye miatt - már most az argentin legenda utódját látja a 18 éves fiúban. Majd az idő eldönti, hogy meg tud-e felelni az elvárásoknak és beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, mindenesetre ezt az idényt is nagyszerűen kezdte.

A bissau-guineai felmenőkkel rendelkező fiatal tehetséget szeptemberben Luis Enrique behívta a spanyol válogatottba, amelyben megszerezte az első gólját.

Ezzel természetesen egy újabb rekordot döntött meg Ansu Fati, ugyanis 17 évesen és 311 naposan ő lett a spanyol nemzeti csapat történetének legfiatalabb gólszerzője.

A találattal egy közel százéves, 1925-ös rekordot adott át a múltnak.

A 2020/2021-es idényben a spanyol bajnokságban és BL-ben lépett pályára a Barcelona színeiben, összesen 10 meccsen, melyeken 5 gól és 4 gólpassz áll a neve mellett eddig.

Egyébiránt az előző idényben még nem, de a mostanitól kezdve már hivatalosan is a Barca első számú együttesének a tagja, ennek értelmében pedig a kivásárlási ára 170 millió euróról csillagászati összegre, 400 millió euróra emelkedett.

A katalánok vezetősége nem bízott semmit sem a véletlenekre.

Ansu Fati előtt tehát fényes jövő áll, csupán egyetlen dolog miatt agódhatnak Barcelonában, de az elég komolynak tűnik.

A futballista november óta térdproblémákkal küzd, hosszú ideje nem lépett pályára, és a spanyol sajtóban elterjedt hírek szerint már háromszor is megműtötték.

Klubja kevés információt ad az állapotáról és egyáltalán nem szeretné siettetni játékosa felépülését, jelenleg úgy tűnik, hogy leghamarabb áprilisban léphet pályára.

Persze, ha Ansu Fati játékba lendül és a sérülése előtti formáját mutatja, akkor Barcelonában boldogok lesznek a szurkolók.

Xavi és Iniesta örököse, Pedri

A támadók mögött, egy sorral hátrébb a középpályán futballozik még egy olyan tehetség a Barcelonában, akiben szintén hosszú távon gondolkodhat a katalán klub vezetősége. Őt úgy hívják, hogy Pedro González López, ismertebb nevén Pedri. Az Ansu Fatihoz hasonlóan 2002-es születésű, 18 éves támadó középpályás kivételesen nem a La Masia neveltje, őt a Las Palmas együttesétől igazolta le a Barca még 2019 nyarán, de egy évre kölcsönben vissza is adta nevelőegyesületéhez.

Jól tette, mert a fiatal fiú az előző szezonban 36 meccset játszott a másodosztályban, 4 gólja mellett 7 gólpasszt adott a kanári-szigeteki csapatban. Valószínűleg ez volt a kulcsa annak, hogy ebben az idényben berobbanjon az európai futballelitbe.

Talán ő sem gondolta volna, hogy 2021-re kihagyhatatlan lesz a Barcelona kezdőcsapatából, ugyanis az aktuális évadban az összes spanyol bajnoki meccsen pályára lépett, és a többi sorozatban sem hagyott ki túl sokat.

Még csak március van, de fiatal kora ellenére Pedri már több mint 40 meccset játszott a szezonban.

Pedri remekül bánik a labdával Forrás: AFP/Pau Barrena

Élete első BL-mérkőzésén góllal debütált, éppen a Ferencváros ellen 5-1-re megnyert meccsen a Camp Nouban csapata negyedik gólját (a másodikat éppen Ansu Fati lőtte) szerezte.

A Fradi elleni találkozó után - mivel még nincs jogosítványa - taxival ment haza és a felszerelését is egy teljesen hétköznapi, műanyag szatyorban cipelte magával.

Pedri tehát kerüli a feltűnést és inkább a focira koncentrál. Stílusa leginkább a Barcelona korábbi legendás középpályásai, Xavi és Andrés Iniesta játékára emlékeztet. Elképesztően ösztönösek és lazák a mozdulatai, látszik rajta, hogy "jó barátságban van a labdával", ráadásul Messivel is kitűnően megértik egymást a pályán. Az alacsony és vékony fiúnak az argentin szupersztárral olyan a játékkapcsolata, mintha már régóta egy csapatban futballoznának.

Pedrit korábban egyébként megkereste az ősi rivális Real Madrid, próbajátékon is volt a fővárosi csapatnál.

mondta Pedri.

A rendkívüli játékintelligenciával rendelkező tehetséget már Luis Enrique is behívta a válogatottba, így Pedri tagja a márciusi vb-selejtezőkre készülő spanyol válogatott keretének.

Ansu Fati és Pedri személyében legalább két olyan játékosa van a Barcelonának, akik köré fel lehet építeni majd a csapatot, és mellettük is akad még néhány olyan ígéretes tehetség, mint például Trincão, Ilaix Moriba vagy Riqui Puig. Jelenlétük főként akkor válhat igazán fontossá, ha Messi az eligazolás vagy a visszavonulás mellett dönt. Hiába van még mindig kirobbanó formában az argentin legenda, idén már 34 éves lesz, nem lehet tudni, hogy meddig folytatja kivételes pályafutását.

Messi azért formáját tekintve valószínűleg néhány évig még játszani fog, de ha nem vált csapatot a nyáron, akkor is szükség van az új emberekre, akik a katalán sztárklub csapatkapitánya mellett futballozva rengeteget fejlődhetnek és a jövő Barcelonájának alapjait jelenthetik.

Mindent egy helyen az Eb-ről