Lazio-játékosként kézzel ütött gólt, majd bevallotta a bírónak a csalást

SS Lazio v ACF Fiorentina - Serie A General News Lazio Lazio v Fiorentina Miroslav Klose Napoli Serie A 2015 Serie A Match Serie A Soccer sports Horizontal SPORT-ACTION FOOTBALL SQUARE FORMAT
Miroslav Klose greets the Lazio fans before the Italian Serie A football match between S.S. Lazio and A.C. Fiorentina at the Olympic Stadium in Rome, on May 15, 2016. (Photo by Silvia Lore/NurPhoto) (Photo by Silvia Lore / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az általános vélekedés szerint a mai futball ideális csatára cselez, lő, fejel, előkészít, harcol, küzd. Továbbá csibész, ami azt jelenti, hogy néha a szabálykönyvben megengedett eszközökön kívülieket is bevet, hergeli ellenfeleit, igyekszik minél idegesebbé tenni őket, és megpróbálja becsapni a bírót is. A csibészséget sokan egyenlő értékűnek tekintik az előbb felsorolt pozitív tulajdonságokkal. Vannak, akik még eléjük is helyezik. Lehet egy csatár korszakos egyéniség, ha minden felsorolt erénnyel rendelkezik, ám csendes, visszahúzódó, és nemhogy nem akarja becsapni a mérkőzés játékvezetőit, hanem még a saját és csapata kárára is szem előtt tartja a tisztességes, sportszerű játékot? Sokan azt mondják az ilyenre, hogy élhetetlen, nem sok babér teremhet neki a mai gladiátorharcban, ahol minden eszközt be kell vetni a siker érdekében.

Ám van a labdarúgás történetében egy csatár, aki egyéb nagy sikerei mellett rendelkezik világbajnoki arany-, ezüst, és bronzéremmel, és egyedüliként négy vb-elődöntőben lépett pályára. És mindig annyira fontos volt neki a sportszerűség, hogy két különböző tettéért is fair play-díjjal jutalmazták.

A német válogatott nem is olyan régen visszavonult klasszisáról, Miroslav Kloséról van szó, aki tavaly ősz óta a Bayern München edzői stábjának láthatatlan tagja. Hansi Flick egyik segítője, és az edzéseken nagyon hasznos munkát végez, erről több játékos is nyilatkozott a közelmúltban. A világbajnok csatár 71 válogatott góljából 21-et fejjel szerzett és ezt a tudását „különórákon" próbálja átadni a bajor csapat csatárainak. Azonban állandóan a háttérben dolgozik, a meccseken nem ül a kispadon és a szezonban még egyetlen német közvetítésben sem tűnt fel. Feltűnt viszont három hete a római Lazio-Bayern München BL-nyolcaddöntőn.

Az olasz operatőr és rendező megtalálta őt a nézőtéren. Nem véletlenül, ugyanis pályafutása utolsó szakaszában az olasz főváros csapatában szerepelt. A Bajnokok Ligájában most éppen ezzel a gárdával harcol a Bayern.

Az első találkozó 4-1-es német sikert hozott, és Klose igyekszik úgy segíteni tanácsaival játékosait, hogy a szerdai, müncheni visszavágón se érhesse őket meglepetés. Néhány nappal ezelőtt pedig egy másik volt klubja ellen készítette fel őket, szombaton ugyanis a Bayern a Bremen otthonában nyert 3-1-re a bajnokságban. Profi edzőként Klose most a rekordbajnok újabb sikereiért dolgozik, bár mindkét ellenfél fontos szerepet játszott élete bizonyos szakaszaiban. A két említett fair play díj közül az elsőt brémai, a másodikat római focistaként ítélték neki oda.

Miroslav Klose lett a Bayern München másodedzője Forrás: fcbayern.com

2005-ben a Werder Bremen játékosaként tört a Bielefeld kapujára, amikor a 16-oson belül átesett a kivetődő Mathias Hain kapuson. Herbert Fandel játékvezető azonnal 11-est ítélt (egyébként teljesen megadhatónak tűnt), és sárga lappal büntette a kapust. Ám az asszisztense, Thorsten Schiffner magához hívta, mert ő úgy vélte, hogy nem történt szabálytalanság. Nagyjából azonos helyzetből látta a két játékvezető az esetet, így nem tudott megegyezni a helyes ítéletről.

Fandel odament Klosehoz (Hainhoz nem kellett, ő már korábban kifejtette az esetről a véleményét) és a csatár azt mondta, hogy ő szaladt neki a labdát elütő kapusnak, így nem jár csapatának a büntető.

Fandel természetesen visszavonta azt, és a kapusnak adott sárga lapot is. Tette ezt Klose, a 31. fordulóban, 0-0-nál, a 28. percben, amikor csapata a harmadik helyért harcolt. Ezt a meccset végül 3-0-ra megnyerte (Klose is rúgott gólt) és megszerezte a bronzérmet is a bajnokság végén. Fandel bíró pedig ezt mondta róla a mérkőzés után: „Le a kalappal Klose előtt, ez nagyon korrekt volt tőle. Nem tudom van-e még játékos a világon, aki megtette volna ugyanezt. Ráadásul amikor a csapatának nagyon kellett a győzelem, és ekkor még 0-0 volt az eredmény"

Klose számára egyértelmű volt, hogy így kellett cselekednie:

Klose ezért a tettéért kapott először fair play-díjat, majd egy hasonló eset főszereplője volt néhány évvel később is. Ekkor már a Lazio játékosaként. A 2012-13-as olasz bajnokság ötödik fordulójában a római gárda Nápolyban játszott. Már a találkozó elején egy jobboldali szöglet után hazai kapuba juttatta a labdát a német csatár.

Társai ünnepelték, Luca Banti játékvezető pedig gólt ítélt annak ellenére, hogy a nápolyi focisták (az arrafele élő emberek vérmérsékletének megfelelően) szabálytalanságról harsogtak.

Persze ha egy bíró minden gólt kapó csapat tagjainak reakcióit komolyan megfontolná, akkor a meccsek egy jó része 0-0-ra végződne.

Miroslav Klose, a német válogatott csatára kétszer is Fair Play-díjat kapott Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Ám akárcsak Fandel hét évvel korábban Banti is váratlan segítséget kapott. Miután a gólszerző kihámozta magát az őt ünneplők gyűrűjéből közölte a bíróval, hogy kézzel ütötte a labdát a kapuba, ezért ne ítéljen gólt.

A bíró kézfogással köszönte meg neki a gesztust, a hazaiak csapatkapitánya, Paolo Cannavaro pedig megölelte őt.

Így tettek társai is. A találkozót így 0-0-ról folytatták, és a végén Edinson Cavani mesterhármasával a Napoli nyert 3-0-ra. A vesztes csapat példásan sportszerű játékosa (akkor már két kisfiú édesapja) a következőket mondta:

Az eset azért is érdekes, mert ez a nápolyi stadion ma arról a Diego Maradonaról van elnevezve, aki élete talán legismertebb gólját kézzel szerezte, és miután az argentin válogatott azzal a találattal jutott be az elődöntőbe az 1986-os vb-n, a mérkőzés után is csak talányosan fogalmazott mozdulatáról.

A két jelenetnek természetesen semmi köze egymáshoz, ahogy a két játékos jellemének sem. Klose visszavonulása után egy római egyetemtől sportetikai díjat is kapott a Napoli-Lazio meccsen történt tettéért, és ennek átvételekor ezt mondta:

Fantasztikus ember, és aktív korában nagyszerű, eredményes focista volt. A mai napig ő szerezte a legtöbb gólt a világbajnokságokon. Vagyis attól, hogy valaki mindent tud a labdával, még nem kell megfélemlíteni az ellenfeleit és azon dolgozni, hogyan lehetne becsapni a játékvezetőt. Legfeljebb nem lesz celeb, csak egy visszafogott, szimpatikus sportemberként tiszteli a világ.