Megint megváltoztatják a foci egyik legdühítőbb szabályát

fbl Horizontal
VAR is displayed during the English Premier League football match between Fulham and Tottenham Hotspur at Craven Cottage in London on March 4, 2021. (Photo by Clive Rose / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A futball szabályalkotó testülete (IFAB) megváltoztatta a szabályt annak kapcsán, amikor gól születik vétlen kezezés után.

Az elmúlt két évben amennyiben egy játékos kezével, vagy karjával érintette a labdát a gólt eredményező akcióban, a játékvezető kezezés miatt lefújta a támadást.

Amennyiben a kar, vagy kéz érintése közvetlenül eredményez gólt, az továbbra is szabálytalan marad függetlenül attól, hogy vétlen-e vagy sem. A július 1-jén életbe lépő szabály értelmében viszont már nem lesz érvénytelen a találat, ha nem szándékos kezezés történik korábban a támadásépítés során.

A vétlen kezezés, amely egy csapattárs gólját, vagy gólszerzési lehetőségét eredményezi, többé nem minősül szabálytalannak

– áll az IFAB bejelentésében.

Az IFAB emellett fenntartja annak lehetőségét, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett mérkőzésenkénti öt cserét hosszabb ideig lehessen alkalmazni a pandémia alakulásának függvényében.