Vágólapra másolva!
Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel csatára a 2020-as naptári évben mindent megnyert klubcsapatával, és minden sikerhez fantasztikus teljesítménnyel járult hozzá. Pechére egy megmagyarázhatatlan döntés miatt nem adták ki a kontinens (ezzel gyakorlatilag a világ) legjobb focistájának járó Aranylabdát. Valószínűleg ezt soha nem fogja megnyerni, mert annyival nem lesz jobb a klubjában a potenciális vetélytársaitól, hogy ellensúlyozza azt, hogy a válogatottjával nem tud sikereket elérni. Ettől ő még meccsről-meccsre igyekszik a maximumot nyújtani, és ebben a szezonban sorra hagy maga mögött olyan mérföldköveket, melyekre senki nem gondolt néhány éve.

A Bajnokok Ligájában több gólt szerzett, mint Raúl, ott már csak Ronaldo és Messi van előtte. A Bundesligában soha nem talált be egy meccsen olyan korán, mint múlt szombaton a Gladbach ellen. Ráadásul néhány hete a német örök-góllövőlistán elhagyta Klaus Fischert, már csak egy játékos szerzett nála többet. Az a játékos, aki szinte minden gólszerzési rekordot tart az 1963 óta létező pontvadászatban. És aki az 1971-72-es szezonban 34 mérkőzésen 40 gólt jegyzett, és ezt a csúcsot úgy tűnt, hogy soha, senki nem fogja megdönti.

Gerd Müllerről van szó.

Lewandowski viszont a Gladbach elleni mesterhármasával csak egy gólra került a 49 éves rekordtól. Két meccse, vagyis 180 perce van, hogy Müller csúcsát a múltnak adja át. Szinte elképzelhetetlen, hogy ne tegye meg.

Már majdnem 11 éve, hogy a Lech Poznantól a német bajnokságba igazolt. Akkor a Borussia Dortmundba. Négy évig szerepelt ott, 2014-ben Bajnokok Ligája ezüstérmes csapatból távozott. Az BL-aranyérmeshez. Még a Dortmundtól is jobb csapathoz ment. Bár a nagy álom, a BL-győzelem beteljesülésére hat évet kellett várnia.

Robert Lewandowski egy gólra van a csúcsbeállítástól, két gólra a megdönthetetlennek hitt rekord megdöntésétől Forrás: AFP/Christof Stache

Közben azért szépen termelte a gólokat. A Borussia mezében 2014-ben szerzett gólkirályi címet, új csapatával eddig már négy alkalommal ismételte meg azt a produkciót. Idén lesz hatodszor gólkirály. Gerd Müller hétszer volt. Lewandowski a gólkirályi címeit a következő gólmennyiségekkel szerezte: 20, 30, 29, 22, 34. Az idei évig a második legtöbb gól, amit egy szezonban egy játékos szerzett az 38 volt. Gerd Müller nevéhez fűződik. A harmadik legtöbb: 36. Azt is Gerd Müller érte el.

Mindig ez az összehasonlítás a német nemzet bombázójával!

Mikor Münchenbe költözött Lewandowskit hamar bemutatták az utolérhetetlen gólvágónak. A 43 évvel fiatalabb játékos tisztelettel mondta:

A legenda pedig szimpatikusan javította ki:

Sajnos, Gerd Müller már csak fizikai valójában van ebben a világban, így senki nem tudja megkérdezni, mit szól Lewandowski idei gólterméséhez.

Klaus Fischer a Bundesliga egyik legjobb csatárja volt, de már őt is megelőzte a lengyel zseni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Caroline Seidel

Rajta kívül természetesen sokan megszólaltak már, és még fognak is az ügyben, ha a lengyel csatár eléri, majd esetleg túlszárnyalja a legendás csúcsot. Az örök Bundesliga góllövőlista szezon előtti második helyezettje, Klaus Fischer ezt mondta, mikor elhagyta őt:

Ez a mondat március közepén hangzott el, amikor Lewandowski megrúgta a 268. gólját a német bajnokságban. Ebben a szezonban pedig a harminckettediket. Kilenc forduló volt akkor hátra. Ám sajnos megsérült, és négy bajnokit is ki kellett hagynia.

Mégis valószínűleg megdönti a csúcsot.

Az pedig már most sem kérdés, hogy hatékonyabban teljesít ebben a szezonban, mint Müller az 1971-72-esben.

27 mérkőzésen ért el eggyel kevesebb gólt, mint Müller 34-en. Természetesen ez csak játék a számokkal. Mert semmilyen téren nem lehet egy 49 évvel ezelőtti bajnokságot összehasonlítani egy maival. Talán csak egyvalamiben, de ezt is csak az érdekesség kedvéért érdemes megemlíteni: a 17 ellenfél közül 9 azonos volt. Minden más összehasonlítás csak játék a betűkkel és a számokkal.

Gerd Müller a rajongói között 2009 januárjában Münchenben Forrás: AFP/Diptendu Dutta

Gerd Müller nem kezdte jól azt a bizonyos évet: az első öt meccsén csak egyszer tudott gólt szerezni. Az első kilencen pedig háromszor. Lewandowski öt meccs után 10-nél tartott, a Hertha ellen mesternégyest szerzett ebben az időszakban. Müller a 21. meccsén érte el a 40 gól felét. Az Oberhausen elleni találkozó közben csak rövid ideig állt 20 gólon, ugyanis azon a mérkőzésen mesterötöst szerzett. Lewandowski a 15. játéknapon jutott el 20-ig. Vagyis hat fordulóval korábban. Ráadásul hét meccsel kevesebben szerepelve, mert a Köln elleni őszi mérkőzést kihagyta.

Azóta érdemes figyelni, hogy megdönti-e elődje csúcsát.

A 26. forduló után 35 gólt jegyzett, míg Müller saját bajnoksága ezen szakaszában 31-et. Ezt követően hagyott ki a lengyel négy bajnokit, így a 30. forduló után először állt egy góllal jobban ebben a virtuális párharcban Müller. A 31. játéknapon egy-egy gólt szerzett mindkét focista, a 32-ikben pedig mindkettő mesterhármast.

Itt tartunk most, két mérkőzéssel a zárás előtt Gerd vezet 40-39-re Roberttel szemben. Ám a '70-es évek királya több gólt nem szerzett abban a bajnokságban. Nem sejtette, hogy ennek mekkora jelentőséget fog tulajdonítani majd az utókor.

1983 szeptembere. Gerd Müller az Olimpiai stadionban köszön el a német és a Bayern szurkolóktól Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Dpa

Ráadásul a Bayern akkor késhegyre menő küzdelmet vívott a Schalkéval a bajnoki címért, és kicsit sem figyeltek a társak Müller gólmennyiségére. Mindegy volt, hogy ki szerzi a gólt, csak legyenek meg a győzelmek. Meglettek a Dortmund és a Schalke ellen Müller-gólok nélkül is. Lewandowskinak a Freiburg és az Augsburg ellen nyilván a társak is segítenek. Ráadásul, ha 11-eshez jut a Bayern, akkor úgy is tudnak adni neki egy nagy gólszerzési lehetőséget, hogy azért nem kell megfeszülnie.

És itt álljunk meg egy szóra! Ugyanis a Lewandowski ez idei 39 góljából hetet büntetőből szerzett.

Persze erre lehet azt mondani, hogy azt is be kell rúgni.

Ám nehéz vitatni, hogy könnyebb azt értékesíteni, mint három védő közül a kapuba fejelni. Gerd Müller viszont mind a 40 gólját akcióból szerezte. Ez óriási különbség. Ám az igazság az, hogy az első kilenc fordulóban Müller háromszor is próbálkozott 11-esből, és mindet kihagyta! Rosszmájúak szerint messze volt neki a büntetőpont. Az tény, hogy jobban érezte magát, ha közelebb volt a kapuhoz. Az is tény, hogy a Stuttgart elleni hazai hibája miatt pontot vesztett csapata, így a bajnokság további részében elzavarták társai, ha 11-eshez jutott a Bayern.

És még egy kis matek, az érdekesség kedvéért. Összehasonlítva kettejük idényét, sok a hasonlóság.

Mindketten 4-4 mesterhármast szereztek, egy-egy mesternégyest. A duplázások tekintetében sincs nagy különbség: 7-6 Müller javára. Ami szembetűnő: Müller15 alkalommal maradt gólképtelen (majdnem a meccsek fele), míg Lewandowski csak négyen. Ez utóbbi adat fantasztikus!

Viszont Gerd Müller már említett mesterötöse meg szinte felfoghatatlan.

Egészen más stílusban játszottak. Müller mellett két szélső támadott, közülük Uli Hoeness az egész pályát berohangálta, és kiszolgálta a középcsatárt. Müller lesipuskás volt, és tényleg a 16-oson belül volt a leghatékonyabb. Ott viszont jobb volt, mint Lewandowski. A lengyel sokkal nagyobb területen mozog, és szélesebb repertoárral rendelkezik. Elég, ha csak a fejjátékát említjük, ami Müllernek a termete miatt szinte egyáltalán nem volt.

Megdől-e Gerd Müller megdönthetetlen rekordja? Forrás: Bundesliga.com

A védekezés a '70-es években sokkal szellősebb volt, sok akkori gólt elnézve mosolyoghat a szurkoló. Azt lehetne gondolni, hogy Müller ma nem tudna megélni, ám a német futball császára, Franz Beckenbauer néhány éve azt mondta, hogy

Gerd a „40 gólos formájával" a mai fociban 60-at szerezne egy szezonban.

Azzal érvelt, hogy akkor ő állandó emberfogót kapott, ám kis területen való labdás játékával így is megverte azokat. A mai védekezési forma az ő stílusának jobban kedvezne. Beckenbauer szakértelmével nem illik vitatkozni. Továbbá azokban az időkben a németekre ráhúzott sztereotípia, hogy mindent erővel oldanak meg egyáltalán nem igaz Müllerre. Ő technikás volt. Aki kételkedik ebben, az nézzen meg tőle néhány gólt a legfontosabbak közül. Mert nem csak sokszor volt eredményes, hanem sorsdöntő pillanatokban is mindig lehetett rá számítani.

Nyilván azt sem tudhatjuk, hogy Lewandowskinak mennyire tetszett volna az akkori védekezés. Az biztos, hogy kellett neki néhány év, amíg világklasszissá nőtte ki magát a mai Bundesligában.

Gerd Müller szinte azonnal az lett, persze neki sokat segített, hogy németként a válogatottban is sikeres tudott lenni.

Egészen más fociban varázsoltak. Az biztos, hogy a sok gólt szerző játékosok mindig elismerést vívnak ki maguknak. Ezen a téren deklaráltan Gerd Müller és Robert Lewandowski a legeredményesebb a Bundesliga történetében. Jelenleg egy szezonban Gerd Müller szerezte a legtöbb gólt, Lewandowski a második legtöbbet. Lehet, hogy szombaton 5 óra után ez a sorrend megváltozik. Az pedig azt jelenti, hogy a Bundesliga legnehezebben megdönthetőnek tűnő csúcsát át kell írni. Az egyik zsenit egy másik zseni váltja ezen a listán.