Vágólapra másolva!
A Manchester City belga középpályása, Kevin De Bruyne évek óta kimagasló teljesítményt nyújt a Premier League-ben. A belga bajnokság után a játékos sokáig próbálkozott a londoni Chelsea csapatánál, de soha nem sikerült beilleszteni De Bruynét a csapat játékába. A Bundesligában a Wolfsburg csapatánál sikerült neki az áttörés. Az idén bajnoki címet nyerő Manchester City csapatában Kevin De Bruyne kiválóan játszik, és a nyári Eb-bajnokság egyik legnagyobb esélyesének, a belga válogatottnak is a vezéralakja.

Kevin De Bruyne a 2015-ös szerződtetése óta meghatározó alakja a Manchester Citynek, de nem volt mindig így. A belga válogatott játékosnak hosszú utat kellett megtennie ahhoz, hogy a világ legjobb középpályásai között emlegethessék. A Genk csapatában végigjárta a szamárlétrát. Minden korosztályos csapatban játszott, végül 2008 júliusában bemutatkozhatott a felnőttek között is.

Kevin De Bruyne az egykori magyar válogatott Tőzsér Dániellel 2008 és 2010 között futballozott együtt a Genknél.

Kevin de Bruyne a Bundesligában robbant be a legjobb játékosok közé Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Steffen

A fiatal játékos megnyerte csapatával a belga bajnokságot, majd De Bruynét 2012 január végén leigazolta a Chelsea. A londoni klub egy hónap után kölcsönadta a nevelőegyesületének, majd a belga focista nyáron visszatért Londonba. Nem tudta beverekedni magát a csapatba, ezért ismét kölcsönadták, ezúttal a Bundesligában szereplő Werder Bremennek. Egy szezon után visszatért a londoni csapathoz. 2014 elején végleg lemondtak róla Londonban, és eladták a Wolfsburgnak, ahol csapatával De Bruyne megnyerte a Német-Kupát és a német Szuperkupát is.

Németországban az év labdarúgójának választották.

A fordulópont ezután következett a belga játékos életében, mivel 2015 nyár végén leigazolta a Manchester City.

José Mourinho nem ismerte fel De Bruyne zsenialitását

Amikor José Mourinhót kinevezték a Chelsea élére, akkor a portugál edzőnek nem igazán volt hadra fogható csatára a londoni klubban. A frissen igazolt Kevin De Bruynének semmi tapasztalata nem volt az angol bajnoksággal kapcsolatban. Fernando Torres és Romelu Lukaku csak a padot koptatta, Demba Ba még a keretben sem volt benne. Andrea Schürrle kapta a legnagyobb szerepet támadásban, míg De Bruynét a középpálya jobb oldalán képzelte el az edző, leginkább védekező feladatkörben.

De Bruyne csak szenvedett Londonban Forrás: AFP/Ian Macnicol

2013 augusztus 26-án a Chelsea a Manchester United ellen játszott. Mourinho teljesen félreismerte a belga játékát, és azzal bízta meg, hogy figyeljen a széleken felfutó hátvédre, Patrice Evrára. De Bruyne szörnyen játszott, szinte észrevehetetlen volt. A klubnál pedig senki nem merte megmondani Mourinhónak,

hogy egy ilyen támadó képességekkel megáldott futballistát nem kéne csak a széleken való védekezésre használnia.

Amikor a City 2015-ben megvette a Wolfsburgtól az angol bajnokságban már bukottnak titulált De Bruynét, akkor a csapat edzője még Manuel Pellegrini volt.

A chilei edző alatt a belga olykor briliáns módon, de nem mindig megbízhatóan focizott.

Később Guardiola kihozta belőle a maximumot, mivel nem csak szépen, hanem már eredményesen is tudott játszani a meccseken.

Pep Guardiola kedvence

A Manchester City edzőjének, Pep Guardiolának több általa favorizált játékosa is volt. David Silva egy régi, az angol válogatott Phil Foden pedig a legújabb kedvence volt a spanyol edzőnek. Említhetnénk Philipp Lahmot a Bayern Münchennél, ahol Guardiola a hátvédből középpályássá vált német világbajnok játékost a világ legintelligensebb focistájának nevezte anno. A spanyol edzőnek viszont már Kevin De Bruyne a legfontosabb játékosa a játékrendszerben.

– mesélte el Kevin De Bruyne a The Players' Tribunnek adott interjújában.

Guardiola nagyon bízik a belgában Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A belga elmondta, hogy ez akkor teljesen váratlanul érte. A spanyol edző arra kérte őt, hogy higgyen benne,

és meg fogja változtatni a játékról alkotott felfogását azért, hogy jobbá váljon.

A belga középpályás Guardiola alatt a világ egyik legjobban passzoló focistája lett, és az utóbbi években a Premier League egyik legkiválóbb játékosává vált.

Guardiola első idényében, a 2016/2017-es szezonban a spanyol David Silva és a belga Kevin De Bruyne mögé a brazil Fernandinhót tette, hogy biztosítson, amíg a két középpályás vezeti az akciókat. Guardiola soha nem a testi erőben, hanem a technikai képességekben hitt.

– mondta el De Bruyne. A belga játékos és a spanyol David Silva az egész pályát bejátszhatta, teljes szabadságot kaptak az edzőtől. A rendszer nagyon jól működött, de az igazi áttörés csak a következő bajnoki idényben következett be.

Csúcsdöntés a Manchester City-vel

A 2017/2018-as idényben a City az első húsz bajnoki meccséből tizenkilencet megnyert. Ebben az idényben a legjobb passzpontosság is az övék volt (89 százalék). De Bruyne 16, Leroy Sané 15, Silva és Sterling 11-11 gólpasszt adott a szezonban. A 2017/2018-as szezonban régi Premier League rekordokat döntött meg a csapat, és ebben Kevin De Bruynének is hatalmas szerepe volt. A City pontrekorddal, száz pontot elérve nyerte meg a Premier League-t.

A győzelmek (32), a rúgott gólok (106), a gólkülönbség (79) is abszolút rekord lett az angol bajnokságban.

Ngolo Kante ellen is pályára lépett Forrás: NurPhoto via AFP/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Kevin De Bruynének hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy megtalálja a legjobb passzopciót, és emellett tökéletesen végre is tudja hajtani a pályán. Ráadásul ezt szemet gyönyörködtetően tudja megtenni, a Manchester City bámulatos góljainak nagy részéből ő is kiveszi a részét.

A belga középpályás védjegyévé váltak azok a szélről belőtt keresztlabdák, amelyek sokszor a védőket kikerülve a tizenhatoson belül találják meg a társakat.

De Bruyne kiváló az összjátékokban, és mélységi passzokat is tud osztogatni. Az angol bajnokság korábbi kiváló játékszervezőihez hasonlóan (Dennis Bergkamp, Paul Scholes) De Bruyne is több helyzetben eredményesen meg tudja játszani a csapattársait.

– mondta róla Pep Guardiola. Létezik egy történet arról, hogy a belga focista miért ilyen jó mindkét lábbal. Gent külvárosában nőtt fel, és gyakran ellátogatott a barátja családjához, hogy a hátsó kertben focizhassanak. A gond az volt, hogy mindig lerúgták a kertben lévő virágokat, és ezért egy könnyebb, műanyag labdával kellett játszaniuk. Végül a szülők csak megengedték nekik, hogy bőrfocival passzolgassanak, de egy szigorú szabályhoz kötötték a kertben folyó játékot.

Azt mondták a gyerekeknek,

hogy csak a gyengébbik lábukat használhatják, így kevesebb erőt tudnak belevinni a lövésekbe és a passzokba.

Így maradt esély arra, hogy a virágok is épségben maradhattak. A kis De Bruyne így rengeteget használta a gyengébbik bal lábát, ami mára már éppolyan veszélyes, mint a focista jobb lába.

Kevin De Bruyne a szögleteket is kiválóan rúgja Forrás: DPPI via AFP/Matt West

A Manchester City Sergio Agüero sérülése miatt az idei szezon második felében gyakorlatilag csatár nélkül játszott. A szezonban a német Ilkay Gündogan eddig a legeredményesebb gólszerző 13 találattal. Kevin De Bruyne 11 gólpassznál jár az idényben. A City így is bajnokságot nyert az idén, a csatár Gabriel Jesus 8 gólt lőtt. Ehhez hasonló idény a 2013/2014-es szezon volt, ahol a középpályás Yaya Toure 20 gólt tudott lőni a szezonban, míg Sergio Agüero 17, Edvin Dzeko pedig csak 16 góllal zárt.

Az idényben Kevin De Bruyne legtöbbször kötetlenül mozoghatott a középpályán, és a jobboldali szabad területeket támadta. 2021 januárjában Guardiola már hamis kilencesként is kipróbálta a belgát,

azaz a támadók mögött visszavontabban, egy második számú csatárként játszatta De Bruynét.

Helyette Bernardo Silva vette át a belga helyét a középpályán.

Sőt, De Bruyne új szerepkörben is feltűnt a Borussia Dortmund elleni meccsen. A City 4-3-3-as felállás helyett egy csatár nélküli 4-2-4-es szerkezetet választott. A belga a baloldalról a pálya közepe felé mozgott, és sokkal veszélyesebbé vált az ellenfél kapujára. Az első meccsen gólt is szerzett a német csapat ellen.

Igazi csapatember

A PSG elleni Bajnokok-Ligája elődöntőn azt is bebizonyította, hogy kiváló csapatszelleme van a belga középpályásnak. A City a Paris Saint-Germain tizenhatosa előtt jutott szabadrúgáshoz az elődöntő első meccsének 71. percében.

– mondta el a belga az esetről. De Bruyne a csapat számára fontos helyzetekben félre tudja tenni az egóját, és átengedni a gólszerzési lehetőségeket a csapattársainak is. Azzal, hogy De Bruyne hátrébb lépett, vállalta azt a felelősséget is, hogy Mahrez rosszul is lőhette volna el a szabadrúgást, és kimaradt volna egy hatalmas lehetőség. Vajon Cristiano Ronaldo egy hasonló helyzetben átengedte volna a lövés lehetőségét valakinek, akiben ennyire megbízik?

Kevin De Bruyne a csapat egyik vezére Forrás: AFP/Oli Scarff

A belga a meccs korábbi szakaszában szerzett egy szerencsés gólt Neymárék ellen. Átengedve Mahreznek a szabadrúgást, a belga részt vállalt a második gólban is. A tavalyi évben már a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, amit korábban legtöbbször David Silva, vagy a brazil középpályás, Fernandinho viselhetett.

– mondta róla az City és volt belga válogatott csapattársa, Vincent Kompany. A belga hátvéd azt is elmondta, hogy De Bruyne gyűlöl veszteni, de szerencsére a City az a csapat, amely az utóbbi években inkább győzni szokott.

Kevin De Bruynének sikerült beállítania a Premier League 2019/2020-as idényében az Arsenal legendájának, Thierry Henry-nek a ligacsúcsát: 20 gólpasszt osztott ki egyetlen évad alatt.

Némileg ezért is volt érthetetlen, hogy a Sportújságírók Szövetsége (Football Writers' Association) a Liverpoolban játszó Jordan Hendersont választotta meg az Év Játékosa díjára.

Kevin De Bruyne ennek ellenére remekül érzi magát Manchesterben, és a középpályás 2025-ig hosszabbított a Manchester City csapatával. A 29 éves futballista azonban nem csak érzelmeire hallgatott az új szerződés aláírásakor. A The Athletic beszámolója szerint ugyanis felbérelt egy csapat adatelemzőt, hogy kiértékeljék a játékát a Citynél. Mindent számításba vettek, főleg De Bruyne szerepét a csapatban. A középpályás emellett a klubbal is egyeztetett, hogy meggyőződjön róla, a BL megnyerésének érdekében mindent megtesz az egyesület.

Dries Mertens és Kevin De Bruyne ünnepli a vb-bronzérmet Forrás: Belga via AFP/Laurie Dieffembacq

A belga játékos egyébként azért nézette meg a szerepét a City játékában, hogy a fontosságának megfelelő fizetést kérjen a klubtól.

Ennek megfelelően 200 ezer fontról 300 ezerre ugrott a fizetése és tízmillió euró aláírási pénzt kapott.

A kiváló játékoskerettel bíró belga válogatott a 2018-as világbajnoki bronzérem után az idei Európa-bajnokságról is szeretne egy szépen csillogó éremmel távozni. Ehhez Kevin De Bruyne kiváló formájára is nagy szükség lesz, és nem kizárt, hogy a gólpasszok mellett a gólszerzésből neki is ki kell venni a részét. Bár aki a 2018-as vb-negyeddöntőben Brazíliának ilyen gólt tud rúgni, az szinte bármikor betalálhat a kontinenstornán is.