Veszprémi legendáról nevezik el az új szegedi aréna egyik szektorát

Marian Cozma, Oliver Roggisch, Uwe Gensheimer
Oliver Roggisch, left and Uwe Gensheimer, center, from Rhein-Neckar-Loewen defend while Marian Cozma from MKB Veszprem, right, tries to score during the handball cup winners cup final match between Rhein-Neckar-Loewen and MKB Veszprem of Hungary at the SAP Arena in Mannheim, Germany, on Saturday, May 10, 2008. (AP Photo/Daniel Roland)
Vágólapra másolva!
A MOL-Pick Szeged vadiúj, még épülő arénájában fontos szerepet kapnak majd azok az emberek, akik sokat tettek a szegedi férfi kézilabdáért. A két alapító, dr. Bérczi Mihály és Ludányi Márton neve sem merül feledésbe, de a tragikusan fiatalon elhunyt veszprémi legenda, Marian Cozmának is méltó emléket állítanak - írja a klub hivatalos oldalán.

Mint minden családban, a szegediek számára is különösen fontos tradíciók ápolása, a hősök megéneklése, így a Tisza-parti szurkolók hétfőn a klub évzáró összejövetelén értesülhettek arról, hogy az új létesítményben a tervek szerint az egykori szegedi játékosokról nevezik el a szektorokat. Az első név ismertté vált, dr. Szűcs Ernő Péter jelentette be, hogy Jonas Källman neve örökre beíródik a szegedi történelemkönyvbe, és az egyik szektor az ő nevét viseli majd.

Az új Aréna egy három épületből álló, nagy komplexum lesz, mely egyben lesz az első csapat, valamint a Pick Akadémia otthona, emellett pedig fiatal játékosaik számára bentlakásos kollégium létesül. Az Aréna, vagyis a teljes komplexum neve egyelőre még csak munkacím, ugyanakkor remélik, hamarosan az is nyilvános lehet.

A jelen mellett a jövő is fényesnek tűnik a MOL-Pick Szeged csapatánál Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A benne lévő 8300 fős csarnokot (az első csapat otthonát) a klub alapítójáról, dr. Bérczi Mihályról nevezik el. Az akadémiai csarnok – ez 1500 néző befogadásra lesz alkalmas – pedig Ludányi Márton nevét viseli majd, aki szintén a szegediek alapítója, legendás utánpótlásedzője.

- nyilatkozta a két alapítóról dr. Szűcs Ernő Péter, a Szeged jelenlegi elnöke.

Itt még természetesen nincs vége a névsornak, hiszen az immáron négyszeres magyar bajnok háza táján szeretnének méltó módon megemlékezni azokról a játékosokról, a klubhoz kötődő emberekről, akik sokat tettek a szegedi férfi kézilabdáért.

A teljesség igénye nélkül a tervek szerint Szabó „Sonka" László, Tóth Géza, Lele Ambrus, Bartalos Zoltán, Fekete Róbert, Zubai Szabolcs és még sok más legenda neve is ott lesz az új Arénában.

A Szeged 2019-ben Ilyés Ferenc hathatós segítségével felvette a kapcsolatot a tragikusan fiatalon elhunyt Marian Cozma családjával. Az édesapát, Petre Cozmát arról tájékoztatták, hogy szeretnék a vendégszektort gyermekéről, Marian Cozmáról elnevezni.

A Cozma família megható levélben köszönte meg, hogy nem felejtik el a gyermeküket, így a vendégszurkolók mindig a Marian Cozma-szektorban szurkolhatnak majd kedvenceikért.

– folytatta dr. Szűcs Ernő Péter.

"2021 már most is kiemelkedő év történelmünkben, hiszen amellett, hogy ismét magyar bajnoki címet nyertünk, az év második felében méltó helyükre költözhetnek csapataink és a szurkolóink is. Célunk, hogy az épülő aréna ne csak otthonunk legyen, de emléket is állítson az elmúlt 60. évnek. Kötődésünk a városhoz, valamint történelmünkhöz elengedhetetlen ahhoz, hogy a jelen sikerei mellett a jövőt, további fejlődésünket is megalapozhassuk" - mondta az elnök, akinek együttese példátlan gesztust tett ezzel az ősi rivális Veszprém irányába.