A Fradi-szív hozta vissza az esélyt a Bajnokok Ligájára

Bern, 2021. augusztus 18. A pályára érkeznek a Ferencváros játékosai a Bajnokok Ligája-selejtezője negyedik fordulójának Young Boys - Ferencváros első mérkőzése előtt a berni Wankdorf stadionban 2021. augusztus 18-án. MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle
Vágólapra másolva!
A Ferencváros 3-2-es vereséget szenvedett a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának első mérkőzésén Bernben. A képlet azonban egyszerű: a Fradinak legalább két góllal kell győznie jövő hét kedden a Groupama Arénában, és akkor ismét a legrangosabb sorozat főtábláján szerepelhet. Ha egy góllal nyer, akkor hosszabbításban vagy 11-esekkel juthat tovább.

Magyar csapat még soha nem győzött a Young Boys otthonában, abban a berni Wankdorf Stadionban, ahol az Aranycsapat az 1954-es világbajnokság döntőjében 3-2-re kikapott az NSZK csapatától. Illetve ez már nem az a stadion, hanem a helyén álló és a nevét viselő modern, 32 ezer férőhelyes létesítmény. Persze, a sorozatban harmadik bajnoki címét ünneplő Ferencvárosra ez a tény aligha hathatott nyomasztóan, az már annál inkább, hogy a kezdés előtt 180 (esetleg 210) perc választotta el a bravúrtól, hogy első magyar klubként sorozatban másodszor is kiharcolja a BL főtábláján való szereplést.

Bár az sem lehetett megnyugtató, hogy az ellenfél az a Young Boys volt, amelyik leváltotta az addigi svájci egyeduralkodó Baselt, sőt átvette annak a helyét, sorozatban immár négy bajnoki címet nyerve 2018 óta. A berniek nyomasztó fölényét jól jelzi, hogy a legutóbbi kiírást 31 pontos előnnyel nyerték meg a Basel előtt, az Európa-liga előző kiírásában pedig a nyolcaddöntőbe jutottak, miután a legjobb 32 között legyőzték a Bayer Leverkusent.

Az idény során először voltak szurkolók a Wankdorf Stadionban Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Egy szó, mint száz, nagyon jó csapat a Young Boys, de a Fradi már idén is megmutatta, hogy mindenkinek komolyan kell vennie. Ahogy az előző idényben a skót Celtic és a horvát Dinamo Zagreb, úgy idén a cseh sztárcsapat, a Slavia Praha szembesült vele, hogy a Ferencváros nem az a csapat, amelyiket félvállról lehet venni.

A találkozó előtt Peter Stöger, a Fradi edzője azért igyekezett hűteni az elvárásokat, mondván, ezúttal sem a magyar bajnok az esélyes, és jó lesz vigyázni a gyors szélsőkre építő svájciakkal. Ő maga nem számíthatott Tokmac Nguenre, de ettől még 4-3-3-mal állt föl a csapat, jelezve, hogy nem a 0-0-ért érkezett Bernbe.

Apró érdekesség, hogy mindkét csapat kezdőjében volt egy-egy amerikai játékos, a Fradiban Henry Wingo, míg a Young Boysban Jordan Siebatcheu - ez azért még ritkaságnak számít.

A szezonban először voltak szurkolók a Wankdorf Stadionban, és a 16 ezer hazai drukker időnként egészen jó atmoszférát teremtett. Amitől, ha van csapat, amelyik nem ijed meg, az éppen a Ferencváros, amelyik az első negyedórában szépen visszahúzódott a saját térfelére, azonban a 14. percben az első hazai hibát kíméletlenül kihasználta: egy svájci labdavesztés után Franck Boli lőtt irgalmatlanul nagy gólt.

A svájciak ugyan két perc múlva egyenlítettek egy - számukra - szerencsésen megpattanó lövéssel, a kapott gól után azonban egyre jobban játszott a Ferencváros, és a 25. percben úgy tűnt, hogy sorsdöntő lehetőséghez jutott. Botka Endre kapott remek labdát a tizenhatoson belül, Silvan Hefti lerántotta, a skót játékvezető,

William Collum pedig egyből a tizenegyespontra mutatott, a svájci védőnek pedig felmutatta a piros lapot.

A labda mögé az a Myrto Uzuni állt, aki a selejtező második körében a Zalgirius Vilnius ellen büntetőt hibázott, a Mezőkövesd elleni bajnokin azonban betalált a tizenegyespontról: ezúttal azonban ismét hibázott, a jobb kapufáról kipattanó labdát pedig hiába kotorta a kapuba Aissa Laidouni, a videobíró azt jelezte, hogy a tunéziai támadó a büntető elvégzése előtt lépett be a tizenhatoson belülre, így a gól érvénytelen.

Myrto Uzuni kapufára lőtte a11-est az első félidőben Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

A Ferencvárosnak nagy esélye kínálkozott, hogy kézbe vegye a mérkőzés irányítását, a svájciak viszont jelentős lélektani pluszt kaptak, hiszen így nem kerültek hátrányba hazai pályán. Sőt, a félidő hajrájában egy újabb jól eltalált lövéssel ők szerezték meg a vezetést, így előnnyel mehettek szünetre.

Fordulás után a Fradi nem tudott sebességet váltani, nyomást gyakorolni az emberhátrányban játszó svájciakra, akik ráéreztek, hogy a gyors kontráikkal lehet keresnivalójuk. A 65. percben aztán váratlanul a baloldali védőjük, Ulisses García indult meg a félpályáról egy labdaszerzés után, és miután senki nem támadta, a tizenhatos vonaláról Dibusz Dénes kapujának jobb alsó sarkába tekert.

Dibusz Dénes mindhárom gólt átlövésből kapta, joggal volt bosszús Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

A gól utáni percekben viszont magasabb fordulatszámon kezdett pörögni a Ferencváros. Talán pont ezt hívják Fradi-szívnek: amikor nagy a baj, nem összeroppan a csapat, hanem mozgósítja a tartalékokat. Ezt ugyanúgy lehet a kispadról érkezők személyében (Ryan Mmaee, Robert Mak és Szánthó Regő állt be az utolsó jó húsz percre), mint a pályán maradók erőfeszítéseiben tetten érni. És ennek meg is lett az eredménye, mert a 82. percben Boli újabb nagy gólt lőtt, amivel kialakította a 3-2-es végeredményt.

Így végsül jövő héten kedden a Groupama Arénában telt ház, 20 ezer fanatikus drukker előtt "csak" győzni kell: ha egy góllal nyer a Fradi, jöhet a hosszabbítás, ha egynél többel, akkor pedig a BL-főtábla sorsolása. Gyorsan szögezzük le: ha a Ferencváros netán nem jut tovább kedden, akkor az Európa-liga főtábláján folytatja az őszt, azaz sorozatban harmadszor lesz főtáblás a két nagy európai kupasorozat valamelyikében!

Ha felhőtlen örömre nincs is ok, elkeseredni semmi esetre sem szabad a berni mérkőzés után Forrás: MTI/EPA/Alessandro Della Valle

És ha megnézzük a statisztikákat, akkor azért láthatjuk, hogy a Fradi a mutatók többségében a maga javára tudta fordítani az emberelőnyt: a labdabirtoklás aránya 57-43, a lövések száma 14-11, a pontos passzok száma 416-223, míg a pontos passzok aránya 85-78 százalék a magyar bajnok javára. A legfontosabb persze a gólok száma, amiben most a svájciak voltak jobbak, azonban legalább ilyen fontos, hogy hátravan még 90 perc a párharcból.

Ott megpróbáljuk megfordítni a párharcot. Most is megtettünk mindent a győzelemért. Szerencsére van még egy esélyünk. A kihagyott tizenegyes után is megmutattuk. hogy tudunk még gólt szerezni, úgyhogy teljesen nyitott a párharc" – értékelt a meccs után a Ferencváros két bombagólt lövő csatára, Franck Boli.

Ha Franck Boli (jobbra) a visszavágón is ilyen gólerős lesz, akkor minden esélye meglesz a Fradinak a továbbjutásra Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Próbáltuk többet birtokolni a labdát és keresni a rést a védekezésükben, de ez csak a mérkőzés végén sikerült" – nyilatkozta a lefújás után az M4 Sport kamerája előtt Dibusz Dénes, aki azért sajnálja a három bekapott gólt, mert a svájci csapatnak nem volt ziccere a mérkőzésen. A válogatott kapus még hozzátette, hogy a visszavágót kapott gól nélkül kellene lehoznia a Fradinak, "mert nem hiszem, hogy három-négy gólt tudunk lőni egy ilyen erős csapatnak".

Peter Stöger, aki elődjéhez, Szergej Rebrovhoz hasonlóan egy európai kupa főtáblájára vezette a Ferencvárost, inkább elégedettnek tűnt a lefújást követően.

Tudtuk, hogy ez az erősségük, számítottunk is rá, hogy távolról fognak próbálkozni, de nem találtuk most az ellenszert. Úgy gondolom, hogy továbbra is ötven százalék az esélyünk" – mondta a Ferencváros vezetőedzője az M4 Sportnak a mérkőzés után.

Peter Stöger (jobbról) szerint a Fradinak továbbra is annyi esélye van a továbbjutásra, mint a Young Boysnak Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Ha már a távoli lövésekről esett szó: az biztos, hogy a hazai pálya ezúttal minden elemében a svájciakat segítette. Nem csupán a 16 ezer szurkoló, de a műfű is, amit ráadásul rommá locsoltak a meccs előtt, így aztán a vendégek különösen a meccs elején estek-keltek. A Groupamában viszont már igazi gyep lesz, és a berninél kétszer hangosabb szurkolás, ami már nem egy csapatot elbizonytalanított.

A rájátszás odavágóinak eredményei:

Bajnokok Ligája, selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzés:
Young Boys (svájci) - Ferencvárosi TC 3-2 (2-1)
Bern, 15 652 néző, v.: William Collum (skót)
gólszerzők: Elia (16.), Sierro (39.), Garcia (65.), illetve Boli (14., 82.)
piros lap: Hefti (25.)
sárga lap: Siebatcheu (12.), Zesiger (19.), Elia (25.), illetve Haratin (22.), Laidouni (48.), Blazic (68.)

Young Boys: Faivre - Hefti, Camara, Zesiger, Garcia - Fassnacht (Maceiras, 86.), Sierro (Rieder, 75.), Martins, Ngamaleu - Elia (Mambimbi, 86.), Siebatcheu (Kanga, 56.)
Ferencvárosi TC: Dibusz - Wingo, Blazic, Kovacevic, Botka (Mmaee, 69.) - Laidouni, Haratin, Somália - Zubkov (Mak, 79.), Boli, Uzuni (Szánthó, 86.)

A visszavágót augusztus 24-én, kedden 21 órától rendezik a Groupama Arénában.