Vágólapra másolva!
A Ferencváros kedd este a Young Boys ellen nem tudta megtenni az utolsó lépést a Bajnokok Ligája főtáblája felé. A vereség ellenére a magyar bajnok nemzetközi kupa, az Európa-liga csoportkörébe került, így zsinórban már három éve szerepelhet valamelyik kupaküzdelem csoportkörében. A Ferencváros Bajnokok Ligája-szerepléséről kérdeztük a klub korábbi kiválóságait, szakembereit, és persze arra is kíváncsiak voltunk, mi kell ahhoz, hogy a magyar bajnok - története során először - továbbjusson az Európa-liga csoportköréből.

Bálint László, a Ferencváros korábbi válogatott védője szerint a svájciak pontosan tudták mit kell játszani, mi pedig nem.

„Két meccs alapján az volt a legszembetűnőbb különbség, hogy a svájciak pontosan tudták mit kell játszani, mi pedig nem. Elsősorban az emberelőnyös szituáció eredményes kihasználására gondolok;

A történtektől függetlenül úgy érzem, ez a Fradi alkalmas arra, hogy az Európa-ligában jó eredményeket érjen el és továbbjusson."

Csank János, a Ferencváros korábbi vezetőedzője szerint sokkal könyörtelenebbül kell kihasználni a helyzeteket.

„Összességében egyáltalán nem volt rossz a Bajnokok Ligája-szereplés, ám a Young Boys csapatán már az első meccsen is lehetett látni, hogy nagyon együtt vannak, és ezt a visszavágón – sajnos – még inkább igazolták.

A Fradit dicséri, hogy többször is felállt a padlóról,

de őszintén be kell vallani, a két mérkőzés alapján a jobbik csapat ment tovább. Az Európa-ligában nem lesznek sokkal gyengébb ellenfelek, éppen ezért, ha tovább akar jutni a csapat, nem szabad összehozni ennyi fölösleges szabálytalanságot, tizenegyest, sárga lapokat és kiállítást, no, és sokkal könyörtelenebbül kell kihasználni a helyzeteket. Dibusz Dénes megbízhatóan hozza magát, tehát ha a támadójáték minősége még jobb lesz, több győzelem is összejöhet."

Csank János szerint könyörtelenebbnek kell lenni Forrás: MTI/Varga György

Dragóner Attila, a Ferencváros korábbi válogatott védője azt mondta, mindenkinek a maximumot kell nyújtania, hogy az Európa-ligában meccseket nyerjen a csapat.

„A csapat büszke lehet a mutatott játékra és teljesítményre, hiszen apró nüanszokon múlt a Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutás. Voltak fordulópontok, ám ahogy a Slavia ellen mellénk állt a szerencse, a Young Boys ellen nem mindig minket segített Fortuna. Nem véletlen mondják, hogy a sors hosszú távon kiegyenlíti magát. A hibákból tanulni kell, és akkor jövőre, az ugyanilyen szintű csapatok ellen ismét összejöhet a BL-főtábla.

de ehhez mindegyik játékosnak százszázalékos teljesítményt kell nyújtania, és ha ez így lesz, a közönség támogatásával a hazai mérkőzéseken összejöhet annyi pont, amellyel továbbjuthatunk."

Hajdu Attila, a Ferencváros korábbi válogatott kapusa szerint töretlen a Ferencváros fejlődése.

„Annak ellenére, hogy nem sikerült a Young Boys elleni továbbjutás, abszolút pozitívan beszélhetünk a Fradi Bajnokok Ligája-szerepléséről, persze, nagyon szép lett volna egymás után kétszer is a BL-főtáblán szerepelni, de elkeseredésre nincs ok, hiszen a csapat töretlen fejlődése abszolút látható. Az idei szereplés beleillik e folyamatba,

nem történt tragédia, hiszen a klub már harmadik éve bejut valamelyik nemzetközi kupa csoportkörébe.

Az Európa-ligában mindenképpen van keresnivalója a Fradinak, ha ugyanilyen színvonalú teljesítményt nyújtanak a játékosok, reális cél lehet a továbbjutás. Számomra az egész folyamat egyik legfontosabb eleme, hogy a Ferencváros válogatott játékosai egyre több nemzetközi mérkőzést játszanak, és ez nem csak a saját fejlődésük szempontjából pozitívum, hanem a magyar futballnak is hasznára válik."

Hajdu Attila szerint nem történt tragédia Forrás: Várkapitányság

Mucha József, a Ferencváros korábbi válogatott középpályása arra hívta fel a figyelmet, hogy taktikusabban és fegyelmezettebben kell futballozni.

„A Fradi nagyon közel járt a bravúrhoz, ahogy szokták mondani, majdnem egészen a falig jutottunk, de sajnos nem tudtuk összehozni az óriási bravúrt, hogy két egymást követő évben a Bajnokok Ligája főtáblájára jussunk. A párharc első meccsén dőlt el sok minden, Boli két gólja reményt keltő szituációt teremtett, de a kihagyott büntető már nem fért bele. A párharc során kétszer jöttünk vissza a semmiből, ám jobban kellett volna használni a fejünket, sokkal taktikusabban és fegyelmezetten futballozni, és ahogy Peter Stöger is említette, fölösleges sárga lapokat nem szabad összegyűjteni. Elkeseredésre nincs ok, a jelenlegi Ferencvárost képesnek tartom arra, hogy a csoportjából továbbjusson, és tavasszal is az Európa-ligában szerepeljen, hiszen megvan már a kellő nemzetközi tapasztalat, és rutinos játékosok alkotják a keretet."

Nyilas Elek, a Ferencváros korábbi válogatott középpályása pozitívan értékeli a Ferencváros teljesítményét, de szerinte az El-ben sem lesz könnyebb dolga a zöld-fehéreknek.

Nyilas Elek (j) és Bernt Haas harca a labdáért a Ferencváros-Grasshopper Zürich Bajnokok Ligája mérkőzésen az Üllői úti stadionban (3:3) Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Mindenféleképpen pozitívan értékelem a Ferencváros eddigi szereplését, hiszen ez a csapat többször játszik jobban és látványosabban, mint a Rebrov-érában. Számos, futballra emlékeztető momentumot fedezhettünk föl, több mérkőzésen is tetszetős volt a játék. A Young Boys elleni két mérkőzés igazi hullámvasút volt, egyszer fönn, egyszer lenn, de az első esély és lélektani előny a miénk volt, sajnálom, hogy nem értékesítettük a büntetőt, illetve nem használtuk ki a kiállításból fakadó előnyöket. Örömteli, hogy volt tartása a Fradinak, hiszen a visszavágón, a hamar bekapott gól után gyorsan felállt a csapat és szenvedélyes játékot nyújtott. Az Európa-ligától azt várom, hogy a Fradi ugyanilyen elszántsággal és kreatív játékkal rukkoljon elő, de azt senki ne gondolja, hogy a második számú nemzetközi kupában sokkal gyengébb ellenfeleink lesznek."

Az Európa-liga csoportkörének sorsolását pénteken kora délután tartják majd.