Vágólapra másolva!
Az Újpest a svájci Basellel találkozott csütörtökön a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjében, a harmadik forduló első meccsén. A hazai csapat több helyzetet is kialakított a sok hibával játszó svájciak ellen a találkozó elején, de az Újpest csak a félidő végén tudta megszerezni a vezetést Croizet révén. A második félidőben egy bosszantó védelmi hiba után sikerült egyenlítenie az egyre jobban játszó Basel csapatának. A svájci csapat negyedórával a meccs vége előtt ismét betalált az Újpest kapujába. A második félidőben próbálkozott az Újpest, de az eredmény már nem változott. A második félidőben jobban játszó Basel megnyerte a Konferencia-liga selejtezőjében, a harmadik forduló első meccsét az Újpest ellen.

A MOL Magyar Kupa-győztes fővárosi együttes - amely az előző körben csatlakozott a sorozathoz -, a liechtensteini FC Vaduz ellen kettős győzelemmel jutott tovább. Ezúttal egy jóval nívósabb ellenfél, a svájci FC Basel vár Michael Oenning vezetőedző együttesére.

A 2020-ban Európa-liga-negyeddöntős rivális rutinos résztvevője a nemzetközi kupaküzdelmeknek, az 1999/2000-es idény óta minden szezonban ott volt valamelyik kontinentális sorozatban, igaz, legutóbb lemaradt az Európa-liga főtáblájáról. A svájciak az előző idényben a második helyen zárták a bajnokságot, ezzel vívták ki a szereplés jogát a Konferencia-ligában. Az újpestiek dolgát tovább nehezítette,

hogy a hétvégi bajnoki hajrájában sérülés miatt le kellett cserélni a georgiai csatár Giorgi Beridzét, az együttes támadójátékának egyik meghatározó játékosát.

A meccs előtt Patrick Rahmen, a svájci FC Basel vezetőedzője elmondta, hogy kimondottan nyíltsisakos, intenzív mérkőzésre számít. A svájci csapatban az angolai-francia Afimico Pululu sérült, ezért el sem utazott Budapestre. Rajta kívül a szerb Djordje Nikolic és az olasz-román kettős állampolgár svájci Andrea Padula sem teljesen egészséges.

A 2. percben az újpestiek csatárához, Tallohoz került a labda, aki egészen a svájciak tizenhatosáig futott vele. Az elefántcsontparti támadó ezt követően a támadással érkező Mitrovicshoz passzolt a baloldalon, akinek tizenhét méterről leadott lövése pár méterrel elkerült a vendégek kapujának bal felső sarkát.

Az Újpest lendületesen kezdett, és a 6. percben majdnem megszerezte a vezetést a hazai csapat: Pauljevicshez került a labda az ellenfél tizenhatosa előtt. Az újpestiek játékosa szépen játszotta tisztára magát,

és a vendég védők szorításában egy remekül helyezett lövést eresztett meg, ami a jobb kapufáról csapódott vissza a mezőnybe.

Nemanja Antonov (b), az Újpest és Arthur Mendonca Cabral harcol a labdáért Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 10. percben Croizet tizennyolcméteres lövését kellett védenie az FC Basel kapusának. A Basel nem tudott veszélyeztetni, mivel el sem jutottak a hazaiak kapujáig,

így az első negyedóra végén még lövési kísérlete sem volt a svájciaknak.

A hazaiak középpályása, Onovo több, remek ütemű labdaszerzés után indította meg a támadásokat az első félidőben,

de az utolsó passzokba mindig hiba csúszott az újpestiek részéről.

A 21. percben Antonov kapta meg baloldalon a labdát, de nem tudta eljutattni azt Tallóhoz. A 29. percben Croizet remek ütemű kiugratásával ismét az elefántcsontparti támadó törhetett kapura, de a Basel kapusa, Lindner résen volt, és kirúgta a labdát az újpesti csatár elől.

Michael Lang (j2), a Basel és Nemanja Antonov (j), az Újpest játékosa harcban a labdáért Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 34. percben a mezőnymunkában is nagyon aktív Tallót kellett lecserélnie Michael Oenningnek, mivel a csatár meghúzodott. A támadó helyére Mucsányi Márk állt be.

A félidő végére egy nem akármilyen gólt sikerült szereznie az Újpestnek. A 40. percben a mezőny egyik legjobbja,

Onovo jobb külsővel egy zseniális passzt adott a leshatáron kilépő Croizetnek, aki lendületből eltolta a labdát a kimozduló Lindner mellett, majd az üres kapuba passzolt.

Az első félidőben támadásban sokkal jobb teljesítményt nyújtó Újpest ezzel a góllal megszerezte a vezetést.

Az újpestiek Yohan Croizet (b2) gólját ünneplik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A rengeteg hibával játszó FC Basel a félidő végén szabadrúgást végezhetett el az újpestiek tizenhatosa előtt, de Palacios lövése a kapu felé szállt. A félidőben több gól már nem született.

A második félidő elején továbbra is bizonytalanabbul játszott a Basel, de egy nagy egyéni hiba miatt mégis sikerült egyenlíteniük a svájciaknak: az 55. percben az újpesti Pauljevics ki akart fejelni egy svájci beadást,

de balszerencséjére pont az ötösön belül álló csatárhoz, a brazil Arthurhoz fejelte a labdát, aki nem is hibázta el közelről a lehetőséget.

Egyenlítettek a vendégek, és a svájciak, bár még mindig több hibával játszottak, de egyre jobban rá tudták erőltetni az akaratukat az Újpest csapatára.

A baseli gólszerzőt, Arthur Mendonca Cabralt (k) ünneplik csapattársai Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A második félidő közepén nem alakult ki nagy helyzet egyik kapu előtt sem. Az Újpest inkább a védekezésre, és az ebből indítható ellentámadásokra koncentrált. A Basel többet és jobban járatta a labdát, és nem hamarkodta el a támadásait. A svájciak főleg a baloldalon okoztak több veszélyes sztiuációt.

A 74. percben a baloldalon az első gólt szerző Arthurhoz került a labda, akinek beadására a svájci Males érkezett a legjobb ütemben.

A csatár megelőzte az újpest védőket az ötösön belül, és a hálóba rúgta a labdát.

Az Újpest letámadással próbálkozott, de egyre ritkábban sikerült megtartaniuk a megszerzett labdákat a hazai játékosoknak. A Basel focistái egyre bátrabban játszottak, és az Újpest játékosai pedig mindent megpróbáltak, hogy megszerezzék az egyenlítő gólt. A svácji csapat azonban minden hazai kísérletet megakadályozott, és egy góllal megnyerte a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjében, a harmadik forduló első meccsét az Újpest otthonában.

„Ahhoz képest, ahogy kezdtük a meccset egy kicsit csalódott vagyok az eredmény tudtuk, ugyanakkor pontosan tudtuk, hogy nagyon nehéz ellenféllel fogunk játszani. Ehhez képest sikerült olyan eredményt elérnünk, hogy még a visszavágóra is megmaradt az esélyünk. Azt a pályán is éreztük, hogy egy kicsit megzavartuk a svájciakat a meccs elején. Úgy mentünk ki a pályára, ahogy egy ilyen találkozóra ki kell menni, és ez szerencsére ez eredménnyel is párosult. Nagyon remélem, hogy idegenben is tudunk játszani egy hasonló meccset és akkor tovább is juthatunk" – mondta a lefújás után Csongvai Áron, az Újpest játékosa.