Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

29 év legdöbbenetesebb BL-meglepetése a Real Madrid kínos otthoni veresége

Real Madrid v FC Sheriff: Group D - UEFA Champions League soccer Real Madrid FC Sheriff Eden Hazard One person UEFA Champions League group D match Estadio Santiago Bernabeu Jose Breton pitch September Horizontal SPORT FOOTBALL UEFA CHAMPIONS LEAGUE THREE
Eden Hazard of Real Madrid lies injured on the pitch during the UEFA Champions League group D match between Real Madrid and FC Sheriff at Estadio Santiago Bernabeu on September 28, 2021 in Madrid, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
29 éve, amióta létezik a labdarúgó Bajnokok Ligája, nem született akkora szenzáció, mint kedden este Madridban, ahol az abszolút BL-újonc moldáv Sheriff Tiraspol 2-1-re legyőzte a Real Madridot.  Ugyancsak meglepő vereséget szenvedett a három magyar válogatott focistával felálló RB Leipzig, amely továbbra is szenved az idei kiírásban.  Lipcsében az előzetesen semmire sem tartott belga Bruges nyert 2-1-re. A végső győzelemre is esélyes PSG-ben Lionel Messi megszerezte első gólját, a párizsi együttes pedig először győzte le a Manchester Cityt a forduló szuperrangadóján. A Liverpool kiütéses győzelmet aratott Portóban, míg az Atlético Madrid a 97. percben szerzett góllal tudta csak legyőzni az emberhátrányban játszó Milant. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

A BL-rekorder kínos veresége a BL-újonctól

Az erőviszonyokat tekintve Dávid és Góliát küzdelmét ígérte a BL-újonc Sheriff Tiraspol és a Real Madrid összecsapása, melyet hatalmas meglepetésre a moldovai együttes nyert meg 2-1-re. A Sheriff ezzel második mérkőzését is megnyerte a főtáblán, ugyanis a nyitókörben otthon 2-0-ra győzött a Sahtar Donyeck ellen. Bár a legtöbb BL-meccsel (281) büszkélkedő Real Madrid óriási fölényben játszott, mégis a vendégek szereztek vezetést az első félidő derekán. A szünetet követően fokozta a tempót Ancelotti csapata, és végül Karim Benzema tizenegyesével egyenlített is a 64. percben. A moldávok viszont ennek ellenére sem ijedtek meg, sőt

a 90. percben jött a slusszpoén: Sebastien Thill bődületes nagy góljával a Sheriff történelmi győzelmet aratott a Santiago Bernabeu stadionban.

Ráadásul a Tiraspolnak még volt egy les miatt érvénytelenített találata is. A Real Madrid így nem tudta megszerezni 100. hazai győzelmét a legrangosabb európai kupasorozatban.

Óriási meglepetésre kikapott a Real Madrid a jóval esélytelenebbnek tartott Sheriff Tiraspoltól Forrás: AFP/Javier Soriano

Az eddig hibátlan moldovai együttes két kör után jelenleg vezeti a D jelű csoportot. A hihetetlen teljesítmény pedig már csak azért is lenyűgöző, mert

a Sheriff mindössze a negyedik olyan csapat a BEK/BL-történetében, amely nyerni tudott a Real Madrid otthonában.

Eddig ez csak 1962-ben a Juventusnak, 2006-ban az Arsenalnak és 2009-ben a Liverpoolnak sikerült.

A moldovai Sheriff Tiraspol hatalmas meglepetésre legyőzte a BL-rekordert Forrás: AFP/Javier Soriano

"Valóra vált álom az, hogy nyerni tudtunk itt a Santiago Bernabéu stadionban. Nagyon boldogok vagyunk, és ezt most ki kell élveznünk.

Nem azért jöttünk, hogy asszisztáljunk a Real Madrid győzelméhez, a három pontért jöttünk. Szerencsére ők nem tudták kihasználni a helyzeteiket, mi viszont igen.

Thill gólja egészen elképesztő volt, a lefújás után odamentem hozzá és megköszöntem neki. Az álmunk, és most már a célunk is az, hogy tovább jussunk a csoportból – nyilatkozta a mérkőzés után a Sheriff Tiraspol csapatkapitánya, Frank Castaneda.

Madridban folytatódott tovább a moldovai csoda a BL-ben Forrás: AFP/Javier Soriano

"Nagyon boldogok vagyunk. Végig remekül játszottunk. A széleken elképesztően bátran támadtunk egy ilyen fantasztikus csapat ellen, mint a Real Madrid.

– mondta a győztes gólt szerző Sébastien Thill.

"Ez a vereség nem csak aggasztó, de bosszantó is, mivel nem játszottunk rosszul. Apró hibák okozták ma a vesztünket. A jövőre nézve ebből mindenképpen tanulnunk kell, de összességében nem érdemeltünk vereséget. Megvoltak a lehetőségeink, ziccereket alakítottunk ki, sajnos a három pontot nem sikerült itthon tartanunk, de a továbbjutás még nem dőlt el, továbbra is minden nyitott még. Meg kell nyernünk a következő mérkőzésünket" – fogalmazott Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője.

Carlo Ancelotti szerint nem érdemelt vereséget a csapata Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Úgy érzem, jó úton járunk, de egyelőre még nem gondolunk a továbbjutásra, mivel még nem értünk el semmi rendkívüli dolgot, csak lépésről lépésre haladunk előre. Van még hátra négy nagyon fontos meccsünk, az utolsó csoportkör előtt remélhetőleg már beszélhetünk az egyenes kieséses szakaszról" – mondta visszafogottan a Shreiff Tiraspol edzője, Jurij Vernydub.

Hiába Benzema hihetetlen BL-rekordja, kínos vereséget szenvedett a Real Madrid Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ugyancsak a D jelű kvartettben a sok helyzet ellenére nem esett gól a Sahtar Donyeck és az Internazionale kijevi összecsapásán. Mindkét gárda a nyitó fordulóban kikapott, és most szerezték meg első pontjukat, ám gólt még egyik csapat sem szerzett.

Rangadót nyert a PSG, továbbra is szenved a Leipzig

Az A csoport szuperrangadóján a végső győzelemre is esélyes PSG 2-0-ra legyőzte Párizsban a Manchester Cityt, ezzel a franciák megszakítottak egy rossz sorozatot, ugyanis korábban soha nem tudták legyőzni a Premier League címvédőjét. A Paris Saint-Germain hamar, már a 8. percben vezetést szerzett az előző idényben BL-döntős együttes ellen. Az angoloknak ugyan volt lehetőségük az egyenlítésre, de a kapufa kétszer is besegített a franciáknak.

A manchesteriek 2019. április 9 óta először kaptak ki a BL-ben, akkor a Tottenhammel szemben maradtak alul vendégként.

Érdekesség, hogy a győztes csapatot éppen a most PSG-s Mauricio Pochettino irányította, azóta tíz idegenbeli fellépésén maradt veretlen.

Idrissa Gana Gueye hatalmas góljával szerzett vezetést a PSG a Manchester City ellen Forrás: AFP/Alain Jocard

"Az volt ma a legfontosabb, hogy masszívak legyünk. Remekül védekeztünk és a kontrajátékunk is jól működött. Két gólt is sikerült lőttünk, ráadásul nyertünk, szóval elégedettek lehetünk" – mondta a PSG első találatát jegyző Idrissa Gueye, aki elárulta, hogy a gólja nem volt tudatos, csak gondolkodás nélkül lőtt a jobb felső sarok irányába.

A második félidőben a nyáron a Barcelonától megszerzett Lionel Messi állította be a 2-0-s végeredményt.

A hatszoros aranylabdás argentin sztárnak ez volt ez első gólja új csapatában, és a 121. gólja a Bajnokok Ligájában.

Ráadásul Messinek igencsak jól megy Guardiola irányította csapatok ellen, ugyanis ez már a hetedik gólja volt (kettő a Bayern München ellen, öt a City ellen) összeségében.

Messi megszerezte első gólját a PSG-ben Forrás: AFP/Franck Fife

– dicsérte korábbi játékosát a Manchester City katalán edzője, Pep Guardiola a BT Sportnak.
"Az ilyen mérkőzéseken mindig döntő fontosságúak az olyan pillanatok, mint Bernardo Silva kihagyott ziccere. A csapat úgy játszott, mint a hétvégén a Chelsea ellen, sajnos most nem sikerült gólt szereznünk, pedig nyerni szerettünk volna. Nagyon stabilan és mélyen védekeztek, az ellentámadásaik pedig mindig veszélyesek. Összességében jó teljesítményt nyújtottunk, mindent megtettünk, csak a gól nem jött ma össze, de büszke vagyok a csapatra" – mondta Pep Guardiola.

A Manchester City edzője, Pep Guardiola taktikailag nem tudott újat húzni Forrás: AFP/Franck Fife

"Csalódottak vagyunk az eredmény miatt. Jól játszottunk, megvoltak a lehetőségeink, de végső soron csak az számít, hogy ezeket nem tudtuk gólra váltani" – mondta a Manchester City portugál válogatott védője, Rúben Dias.

Az A csoport másik mérkőzésén a három magyar válogatott labdarúgóval, Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal a kezdőben felálló RB Leipzig meglepetésre 2-1-re kikapott a Club Bruggétől hazai pályán. A lipcsei gárda ugyan jól kezdte a meccset, és korán előnyhöz jutott, ám a belgák a 22. percben egyenlítettek, majd még a szünet előtt megfordították az állást. Gulácsi Péter mindkét gólnál tehetetlen volt.

A Brugge sikerével elképesztően hosszú negatív szériát szakított meg, ugyanis 18 év után tudott ismét nyerni német csapat ellen a legrangosabb európai kupasorozatban.

A visszafogott szezonkezdetet produkáló RB Leipzig nem is emlékeztet tavalyi önmagára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A Brugge a PSG ellen elért bravúros döntetlenjének is köszönhetően jelenleg 4 pontos, akárcsak a csoportot jobb gólkülönbségével vezető Paris Saint-Germain. Gulácsiék viszont továbbra is nulla ponttal az utolsó helyen állnak, ráadásul legutóbbi négy BL-meccsüket elveszítették.

"Különösen az első félidőben nem voltunk elég jók.

Az első félidőben rengetegszer eladtuk a labdát, az ellenfelünk pedig ezt könyörtelenül kihasználta" – nyilatkozta a Leipzig magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter a DAZN-nak.

Gulácsi Péter mindkét belga gólnál tehetetlen volt Forrás: AFP/Odd Andersen

A Bajnokok Ligája csoportkörének egyik legérdekesebb négyesében, a B jelű csoportban az Atlético Madrid idegenben 2-1-re legyőzte az emberhátrányban játszó AC Milant. A legrangosabb európai kupasorozatba 2014 után visszatérő olasz csapat már az első körben a Liverpool ellen is bizonyította, hogy számolni kell velük. A Milan az Atlético ellen is jól kezdte a meccset, és már a 20. percben vezetést is szerzett, ám Franck Kessié kiállítása miatt nehéz helyzetbe került. Stefano Pioli csapata végül nem tudta megtartani 1-0-ás előnyét, mivel a La Liga címvédője Griezmann révén a 84. percben előbb egyenlített, majd Suárez büntetőjével a 97. percben megnyerte a meccset.

Az uruguayi csatár 2409 perc után lőtt ismét gólt Olaszországban, legutóbb 2015 szeptemberében az AS Roma otthonában tudott eredményes lenni.

Hosszú idő után ismét gólt lőtt Suárez Olaszországban, az Atlético az utolsó pillanatban nyert a Milan ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

A kvartett másik mérkőzésén a Liverpool kiütéses győzelmet aratott Portóban. A portugálok szempontjából nem kezdődött jól a találkozó, ugyanis a kezdés előtt nem sokkal kiderült ki, hogy az Atlético ellen megsérülő rutinos védő, Pepe mégsem tudja kezdőként vállalni a játékot, majd az első negyedóra végén Otávio is megsérült. Jürgen Klopp csapata Szalah és Mané révén magabiztos előnyre tett szert az első félidőben. A fordulás után ismét az egyiptomi csatár volt eredményes, eztkövetően ugyan a Porto szépített, de a hajrában Firmino kétszer is beköszönt. Végül az angol együttes roppant magabiztos, 5-1-es győzelmet aratott és továbbra is hibátlan.

"A labdarúgásban az eredmények a legfontosabbak, és az hatalmas eredmény, hogy idegenben letudtuk győzni a Portót. Mindenki remek teljesítményt nyújtott, sok jó pillanatunk volt ma. A védekezés szuper volt most is, így nincs miért aggódnunk" - mondta Jürgen Klopp, a Liverpool trénere.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Sheriff Tiraspol újoncként megnyerte az első két mérkőzését a legrangosabb európai kupasorozatban, ez legutóbb a Leicester Citynek sikerült a 2016-17-es idényben.
  • A Real Madrid csapatkapitánya, Karim Benzema az 50. hazai meccsén lépett pályára a sorozatban, és ez a 17. BL-idény, amelyben gólt szerzett. Korábban ez még egyetlen játékosnak sem jött össze a Bajnokok Ligája történetében.
  • Győzelmével a Liverpool immáron 9 mérkőzés óta veretlen az FC Porto ellen (6 győzelem, 3 döntetlen).
  • A Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson a Porto ellen játszotta 400. mérkőzését a Vörösök színeiben. Steven Gerrard óta az angol középpályás az első, aki elérte ezt a mérföldkövet.
  • Didier Drogba (44) és Samuel Eto'o (30) után a Liverpool csatára, Mohamed Szalah lett a harmadik afrikai játékos, aki karrierje során legalább 30 gólig eljutott a BL-ben.
  • A PSG színeiben első találatát jegyző Lionel Messinél egyetlen játékos sem lőtt több gólt (7) a Manchester Citynek.
  • Messi toronymagasan az angol csapatok mumusa, ugyanis 35 meccsen 27 gólt szerzett brit klubok ellen a BL-ben.
  • A Manchester City több mint három év után (2018 szeptembere) kapott ki újra a BL-csoportkörben, akkor szintén egy francia csapat, az Olympique Lyon győzte le Guradiola csapatát 2-1-re.
  • Antoine Griezmann a 22. gólját szerezte az Atlético Madrid színeben nemzetközi kupaporondon, ezzel a madridi klub történetének legeredményesebb játékosa lett.
  • Az Ajax támadója, Sébastien Haller öt gólnál jár az idei BL-szezonban, ennél legtöbb gólt még soha egyetlen játékos sem szerzett két forduló alatt.
  • A Sheriff mindössze a negyedik olyan csapat a BEK/BL-történetében, amely első csoportmérkőzésén nyerni tudott a Real Madrid otthonában. Eddig ez csak 1962-ben a Juventusnak, 2006-ban az Arsenalnak és 2009-ben a Liverpoolnak sikerült.
  • Az RB Leipzig lett az első nem magyar csapat, amelyben három magyar focista is kezdőként kapott lehetőséget.
Ezúttal Szoboszlai Dominik sem tudott segíteni a lipcsei együttesen, amely újabb vereségével nagyon nehéz helyzetbe került Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Manchester City (angol) 2-0 (1-0)
gól: Gueye (8.), Messi (74.)

RB Leipzig (német)-Club Brugge (belga) 1-2 (1-2)
gól: Nkunku (7.), illetve Vanaken (22.), Rits (41.)

Az állás: 1. Paris Saint-Germain 4 pont (3-1), 2. Club Brugge 4 (3-2), 3. Manchester City 3, 4. RB Leipzig 0

B csoport:
FC Porto (portugál)- FC Liverpool (angol) 1-5 (0-2)
gól: Taremi (75.), illetve Salah (18., 60.), Mane (45.), Firmino (78., 83.)

AC Milan (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-2 (1-0)
gól: Leao (20.), illetve Griezmann (84.), Suarez (97. - 11-esből)
kiállítva: Kessie (29., Milan)

Az állás: 1. Liverpool 6 pont, 2. Atlético Madrid 4, 3. FC Porto 1, 4. AC Milan 0

C csoport:
Borussia Dortmund (német)-Sporting CP (portugál) 1-0 (1-0)
gól: Malen (37.)

Ajax (holland)-Besiktas (török) 2-0 (2-0)
gól: Berghuis (17.), Haller (43.)

Az állás: 1. Ajax 6 pont (7-1), 2. Borussia Dortmund 6 (3-1), 3. Besiktas 0 (1-4), 4. Sporting CP 0 (1-6)

D csoport:
Real Madrid (spanyol)-Sheriff Tiraspol (moldovai) 1-2 (0-1)
gól: Benzema (64.-11-esből), illetve Jahsibajev (25.), Thill (90.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Internazionale (olasz) 0-0

Az állás: 1. Sheriff Tiraspol 6 pont, 2. Real Madrid 3, 3. Internazionale 1 (0-1), 4. Sahtar Donyeck 1 (0-2)

Mindent egy helyen az Eb-ről