Vágólapra másolva!
A Ferencváros harmadik mérkőzését is elveszítette az Európa-liga csoportkörében, miután 2-0-ra kikapott Glasgow-ban a Celtic vendégeként. A magyar csapatnak ezúttal is megvoltak a helyzetei, míg hátul Dibusz Dénes ismét szenzációsan védett, azonban hiába hárított egy büntetőt is, a Fradi nem tudott pontot szerezni a skót csapat otthonában.

A G csoport 3. helyén álló Ferencváros a találkozó előtt jobb gólkülönbségével előzte meg az első két meccsét szintén elveszítő skót csapatot. A Betis és a Leverkusen ellen egyaránt 4 gólt kapó skót csapatról lehetett tudni, hogy sebezhető a védelmük, és Peter Stöger a 4-2-3-1-es felállással, ahol a két szélső védő, azaz Wingo és Csivics a támadások segítéséből is kivette a részét, jelezte, hogy a Fradi is igyekszik majd kihasználni a skótok hibáit.

A Fradi a

összeállításban kezdett.

A Celtic kezdőjében a 75-szörös angol válogatott kapus, Joe Hart volt a legismertebb név, de ennél talán fontosabb körülmény volt, hogy a két csapat tavaly augusztusi Bajnokok Ligája-selejtezős párharcával szemben ezúttal nem üresek voltak a lelátók, hanem telt ház volt a Celtic Parkban. Azon a tavalyi meccsen 2-1-re nyertek Dibuszék.

És még három perc sem telt el a mérkőzésből, amikor kis híján ismét megszerezte a vezetést a Ferencváros: Montgomery mögé sikerült bejátszani a labdát, az alapvonalról Wingo tette középre a labdát, Ryan Mmaee pedig csak centikkel maradt le róla -

ha a belga támadó picivel szerencsésebben találja el a labdát, aligha lett volna esélye Joe Hartnak.

A nyolcadik percben Callum McGregor lőtt 17 méterről, de Dibusz könnyedén fogta a labdát. Három perccel később viszont a portugál Jota (aki nem azonos a liverpooli Diogo Jotával) éles szögből leadott lövését már bravúrral hárította lábbal a magyar válogatott kapusa.

Tokmac Nguen száguld a labdával Forrás: AFP/Andy Buchanan

A 17. percben Tokmac vesztett labdát a Fradi tizenhatosa előtt, ami ismét Jota elé került, aki most 20-22 méterről alányúlt a labdának, de Dibusz résen volt, és szögletre tolta a léc alá tartó labdát.

A 23. percben egy szép ferencvárosi támadás végén Myrto Uzuni lőtt jobbról tíz méterről, de Hart a rövid oldalra tartó labdát bravúrral szögletre ütötte. A sarokrúgásból már nem tudott veszélyes lehetőséget kialakítani a magyar bajnok. Igaz, hogy a Celticnél volt többet a labda, de azt nem lehet állítani, hogy óriási nyomás alá tudták volna helyezni a Fradit, amelyik vagy a szélsők megindulásaiban, vagy a középen Ryan Mmaee-nak szánt labdákkal igyekezett helyezeteket kialakítani.

A 36. percben egy gyors támadást előbb Uzuni fejezhetett volna be, ha picivel korábban kapja a labdát az albán támadó, akkor még jobb helyzetbe kerülhetett volna, majd Laidouni visszatett labdáját pont Vécsei elé fejelték a védők, a hétvégén a ZTE-nek hatalmas gólt lövő középpályás 17 méterről lőtt, a labda pedig nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot.

Callum McGregor (balra) Eldar Csivics harcol a labdáért Forrás: AFP/Andy Buchanan

Az első félidő végén valamelyest beszorult a Ferencváros, de hiába zajlott a játék a vendégek térfelén, Dibusznak nem kellett védenie, ami azt jelentette, hogy a Fradi védelme jól szűrte meg a skót támadásokat.

Nem sokat kellett várni a második félidő első helyzetére, a japán Furuhasi került ziccerbe, közeli lövését azonban védte Dibusz, de a Celtic játékosa lesen volt, így ha bemegy, akkor sem lett volna érvényes a gól. A helyzet után a skót térfélre költözött át a játék, és a Fradi gyors egymásutánban három szögletet is kiharcolt, igaz, veszélyt nem tudott belőle teremteni.

És pont amikor a Fradinál volt az irányítás, Jota egy hosszú passzal kiugratta a védők közül kilépő Furuhasit, aki gyorsabb volt Blazicéknál, és 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).

A középkezdés után szinte rögtön kiegyenlíthetett volna a Ferencváros, ha Uzuni középre lőtt labdájáról nem marad le centikkel Ryam Mmaee. Nagyon felpörgött a mérkőzés, a 60. percben Wingo sodorta el Montgomeryt a Fradi tizenhatosán belül, a játékvezető azonnal büntetőt ítélt, amit a VAR-szobából is megerősítettek. McGregor félmagasan a bal kapufa mellé lőtt tizenegyesét azonban Dibusz Dénes gyönyörű mozdulattal ütötte szögletre!

Henry Wingo (elől) hibáját kellett Dibusz Dénesnek javítania Forrás: AFP/Andy Buchanan

A 69. percben Csivics lepte meg szögletből kis híján Hartot. A következő percekben kiegyenlített csata folyt a mezőnyben, majd a 80. percben Jakumakisz lőtt félfordulatból a magyar kapu fölé. A következő percben aztán egy skót labdaszerzést után középen Turnbull elé került a labda, aki elsőre elrúgott a labda fölött, a kapujából kirobbanó Dibuszról azonban pont rápattant a labda a skótra, onnan pedig a Fradi kapujába (2-0).

A 87. percben Starfelt adta el a labdát a skótok tizenhatosán, amire Uzuni csapott le, bevitte a tizenhatosra a labdát, azonban a kapujából kimozduló Hart el tudta előle ütni. A 90. percben Jota még megrúghatta volna a harmadik Celtic-gólt, de centikkel a kapufa mellé gurított, így már nem változott az eredmény. A skótok megszerezték első győzelmüket, míg a Ferencváros továbbra is pont nélkül áll, ezúttal már a csoport utolsó, negyedik helyén.

Eredmény, Európa-liga, csoportkör, 3. forduló:
Celtic (skót) - Ferencváros 2-0 (0-0)
gól:
Furuhasi 57., Turnbull 81.