Eriksen életének megmentéséért Fair play-díjat kapott a dán fociválogatott

Dánia - Finnország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, B csoport, Parken Stadion, Koppenhága, 2021.06.12.
COPENHAGEN, DENMARK - JUNE 12: Christian Eriksen of Denmark goes down injured as team mates (L - R) Simon Kjaer, Andreas Christensen, Martin Braithwaite and Thomas Delaney call for assistance during the UEFA Euro 2020 Championship Group B match between Denmark and Finland on June 12, 2021 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Martin Meissner - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Fair Play Bizottság díját vette át a dán labdarúgó-válogatott, melynek csapatkapitányát, Christian Eriksent újra kellett éleszteni a nyári Európa-bajnokságon a Finnország elleni mérkőzésen.

A testület szerdai tájékoztatása szerint az elismerést Kamuti Jenő elnök adta át a nemzeti csapatot képviselő Simon Kjaernek.

Június 12-én az Eb-csoportmeccs első félidejében Eriksen összeesett a pályán, szívét defibrillátorral indították újra. Kjaer elsőként ért oda barátjához, akit azonnal a megfelelő pozícióba helyezett, majd az Internazionale futballistáját az életmentő beavatkozás után kórházba szállították. Hat napot töltött bent, szívritmusszabályozót kapott, majd hazatért. Azóta számos orvosi vizsgálaton esett át, hogy kiderítsék szívmegállásának okát, de egyelőre nem tudni, hogy folytathatja-e a pályafutását.

Simon Kjaer megmentette Christian Eriksen életét Forrás: Getty Images/2021 Martin Meissner - Pool

A Nemzetközi Fair Play Bizottság indoklásában közölte, a sport szeretete és csapattársuk küzdelme az életéért azt váltotta ki, hogy a felajánlott halasztás helyett a dánok vállalták, hogy társuk érdekében folytatják a mérkőzést. Ezzel "tanúbizonyságot tettek arról, hogy a szolidaritás, az együttérzés, az egymásért való küzdelem a sport elengedhetetlen része, mely nélkül igazi sport nem létezik".