Őrület: Nyolc nappal a focivébé kezdete előtt még angol és német bajnoki meccseket rendeznek

fbl Horizontal
The world cup trophy, designed by Italian sculptor Silvio Gazzaniga, is pictured during the CAF draw, for the second round of Confederation of African Football (CAF) matches for 2022 FIFA World Cup qualification, in the Egyptian capital Cairo on January 21, 2020. (Photo by Mohamed el-Shahed / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2022-es labdarúgó-világbajnokságot november 21-december 18. között rendezik meg Katarban. A világbajnokságok történetében még sosem rendeztek késő ősszel tornát, mindez pedig alaposan felborítja a világ labdarúgásának megszokott menetrendjét. Alig egy év van hátra a vb kezdetéig, de arról hivatalosan semmit sem lehetett még hallani, hogyan igazodnak a topbajnokságok, az európai kupatornák a katari vb időpontjához. Egészen mostanáig. Ami viszont a napokban Németországban, Franciaországban és Angliában is kiszivárgott, az közelít az őrülethez.

A Német Labdarúgó Szövetség a múlt héten fogadta el a Bundesliga 2022-23-as szezonjának menetrendjét.

Ebben a dokumentumban az áll, hogy a Bundesliga 1 15. fordulójára 2022. november 11-13. között kerül sor, s ugyanezen a hét végén rendezik majd a Bundesliga 2. 17. fordulóját. A német bajnokság csak ezek után áll le.

Olvassuk el még egyszer a két dátumot. Akárhogy és akárhányszor olvassuk, azt látjuk, hogy a világbajnokság kezdete előtt 8 nappal még a Bundesliga csapatai játszanak. Azok a csapatok, amelyek a világbajnokságon szereplő számos válogatottba adnak játékosokat. Mindezek alapján két dolog képzelhető el. Az egyik, hogy a német bajnokságban szereplő focisták csak hét nappal a vb kezdete előtt csatlakoznak hazájuk nemzeti együtteséhez és mennek a világbajnokságra.

A Bundesligában a 2022-es focivébé kezdete előtt hat nappal még mérkőzéseket rendeznének Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A másik, hogy ezek a futballisták már korábban elhagyják a csapataikat, azaz a német együttesek teljesen más kerettel játsszák le a bajnokságban azokat a mérkőzéseket, amelyek a világbajnokság kezdete előtt közvetlenül kerülnek megrendezésre.

Bármelyik verziót is nézzük, nyugodtan kijelenthetjük: agyrém, ami itt készül.

Szó sincs tehát arról, hogy a Bundesliga csak azért állna le három héttel a vb kezdete előtt, hogy a játékosok normálisan fel tudjanak készülni a 2022-es év legnagyobb és legfontosabb sporteseményére.

A Német Labdarúgó Szövetség az első volt tehát, amely hivatalosan közzétette elképzeléseit a 2022-es futballősszel kapcsolatban.

Akik azt gondolták, hogy a világ legjobb válogatottjai a szokásoknak megfelelően, normálisan készülhetnek majd fel a vb-re, azok most itt állnak tanácstalanul és néznek, mint a moziban.

Ezek után megnéztük, hogy mi a helyzet az UEFA és az európai labdarúgás legféltettebb kincsével, a Bajnokok Ligájával. Itt összesen egy Wikipedia-bejegyzést találtunk. Ezek szerint a Bajnokok Ligájában 2022 őszén november 1-2-án rendezik meg a főtábla csoportkör 6. fordulóját.

A Bajnokok Ligája 2022-23-as szezonjának tervezett időrendje a Wikipedia szerint Forrás: Wikipedia

Ez a vb kezdete előtt 20, illetve 19 nappal van.

Ha ez a menetrend valós, akkor a BL-ben szereplő játékosok 2022. november 3. előtt semmiképpen sem csatlakozhatnak a világbajnokságra készülő nemzeti csapatokhoz.

Az Európa-liga és a Konferencia-liga utolsó játéknapja a 2022-es vb előtt november 3. lesz.

Őrült Premier League-idény

A Premier League sem akar hetekkel a vb kezdete előtt leállni. Egy kiszivárgott dokumentum szerint a PL-ben - csakúgy, mint a Bundesligában - 2022. november 12-én és november 13-án is mérkőzéseket rendeznek. Mindez azt erősíti meg, hogy komoly futballháború robban majd ki a klubcsapatok és a nemzeti válogatottak között. Az angolok azt is hangsúlyozták, hogy a PL-játékosai november 14. előtt semmiképpen sem tudnak csatlakozni a nemzeti együttesekhez.

Nem véletlen, hogy az angol szakírók már most "Crazy Premier League-season"-ről, vagyis egy őrült PL-idényről beszélnek.

A Boxing Day a Premier League legnézettebb fordulója. 2022-ben sem maradhat el Forrás: AFP/Oli Scarff

Miközben a németek a vb vége után hosszú szünetet tartanak a Bundesligában, addig

az angoloknak eszük ágában nincs elengedi a PL legféltettebb kincsét, a karácsonyi fordulót, vagyis a Boxing Day-t. Éppen ezért a vb vége után 8 nappal már teljes PL-fordulót rendeznek, ami előrevetíti azt, hogy a játékosok milyen állapotban lesznek.

Már azok a focisták, akik a vb végjátékában érdekeltek. Közben az is kiderült, hogy az angol másodosztály (Championship) meccsei már december 4-én újraindulnának. Miközben Katarban zajlik a világbajnokság. Ez szintén a meghökkentő információk közé tartozik.

A franciák is november 13-ig játszanának

Szintén napvilágot látott már a francia labdarúgó-bajnokság 2022-23-as szezonjának tervezett időrendje. Nos, itt sincs nagy meglepetés, mert a Ligue 1 csapatai is 2022. november 13-ig játszanának bajnoki meccseket.

Azaz Lionel Messinek, aki jelenleg a PSG játékosa 8 nappal a vb kezdete előtt még a francia bajnokságban kellene fociznia.

A franciák sem akarnak lemaradni az angolok mögött. A tervekből kiderült, hogy a Ligue 1 16. fordulóját 2022. december 28-án, szerdán rendeznék meg, amolyan "Francia Boxing Day-t" rendezve. Majd a 17. fordulóra 2023. január 1-én kerülne sor.

Elképesztő terhelés vár a játékosokra

A spanyol bajnokság és az olasz bajnokság 2022-es őszi menetrendjéről még nem találtunk semmilyen információt. Egy biztos: egy év múlva ilyenkor soha nem látott terhelés alatt állnak majd a világ legjobb futballistái. Vegyük például Cristiano Ronaldo esetét, aki a Manchester United focistája.

Cristiano Ronaldóra és a világ legjobb játékosaira soha nem látott terhelés vár 2022 őszén Forrás: AFP/Oli Scarff

Amennyiben a portugál válogatott kijut a vb-re, akkor Ronaldónak november 1-én, vagy 2-án még európai kupameccset kell játszania (feltételezve, hogy a Manchester United BL-induló lesz), majd 8 nappal a vb kezdete előtt angol bajnoki meccsen kell pályára lépnie.

Amennyiben a portugál válogatott eljut a vb-n a legjobb négy közé, akkor Ronaldónak 8-9 napja marad a pihenésre, mert a 2022-es karácsonyi fordulóban már biztosan számít rá a Manchester United.

És ő csak egy focista a sok közül. Az Európában játszó brazil vagy argentin játékosokról még nem szóltunk egy szót sem. Ez tényleg úgy őrület, ahogy van!