Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona és a spanyol válogatott középpályása, Pedri kapta idén a legjobb 21 éven aluli, Európában játszó labdarúgónak járó Golden Boy-díjat.

Az olasz Tuttosport.com szaklap által 19. alkalommal megszervezett szavazás végeredményét hétfőn jelentette be Xavier Jacobelli lapmenedzser. Hozzátette, a győztes még soha nem végzett ekkora fölénnyel az élen, ugyanis Pedri - teljes nevén Pedro González López - 318 pontot kapott, a második helyen végzett Jude Bellingham, a Borussia Dortmund angol futballistája pedig 119-et.

Pedrinek elképesztő szezonja volt Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

A 2001. január 1-jén vagy azt követően született játékosokból álló százas jelöltlistát idén is június közepén tették közzé, majd minden hónap közepén húsz fővel szűkítették. A voksolásra negyven újságíró volt jogosult, mindegyikük szavazólapján öt név szerepelt, az első tíz, a második hét, a harmadik öt, a negyedik három, az ötödik egy pontot kapott.

A szakírók közül 24-en is Pedrit tették az első helyre. A középpályások közül ő a nyolcadik, a spanyolok közül a harmadik, a Barcelona-játékosok közül a második, aki elnyerte a díjat.

Pedri három nap múlva ünnepli a 19. születésnapját, ennek ellenére már 56 mérkőzést játszott és négy gólt szerzett a katalánok felnőtt csapatában, sőt tízszeres válogatottnak vallhatja magát. Jelenleg combizomsérüléssel bajlódik, legkorábban december közepén térhet vissza a pályára.

Korábban olyan játékosok nyerték el a Golden Boy-díjat, mint például Wayne Rooney (2004), Lionel Messi (2005), Sergio Agüero (2007), Paul Pogba (2013), Raheem Sterling (2014), Kylian Mbappe (2018) és Erling Haaland (2020). A tavalyi szavazáson Szoboszlai Dominik a nyolcadik helyen végzett.

A Tuttosport honlapján a szurkolók is szavazhattak, ott a Red Bull Salzburg német csatára, Karim-David Adeyemi végzett az élen 580 ezer voks alapján.

Mindent egy helyen az Eb-ről