A labdarúgás legnagyobb hősei közé emelkedett az Eriksen életét megmentő dán focista

Anglia - Dánia, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, elődöntő, Wembley Stadion, London, 2021.07.07.
Denmark's defender Simon Kjaer applauds after England won the UEFA EURO 2020 semi-final football match between England and Denmark at Wembley Stadium in London on July 7, 2021. (Photo by Laurence Griffiths / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Sok felejthetetlen történetet szolgáltatott 2021-ben a futballvilág, de az egyik legemlékezetesebb esemény nem a fantasztikus győzelmekhez vagy a megnyert trófeákhoz köthető. A tavalyról idénre halasztott Európa-bajnokságon majdnem bekövetkezett egy szörnyű tragédia, de egy bátor játékos példás viselkedése megakadályozta azt. A dán labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Simon Kjaer hősiesen megmentette a pályán váratlanül összeeső csapattársa, Christian Eriksen életét. A futballista szerint bárki más hasonlóan cselekedett volna, ám érdemei vitathatatlanok: társa az ő lélekjelenléte nélkül nem élte volna túl az életveszélyes helyzetet. Kjaer játékospályafutása nem indult könnyen, hosszú utat tett meg, hogy ismeretlen focistából a dán labdarúgás élő legendájává váljon. Portré.

Szertárosként dolgozó apja miatt lett belőle focista

Simon Kjaer fiatalon nem számított különösebben tehetséges labdarúgónak, legalábbis pályafutása elején nem sokan tartották annak. Az 1999-ben alapított FC Midtjylland csapatában kezdte karrierjét, amely tulajdonképpen csak kényszerből alkalmazta.

"Csak azért szerződtettük, mert az édesapja a klubnál dolgozott, és nem akartuk, hogy elmenjen" -

mondta Claus Steinlein a dán együttes igazgatója. Jörn Kjaer szertárosként tevékenykedett a klubnál, így ennek köszönhette Simon, hogy 2004-ben bekerülhetett a Midtjylland akadémiájára, amelynek felnőttcsapatában három évvel később debütált. A fiatal hátvéd tehetségénél az elszántsága sokkal erősebb volt, amely arra ösztönözte, hogy profivá váljon és a legmagasabb szinten űzze a labdarúgást.

Kitartása meghozta a gyümölcsét, hiszen a tavalyról idénre halasztott, részben magyar rendezésű Európa-bajnokságon a dán válogatott csapatkapitányaként az elődöntőig jutott a nemzeti csapattal.

Az idáig vezető út rögös és akadályokkal teli volt Kjaer számára, aki Európában több országban is futballozott, de sokáig egyik klubcsapatában sem töltött be meghatározó szerepet, szinte sehol nem tudott huzamosabb ideig alapemberré válni.

Kjaer a Wolfsburgban nem tudott kiemelkedni Forrás: AFP/Christof Stache

A 191 cm magas védő annak idején az Inter és a Real Madrid érdeklődését is felkeltette, ám 2008-ban a Palermóhoz került, ahonnan a Wolfsburg igazolta le rekordösszegért. A németek 2010-ben 12,5 millió eurót fizettek érte, amely akkoriban a legmagasabb összeg volt, amennyiért dán futballistát valaha szerződtettek.

Kjaer Németországban kudarcot vallott, a csapattal 2009-ben bajnok edző, a legendás Felix Magath erősen kritizálta a teljesítményét, így távoznia kellett.

A középhátvéd a későbbiekben szinte évente váltott klubot, megfordult az AS Roma, a Lille, a Fenerbahce, a Sevilla és az Atalanta csapatában, majd 2020-ban - először kölcsönben, majd végleg - az AC Milanhoz került, amelynek fontos és megbecsült játékosa lett.

Kjaer a rutinjával, tapasztalatával vezére a milánói sztárcsapat védelmének, és nagy szerepe volt abban, hogy az olasz együttes nyolc szezon után a 2021/2022-es idényben újra be tudott kerülni a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A Milan nem jutott tovább a BL egyenes kieséses szakaszába, de talán még nagyobb érvágás számára, hogy egyik legjobbja kidőlt, ugyanis a dán hátvéd a Genoa ellen 3-0-ra megnyert olasz bajnoki mérkőzés negyedik percében súlyosan megsérült.

A 32 éves játékos már túl van a műtéten, a bal térdének kereszt- és oldalszalagja is korrekcióra szorult, viszont hat hónapig nem játszhat, tehát ez a szezon lényegében véget ért számára.

Kjaer a védelem vezére a Milanban, de ebben a szezonban már nem játszhat Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Milan edzője, Stefano Pioli nem győzte hangsúlyozni, mennyire fontos alakja Kjaer jelenleg a Milannak, pótlása nagy kihívás elé állítja a klubot.

Mind közel állunk hozzá és aggódunk érte, de biztosak vagyunk benne, hogy hamar túljut ezen az időszakon, mert nagyon erős személyiség" - méltatta játékosát az olasz tréner.

Csapattársai is elismerik és vezérként tekintenek a védőre. A Milan belga középpályása, Alexis Saelemaekers a sérült Kjaernak ajánlotta a Salernitana ellen lőtt gólját, valamint az olasz csapat játékosai a "Forza Simon" (Hajrá Simon) feliratú dresszben tréningeztek a legutóbbi bajnoki mérkőzés előtt.

Dániában már most nemzeti hős

Kjaer a klubcsapatai közül leginkább a Milanban kapta meg a megérdemelt elismerést, a dán válogatottban viszont már most legendának számít.

A nemzeti csapatban 2009-ben debütált, jelenleg 119-szeres válogatottnak mondhatja magát, amellyel az örökranglista harmadik helyét foglalja el.

A 32 éves hátvédnél csak Dennis Rommedahl (126) és a Manchester United ikonikus kapusa, Peter Schmeichel (129) szerepelt többször a válogatottban, de mivel már mindketten visszavonultak, Kjaer hamarosan megelőzheti őket és egyedüli csúcstartóvá válhat.

A stílusosan Vikingnek becézett futballista 2016 óta a válogatott csapatkapitánya, a nemzeti együttes előző edzője, Age Hareide választása alapján. "Néhány játékosnak muszáj egy kicsit őrültnek lennie. Ez a jó értelemben vett őrültség döntő faktor lehet a meccseken. Ez egyes játékosainkban megvan. Ők azok, akik elöl vannak. Ők azok, akik jól játszanak és tudnak küzdeni a másikért.

Simon a pályán vezérként viselkedik. Nagyon nyugodt és határozott, csak hasznára van a válogatottnak" -

mondta Hareide.

Évek óta alappillére a dán válogatottnak Forrás: NurPhoto via AFP/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

A jó értelemben vett őrültség persze Kjaerben is megvan. 2016-ban a dán válogatott játékosai egyszer együtt ebédeltek és filmekről beszélgettek. Az egyik futballista, Viktor Fischer mutatott egy felvételt a többieknek "A Wall Street Farkasa" című filmből, amelyben Matthew McConaughey a mellkasát az öklével üti és közben skandál egy dallamot a meggazdagodásról.

Fisher viccből azt mondta, hogy ezt a jelenetet elő kellene adniuk a Lichtenstein elleni barátságos meccs előtt.

Kjaer teljesen komolyan vette az ötletet, és a meccs kezdete előtt a mellkasát ütve elkezdett énekelni. Eleinte csak hárman követték, majd rövidesen az egész csapat utánozta a kapitányt, aztán a produkciót több mérkőzésen is eljátszották.

Kjaer fontosnak tartja kimutatni az összetartást és az egységet, ezért rendszeresen szervez összejöveteleket a válogatott tagjainak és a teljes stábnak, amelyre kifejezetten akkor van szükség, amikor a csapatot kritika éri vagy nehéz időszakon megy át. Empátiáját jól példázza, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokság idején gondoskodott arról, hogy csapattársa, Jonas Knudsen kaphasson egy magánrepülőt, hogy hazarepüljön a feleségéhez és újszülött gyermekéhez.

Karizmatikus személyisége, vezéregyénisége, higgadsága és lélekjelenléte az idei labdarúgó-Eb-n is megmutatkozott, amikor olyat tett, amitől az egész világon megismerték a nevét. Bizonyára sokan ismerik az év legmegrázóbb sportpillanatát, de muszáj feleleveníteni. A finnek elleni csoportmérkőzésen a dán válogatott legjobb labdarúgója, Christian Eriksen teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül lett rosszul a 43. percben, és összeesett. Az Inter játékosának a szívét defibrillátorral kellett újraindítani a pályán, hajszálon múlt az élete.

Az orvosi segítségre várni kellett, a középpályás minden bizonnyal meghalt volna, ha nincs ott Kjaer, aki elképesztően hősiesen viselkedett és megmentette barátja életét.

Kjaer hősiesen vigasztalta Eriksen feleségét Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A csapatkapitány - amint meglátta, hogy társa összesett - azonnal odarohant hozzá, kihúzta a nyelvét és stabil oldalfekvésbe tette.

Nem sokkal később Kjaer és a többi dán focista körbeállták a játékost, hogy megkíméljék a nyilvánosságtól, majd a védő odament Eriksen feleségéhez, Sabrina Kvisthez, hogy megnyugtassa.

Kjaert érthetően nagyon megviselték a történtek, nem tudta végigjátszani a félbeszakított mérkőzést, a 63. percben cserét kért.

A legfontosabb, hogy Christian jobban van. Büszke vagyok arra, ahogyan csapatként cselekedtünk akkor, és még egységesebbé váltunk ebben a tragikus időszakban" - mondta néhány nappal az eset után Kjaer, akinek még hónapokkal később is szinte minden nap eszébe jutott a szörnyű esemény.

méltatta játékosát a dánok szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand.

A dán nemzeti csapat hatalmas mentális erőről tett tanúbizonyságot, a későbbiekben Eriksenért - akinek a szervezetébe szívritmus-szabályozót ültettek be, de valószínűleg fel kell hagynia a profi labdarúgással - is küzdöttek a játékosok. Dánia fennállása egyik legjobb Eb-szereplésével a torna meglepetéscsapata lett, az angolok ellen elveszített elődöntőben is kiválóan futballozott, üde színfoltja volt az Európa-bajnokságnak.

A dánok a vb-selejtezők során is magabiztosan teljesítettek, csoportjukat fölényesen nyerték meg, Európából másodikként jutottak ki a 2022-es katari világbajnokságra.

Kjaer vezérletével elődöntőig jutottak a dánok az idei Eb-n Forrás: AFP/Paul Ellis

Azon a tornán Kjaer akár már egyedüliként lehet a válogatottbeli szereplések csúcstartója, de az biztos, hogy már most nemzeti hős, az Eb-n mutatott cselekedete óta rengeteg dicséretet és elismerést kapott.

A dánok csapatkapitánya és a válogatott orvosi csapata UEFA elnöki-díjban részesült, miután megmentették Eriksen életét, majd a nemzeti együttest a Nemzetközi Fair Play Bizottság is díjjal tüntette ki, amelyet Kjaer vett át a csapat nevében.

A Milan a Liverpool otthonában lépett pályára a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában, és a szeptemberi rangadó előtt az angol sztárcsapat edzője, Jürgen Klopp is elismerően beszélt a dán védőről. "Általában a saját játékosaimmal foglalkozom, de most kivételt kell tennem.

mondta a meccs előtt a német tréner. "Az igazi vezérek krízishelyzetekben mutatkoznak meg, Simon különösen bátran viselkedett akkor.

Az a jelenet, ahogyan a dán játékosok körbeállva óvják a csapattársukat, a sporttörténelem egyik legikonikusabb pillanata.

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy Kjaernek hogyan sikerült nemcsak megőriznie a nyugalmát ebben a helyzetben, hanem hogy tisztán tudjon dönteni abban a pillanatban. Magatartása mindnyájunkat lenyűgöz" - méltatta a futballistát a BL-győztes edző.

szokta felelni szerényen Kjaer, akit november végén az Aranylabda-szavazáson is kitüntettek. A Milan labdarúgója a játékosok rangsorában a 18. helyen végzett, de a ceremónián elismerésben részesült Eriksen életének megmentéséért.

Kétségtelen, hogy a nemzetközi sport idei legnagyobb hőstettét Simon Kjaer hajtotta végre, nevét az egész világon megismerték. A dán fociválogatott csapatkapitánya remek labdarúgó és nagyszerű ember, akire bárki példaképként tekinthet. A 32 éves hátvéd a Milanban klubszinten is otthonra lelt, és küzdőszellemét ismerve, amint felépül sérüléséből még erősebben tér majd vissza, hogy jövő év végén a katari világbajnokságon újabb sikerekre vezesse Dániát.