Megint itt a karácsonyi őrület az angol fociban

Horizontal OFFBEAT-DOCUMENTATION STAND SPORTS FAN BUST FOOTBALL FANCY DRESS SANTA CLAUS
A Huddersfield fan dresses as Father Christmas is seen in the crowd ahead of kick off of the English Premier League football match between Huddersfield Town and Brighton and Hove Albion at the John Smith's stadium in Huddersfield, northern England on December 9, 2017. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában a labdarúgás és a karácsony teljesen összefonódott egymással és valóságos hagyománnyá vált az ünnepek alatt mérkőzésre járni. Míg Európa-szerte leállnak a bajnokságok ebben az időszakban, addig Angliában vagy épp Skóciában éppen ekkor indul be igazán őrület. Hogy ez hogyan alakult ki, és miért olyan fontos a britek számára a Boxing Day, az a cikk végére kiderül.

Nagy-Britanniában december 26-a az egyik legfontosabb nap a futballnaptárban. Az angol labdarúgásban a Boxing Day olyan, mint a profi amerikaifutball-ligában (NFL) a hálaadás napja. Ilyenkor a család tagjai összegyűlnek az ünnepi asztal körül, és együtt töltik az időt, amiből természetesen a foci sem maradhat ki. Manapság a Boxing Day csak az őrült vásárlásokról és a Premier League mérkőzésekről ismert, pedig egészen más története van.

Az Egyesült Királyságban a Boxing Day 1871 óta hivatalos ünnep, de a hagyomány egészen a középkorig nyúlik vissza. Eszerint

a szolgák és cselédek karácsony másnapján meglátogathatták családjaikat, ráadásul pénzt, ételt és ajándékokat is kaptak az egész éves munkájuk jutalmaként.

A viktoriánus korszakban aztán kiterjesztették az alamizsnát, így már a kereskedők mellett más munkások is részesültek benne. Egyes emlékek szerint Szent István vértanú ünnepéről kapta a nevét, ami szintén december 26-ra esik. Ilyenkor a keresztény egyházak dobozokat tettek ki, hogy felajánlásokat és adományokat gyűjtsenek a szegényeknek. Innen ered tehát a Boxing Day elnevezés, vagyis magyarul Dobozoló nap. Ironikus módon a Boxing Day manapság már az egyik legnagyobb vásárlási ünnep Angliában.

Amikor a háború karácsonykor szünetelt Forrás: Twitter

Az első Boxing Day-mérkőzést 1860. december 26-án rendezték, amit a világ két legrégebbi klubja a Sheffield FC és a Hallam FC játszott egymással. Az 1800-as évek végén még csupán a december 25-e számított ünnep- és egyben szabadnapnak, így nem véletlen, hogy a meccseket leginkább arra a napra időzítették. Ez később megváltozott, és karácsony másnapja is ünnepnap lett, azonban

az angol labdarúgás történetében a Boxing Day hagyománya az első világháború idején kezdődött.

Az 1914 évi évi „karácsonyi fegyverszünet" lehetővé tette az angol és a német katonák számára, hogy elhagyják lövészárkaikat, és futballozzanak egymással a frontvonalon.

Amikor a háború után 1919-ben folytatódott Angliában a profi labdarúgás, a klubok december 25-én és 26-án is játszottak. Mindkét nap városi riválisok csaptak össze. Ez így ment egészen 1957-ig, akkor játszották az utolsó hivatalos mérkőzést karácsonykor.

Ezt követően átalakultak a szokások, egyrészt a tömegközlekedés hiánya miatt, másrészt pedig az ünnep miatt. Így 25-én a családok együtt ünnepeltek, karácsony másnapján pedig az emberek a szeretteikkel töltötték az időt a stadionokban.

Aztán az utak és a közlekedés javulásával nőttek a megtehető távolságok az ünnepi időszakban, így nem csak városi derbiket rendeztek. A Boxing Day-mérkőzések mindig is népszerűek voltak a szurkolók körében, ugyanis ilyenkor rendszerint azok a drukkerek is kilátogattak, akik a szezon közben kevesebbszer.

Nehéz megállapítani, hogy a felfokozott érdeklődés, vagy esetleg az ünnepi hangulat miatt alakult-e ki így, de az biztos, hogy a Premier League történetének legőrültebb és legkiszámíthatatlanabb mérkőzései rendre a Boxing Day napján vannak.

Mindig tartogat meglepetést a Premier League karácsonyi fordulója Forrás: DPPI via AFP/Toyin Oshodi

Amíg szerte Európában a bajnokságok legalább pár napra szünetelnek az ünnepek idejére, a szigetországban csak ilyenkor indul be igazán a nagyüzem. Karácsony és szilveszter között ezúttal is igazi meccsdömping vár ránk a Premier League-ből, már amennyiben a jelenlegi helyzet lehetővé teszi. Hiszen a koronavírusos fertőzések miatt már eddig is számos mérkőzést elhalasztottak az elmúlt fordulókból.

Bár a legutóbbi furdolóban tízből csak négy mérkőzést tudtak lejátszani a koronavírus-járvány miatt, ennek ellenére az angol klubok abban állapodtak meg, hogy folytatják a Premier League küzdelmeit az ünnepi időszakban is.

A tervek szerint idén kilenc mérkőzést rendeztek volna a Boxing Day-en, ám a Burnley-Everton, a Liverpool-Leeds United és a Wolverhampton Wanderers-Watford összecsapás biztosan elmarad vasárnap a vendégcsapatoknál észlelt koronavírusos esetek miatt.

Egészen őrületes időszak veszi kezdetét a PL-ben, hiszen a csapatoknak már csak azért sem könnyű, mert a karácsonyi és újévi időszak hagyományosan a legsűrűbb az angol futball menetrendjében, másfelől pedig a vírushelyzet óriási kihívások elé állítja a csapatokat. A PL-csapatok megállapodása szerint minden klubnak ki kell állnia, amennyiben rendelkezésre áll 13 mezőnyjátékos és egy kapus.

A megrendezésre kerülő mérkőzések közül a címvédő Manchester City-Leicester City meccse ígérkezik a legizgalmasabbnak. Másnap pedig a Manchester United Newcastle-ben vendégszerepel.

Premier League, 19. forduló:
vasárnap:
Manchester City-Leicester City 16.00
Norwich City-Arsenal 16.00
Tottenham-Crystal Palace 16.00
West Ham United-Southampton 16.00
Aston Villa-Chelsea 18.30
Brighton-Brentford 21.00
hétfő:
Newcastle United-Manchester United 21.00

A klubok a folytatás mellett döntöttek, ám így is akadt olyan mérkőzés, amelyet nem tudtak megrendezni a koronavírus miatt Forrás: DPPI via AFP/Toyin Oshodi

A Boxing Day már számos emlékezetes mérkőzéssel ajándékozta már meg a szurkolókat. Összegyűjtöttük az ünnepi időszak történetének tíz legőrültebb mérkőzését.

10. Coventry City-Arsenal 3-2 (1999)

A Coventry valaha egy versenyképes Premier League-csapat volt. Ám legutóbb 22 éve fordult elő, hogy letudták győzni az Arsenalt. A világoskék mezes együttes győztes gólját az akkor még csak szárnyait bontogató, 19 éves Robbie Keane szerezte.

9. Manchester United-Liverpool 0-3 (1978)

A Liverpool úgy utazott el a nagy rivális Manchester United otthonába, hogy a legutóbbi öt meccsén nem tudott gólt szerezni az Old Traffordon. Bob Paisley csapata végig jobban játszott a MU-nál, Ray Kennedy, Jimmy Case és David Fairclough csodálatos góljával pedig elrontotta a United karácsonyát. A Liverpool Echo információi szerint a hazai szurkolók állva tapsolták Fairclough gólját, ami alighanem mindent elmond a mérkőzésről.

8. Hull City-Manchester United 2-3 (2013)

Meglehetősen emlékezetesre sikerült David Moyes egyetlen Boxing Day-mérkőzése a Manchester United vezetőedzőjeként. A kiesés ellen küzdő Hull City már 13 perc elteltével 2-0-ra vezett. A United azonban visszajött a meccsbe, és félóra alatt ledolgozta hátrányát. Előbb Chris Smalling fejessel szíptett, majd Wayne Rooney lenyűgöző kapáslövéssel egyenlített.

A második félidőben tovább fokozta a nyomást a United és egy balszerencsés öngóllal begyűjtötte a három pontot.

7. Wigan-Manchester City 4-3 (2005)

Ugyan a City szerzett vezetést, de a házigazda ezt követően négy gólt vágott a manchesterieknek. A simának tűnő mérkőzés aztán tartogatott még izgalmakat, köszönhetően annak, hogy az utolsó 13 percben Joey Barton és Andy Cole is betalált, így a City visszajött a meccsbe, de végül nem tudott pontot menteni.

6. Manchester City-Hull City 5-1 (2008)

Mára már kissé nehéz elképzelni, de 13 évvel ezelőtt a Manchester City a kieső zónában tartózkodott, míg a Hull City a legjobb hatban. A pályán azonban ennek nyomát sem lehetett érezni, mivel Felipe Caicedo és Robinho két-két góljával a City már az első félidő után 4-0-ra vezetett. A szünetben aztán a meccs legemlékezetesebb pillanata következett. Phil Brown, a vendégek akkori menedzsere egészen szokatlan módon leültette a játékosokat a pálya közepére és rögtönzött fejmosást tartott számukra mindenki előtt.

A második félidőre némiképp összekapta magát a Hull, amely végül 5-1-es vereséget szenvedett az Etihadban.

5. Stoke City-Sheffield Wednesday 3-2 (2019)

Egészen őrült mérkőzést hozott a Stoke City és a Sheffield Wednesday találkozója. A hazaiak James McClean révén már a 11. percben vezetést szereztek, de a fordulás után hét perc alatt fordított a Sheffield. Ezt követően a Stoke fokozta a nyomást a vendégek pedig a mérkőzés végére teljesen összeestek. Előbb Tyrese Campbell akrobatikus mozdulattal egyenlített a 93. percben, majd négy perccel később az utolsó pillanatban megnyerte a meccset a Stoke.

4. Arsenal-Leicester City 6-1 (2000)

Thierry Henry, az Arsenal legendája összesen nyolc alkalommal szerzett három gólt egy meccs alatt az angol klub színeiben, az elsőt éppen az 50. fellépésén szerezte a Leicester City ellen. A londoni együttes a bajnoki címért küzdött, Henry révén pedig már a 33. percben megszerezték a vezetést, Közvetlenül a második félidő elején Patrick Vieira növelte az előnyt. Ugyan Ade Akinbiyi szépíteni tudott, de az Henry-show igazán csak ezt követően indult be. Az Arsenalban még Freddie Ljungberg és Tony Adams is feliratkozott a góllövőlistára, így csúnya kiütés lett a vége.

3. Bournemouth-West Ham United 3-3 (2017)

Szintén egy egészen őrült mérkőzés a közelmúltból. A West Ham hiába szerzett korán vezetést, a Bournemouth fordított és a 81. percig vezetett is. Akkor Asmir Begovic hatalmas hibáját kihasználva Marko Arnautovic egyenlített, sőt még a rendes játékidő vége előtt ismét megszerezte a West Ham a vezetést. Úgy tűnt a vendégek örülhetnek a végén, ám a meccs még tartogatott egy csavart, ugyanis a hazaiak végül egy lesgyanús góllal pontot mentettek a 91. percben, ráadásul a felvételek alapján úgy tűnt, Callum Wilson kézzel ütötte be a labdát a kapuba.

Nem ritka, hogy gólgazdag mérkőzéseket játszanak egymással a PL-csapatok karácsonykor Forrás: AFP/Adrian Dennis

2. Manchester United Newcastle United 4-3 (2012)

Sir Alex Ferguson sok izgalmat megélt a Manchester United vezetőedzőjeként, ami alól az utolsó Boxing Day-mérkőzése sem volt kivétel. A Newcastle háromszor is vezetett a mérkőzésen, ám így sem sikerült a bravúr. A második félidő derekánál Robin van Persie harmadszor is visszahozta a meccsbe a Unitedet, de a meccs igazi hőse Javier Hernández volt, aki az utolsó percben lőtt góljával megszerezte a győzelmet.

Javier Hernández az utolsó pillanatban szerezte meg a győzelmet a MU-nak Forrás: AFP/Andrew Yates

1. Chelsea-Aston Villa 4-4 (2007)

Egészen fordulatos és őrült mérkőzést hozott a két csapat találkozója, amelyen kisebb meglepetésre a birminghami csapat már két góllal is vezetett, de a Chelsea feltámadt és fordítani tudott. A Chelsea ezután újra megszerezte a vezetést, de csak hat percig örülhettek a londoniak, mivel a Villa kiegyenlített. A 88. percben Michael Ballack káprázatos szabadrúgással szerzett ismét vezetést a Chelsea-nek, ám Ashley Cole a végén még összehozott egy büntetőt, így az Aston Villáé lett a slusszpoén.

A hihetetlen őrült meccsen a nyolc gól mellett három piros lap is villant. Érdekesség, hogy a két csapat, idén is egymással csap össze karácsony másnapján a Villa Parkban.

Plusz egy ráadás:

Az ünnepi játéknap egyik legemlékezetesebb meccsnapja 1963-ban volt, amikor elképesztő mennyiségben záporoztak a gólok, ugyanis 10 első osztályú mérkőzésen összesen 66 gól esett. Ebből a Fulham tizet, a Blackburn pedig nyolcat rúgott. De emlékezetes vereséget szenvedett a Manchester Unitedet is, amely 6-1-re kapott ki a Burnley otthonában, míg a West Bromwich Albion és a Tottenham Hotspur nyolcgólos meccsen játszott döntetlent.

A statisztikusok azóta is büszkén emlegetik az 58 évvel ezelőtt történteket, amely méltóképp mutatja szimbolizálja, hogy micsoda futballünnep a Boxing Day Angliában.