Vágólapra másolva!
A Tottenham csapatától az aláírásáért még egy szoláriumot is kért a ház mellé, amit a klub már megvett neki. A bírónak meccs közben beleszagolt a hónaaljába, miközben a játékvezető sárga lapot adott neki. Részeg csapattársaival kocsmákat és egy repülőgépet is szétvert. Roy Keane-t azzal idegesítette meccs közben, hogy a fülébe súgta: együtt aludtam a feleségeddel. Maradonával egy mérkőzés előtt megbeszélték, hogy mindketten részegek. Csak néhány történet abból a sok sztoriból, amelyet az angol labdarúgás egyik legtehetségesebb játékosa, az éveken át súlyos alkoholizmussal küzdő Paul Gascoigne mesélt el a héten egy angliai rádióműsorban. A másfél órás podcastot mi is meghallgattuk.

Az ismert skót médiaszemélyiség, James English legutóbbi podcast adásának vendége a Newcastle, a Tottenham, a Lazio, és a Rangers egykori válogatott játékosa, Paul Gascoigne volt. A focista a fordulatokkal teli életének egyik legdrámaibb pillanatával kezdte a visszaemlékezést:

végig kellett néznie a barátja öccsének, Stephen Spraggonnak a halálos balesetét.

A fiatal Gascoigne Newcastle egyik városrészében, Gatesheadben lévő kisboltba vitte el a fiút, aki nem nézett szét az úttesten, és egy fagyis kocsi halálra gázolta.

– kezdte mondandóját Paul Gascoigne. Állítása szerint sokkolta a fiú halott testének látványa, és magát okolta a tragédiáért.

– mondta szomorúan a volt angol válogatott focista.

Egy millió emberből csak egy lesz híres futballista

Paul Gascoigne szülei gyári munkásként dolgoztak. Nagyon szegények voltak, az apja Németországba ment dolgozni, hogy el tudja tartani a családját.

Gascoigne már 4 éves korában focizni kezdett.

Az Ipswich Town, a Middlesbrough, és a Southampton csapatainál is vett részt próbajátékon, mielőtt 13 évesen leigazolta volna a Newcastle United. Ekkor rúgott be először, és gyakran bolti lopásokból szerzett pénzt a játékautomatákra, ami a fiatalkori másik szenvedélye volt.

Az ifik csapatkapitányaként megnyerte az ifjúsági FA-Kupát, és 1985-ben az első csapathoz került. A Newcastle edzője, Jack Charlton megfenyegette Gascoigne-t, hogy ha nem fogy le két héten belül, akkor kirúgja a csapattól. Mindig is szókimondó ember volt,

ekkoriban már gyakran italozott a hétvégi meccsek után,

így gyakran keveredett összetűzésbe a rendőrséggel és a klubvezetéssel is.

idézte fel az emlékeit Paul Gascoigne.

Az angol válogatottban is remekül játszott a 90-es évek elején Forrás: AFP/Staff

A legemlékezetesebb meccsekkel kapcsolatban a Wimbledon elleni összecsapást említette meg, ahol az angol labdarúgás egyik legkeményebb védője, Vinnie Jones fogta őt. A meccs előtt Gascoigne köszönt neki, de Jones erre azt válaszolta, hogy a pályán szét fogja szedni a zöldfülű és kicsit túlsúlyos focistát.

– mondta derűsen Gascoigne.

BMW apának, szolárium a húgának

Hiába választották meg az év fiatal játékosának, nem érezte jól magát a Newcastle csapatánál. A Manchester United és a Tottenham is érdeklődött iránta, de Gascoigne leginkább a Liverpool csapatához szeretett volna igazolni, ők viszont nem tettek ajánlatot érte.

Paul Gascoigne megígérte a Manchester United edzőjének, Alex Fergusonnak, hogy hozzájuk fog igazolni. Irving Scholar, a Tottenham akkori elnöke azonban felajánlotta a játékosnak, hogy a klub vásárol egy 120 ezer font értékű házat a családja számára, ha Londonba igazol.

– idézte fel Gascoigne, mikor elmondta a hírt az apjának.

A focista apja még egy saját rendszámos BMW-t is kért.

Amikor Gascoigne húga ezt megtudta, akkor ő egy szoláriumot akart a bátyjától. A focista pedig ismét felhívta a londoni klub elnökét.

– mesélte el az üzlet részleteiről Gascoigne. Később a családtagok a nem megfelelő izzókat szerelték bele a szoláriumba, és a szolárium felrobbant a családi házban. Gascoigne 1988-ban a Tottenhamhez szerződött, és méltó módon elment ünnepelni a cimboráival. Bevonultak egy előkelő szállodába Hadley Woodban, a számlát a klub állta.

A helyet teljesen tönkretették, gyakorlatilag újjá kellett építeni.

Amikor Gascoigne utána összefutott a klubelnökkel, Irving Scholarral, ezzel kezdte:

Alex Ferguson természetesen nagyon megsértődött, és levelet írt a focistának, amiben egy „ buta fiúnak" nevezte. A skót edző szerint a Manchester United stabilitást és a helyes irányt adta volna meg Gascoigne-nak. A skót edzőlegenda korábban sokszor elmondta,

hogy menedzseri karrierje legnagyobb csalódása, hogy nem tudta leigazolni Gascoigne-t.

A Tottenham szurkolói mai napig hősként tisztelik Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Négy évet töltött a Tottenham csapatánál, 1990-ben bronzéremig jutottak.

– mondta el a focista.

Gascoigne a bajnoki meccsekkel kapcsolatban felidézett egy kilencvenes évek elejei történetet: a Tottenham játékosaként fel akarta idegesíteni a Nottingham Forrest középpályását, Roy Keane-t. Gascoigne egész meccsen beszélt hozzá, de még a játékoskijáróban is a következőket mondta:

A focista elmondása szerint egy góllal nyertek, de másnap Roy Keane azt nyilatkozta az újságíróknak:

Gazza még azt is elmondta, hogy a játékos feleségére is megjegyzést tett a meccs alatt:

Két focista hónapokig nem beszélt egymással. A játékos azt is elárulta James English podcastjében, hogy az egykori csapattársát, Gary Linekert is gyakran megviccelte.

– mondta el derűsen az angol focista, aki szerint Lineker ezen csak nevetett. Gascoigne sokszor elfoglalta a játékos parkolóhelyét, ezért Linekernek mindig parkolójegyet kellett vennie.

– mondja el vigyorogva Gascoigne. Az edzőjük mindig kiabálva mondta a játékosnak, hogy abba kéne hagyni ezt, mivel Lineker nem tudott hol parkolni, és mindig dühös volt ezért Gascoigne-ra.

A focista egyik fura szokása volt, hogy imádta a Mars csokikat, mindig volt egy nála.

Gyakran viccet csinált mindenből, mert szeretett nevettetni. Szerette jókedvre deríteni az embereket és imádta bosszantani a bírókat. Egyszer, amikor a bíró közvetett szabadrúgást jelzett feltartott kézzel, odament és látványosan beleszagolt a hónaljába.

Sajnos a depresszió és a piálás a legrosszabbat hozta ki a játékosból. Az 1991-es FA-Kupa döntőn már teljesen önkívületi állapotban focizott, és két súlyos szabálytalanságot is elkövetett, az egyik játékos kórházba is került miatta.

Ekkoriban történt meg, hogy le akarta lőni egy galamb fejét a Tottenham stadionjában, a White Hart Lanen.

Felmászott az egyik lelátóra, de elvesztette az egyensúlyát, és húsz métert zuhant. Olyan is történt, hogy elment a londoni állatkertbe, mert meg venni akart a csapattársainak egy struccot.

A római kaland

Az FA-Kupa döntőben a Nottingham csapatát győzték le, de ekkor már azt rebesgették, hogy az olasz Lazioba igazol az angol sportsajtó legnagyobb szenzációit okozó Gascoigne. Az 1990-es angol válogatott tagjaként is rengeteg furcsa dolgot tett.

A Lazio szurkolói is örökre szívükbe zárták az angol játékost Forrás: AFP/Andreas Solaro

A világbajnokság idején egyszer a hotelben hagyta a stoplis cipőjét. Senki nem tudott adni neki egy másikat, így gondban volt a meccs előtt. Gascoigne valahogy mégis szerzett egy cipőt. A gond az volt, hogy egy másik nagy sportszergyártó márkáé volt a cipő, amivel viszont a focista nem állt szerződésben.

Fogott egy filctollat, és lesatírozta a márkajelzést a cipő oldaláról.

Balszerencséjére elkezdett esni az eső a meccsen, így tíz perc múlva már láthatóvá vált a márkajelzés.

– mondta el az angol játékos. Olaszországban képes volt az összes csapattársát megtanítani angolul káromkodni. Az 1990-es világbajnoki elődöntőben Anglia Németországgal játszott. A csapat edzője, Bobby Robson megpróbálta feltüzelni a focistát a meccs előtt.

– mondta Robson a játékosnak. Gascoigne ránézett, és azt mondta:

– idézi fel a világbajnoki emlékeit Gascoigne. Gianni Agnelli, a Juventus elnöke ezen a vébén mondta róla, hogy

Gascoigne egy háborús kutya, akinek gyerekarca van.

Pályafutásának eme időszakában a világ legjobb játékosai ellen léphetett pályára. Gascoigne felidézte a Sevilla elleni barátságos meccset, ahol Diego Maradona csapata ellen játszhatott, de nem volt a legjobb formában.

Maradona és Gascoigne Forrás: Independent

A meccs előtt háromnapos túrát tartott a párizsi Disneylandben, majd a játékoskijáróban odasúgta az argentin zseninek, hogy ő még mindig részeg egy kicsit.

– érkezett Maradona válasza. 1992-ben a Lazio 5,5 millió fontot fizetett a játékosért a Tottenham csapatának. Gascoigne elmondása szerint meg akarta mutatni a római klub tulajdonosának, Sergio Cragnottinek, hogy már megtanult olaszul.

-mesélte római időszakáról az angolok fenegyereke. Gondjai voltak a súlyával, 13 kilót kellett leadni, hogy bekerüljön a kezdőbe. Gascoigne mégis megcsinálta.

Skóciában imádták őt, de az IRA mégis halállistára tette

1995 nyarán 4,3 millió fontért szerződött Skóciába, amivel a Rangers rekordigazolása lett. Az első szezonja remekül sikerült: 42 tétmeccsen 19 gólt szerzett, megnyerte a Rangers-szel a bajnokságot, a kupát és a Ligakupát is. A szövetség és az szakírók szavazásán is Gazza lett az év játékosa. Ebben a szezonban követte el azt a legendás csínytevést, amikor felvette a földről a bíró által elejtett sárga lapot és fel is mutatta neki.

– mondta el Gascoigne. Az utolsó szezonjában a Celtic elleni rangadón furulyázást imitálva hergelte az ellenfél szurkolóit, utalva egy protestáns szervezetre. A Rangers pénzbüntetést szabott ki rá,

az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű szervezet pedig halálosan megfenyegette.

Amíg Skóciában játszott, gyakran úrra lett rajta a paranoia.

Fegyvereseket keresett a háza körül, a leveleiben mindig bombát sejtett, az autója alá is gyakran benézett.

A bolondozások természetesen Skóciában is lételemei voltak a játékosnak. A Rangers csapatában egyszer elment egy vadászatra, ahol sólymokkal vadásztak az állatokra. Az olasz csapattársa, Marco Negri is elkísérte, illetve velük volt a madarak idomítója is.

Gascoigne az úton végig etette a sólymokat az ebédre kapott szendvicsekkel és chipssel.

A madarak gazdája pedig büszkén arról mesélt, hogy a ragadozó madarak milyen gyorsan fognak rárepülni a prédára, ha meglátnak egy állatot.

– emlékezett vissza Gascoigne. A sólymok idomítója nem értette mi történt, az angol focista pedig alig bírta visszatartani a nevetését.

Az alkoholfüggősége mellett depresszióval is küzdött Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az 1996-os Európa bajnokságon is kiválóan játszott. A Skócia elleni gólja bekerült minden idők egyik legszebb találatai közé.

A játékos gólöröme is egészen különlegesre sikerült, aminek szintén érdekes története van. Az Európa-bajnokság előtt az angol válogatott Hong-Kongban játszotta az utolsó felkészülési meccsét. A túráról olyan fényképek jelentek meg, amiken több játékos matt részeg. Gazza és a többiek a képeken azt imitálták,

hogy fogorvosi székekben ülnek, miközben locsolták a szájukba a piákat.

Ezt figurázta ki a gólörömével Paul Gascoigne.

Gascoigne végjátéka

A Middlesbrough 3,45 millió fontot fizetett érte 1998-ban, az edzője pedig az egykori válogatottbeli csapattársa, Bryan Robson lett.

– mondta el róla Gascoigne. Bár jól ment neki a játék, de egyre többet került a címlapokra.

A Middlesbrough színeiben még a Tottenham ellen is pályára lépett Forrás: AFP/John Giles

Egyszer Gascoigne besétált a Middlesbrough éttermébe, megrendelte az ebédet, de közben teljesen pucér volt, és nem volt rajta más, mint a zoknija. Máskor

a Middlesbrough edzőközpontjában elllopta a csapat vadonatúj buszát, és egy mezőn hagyta.

Az egyik piálása során a barátja halálra itta magát, ami nagyon megviselte a focistát, és még mélyebbre lökte a lejtőn. 2000 nyarán igazolt az Evertonhoz,

ahol már szinte teljesen a hatalmába kerítette az alkoholizmus és a depresszió.

A Burnley színeiben még hat, a kínai Gansu Tianma csapatánál, és a League Two-ban szereplő Boston Unitedben pedig 4-4 meccsen szerepelt 2002 és 2004 között. Itt ért véget a játékos pályafutása.

Gascoigne harminchárom éves volt, mikor az orvosok megállapították, hogy alkoholista. Az angol focista élete során olyan is megesett, hogy egy köhögés elleni gyógyszerfüggőség miatt kellett részt vennie egy elvonókúrán.

– mondta el Gascoigne. A több beteget heroin, kokain, és alkoholproblémák miatt kezelték. A focistát karrierje elején Newcastle összes patikájából kitiltották, mivel több üveggel akart vásárolni a szerből.

Azt hazudta, hogy a kilenc gyermekének viszi a fájdalomcsillapító szert.

A játékospályafutása után edzői munkát vállalt a Kettering csapatánál. A klub elnöke szerint 37 esetet jegyeztek fel, amikor Gascoigne ivott a meccsek előtt. A játékos elismerte, hogy egy dupla brandy-t mindig bevágott, de tagadta, hogy állandóan részeg lett volna.

– mondta el a visszavonult játékos. Gascoigne azt is elmondta, hogy egy olaszországi táncos showműsorban szerepelt volna, de elhalasztották a felvételt a koronavírus-járvány miatt. Az egykori angol válogatott szerint az angol bajnokság sem ugyanaz már, mint az ő idejében volt. Gascoigne szerint a Premier League-t a légiósok miatt „külföldi Premier League-nek" kellene átnevezni.

A focista Bournemouth közelében telepedett le, ahol a szenzációhajhász újságírók olykor még mindig megtalálják. 2019-ben Gascoigne gyomrába implantátumokat tettek, hogy ne kívánja annyira az italt.

– mondta el Gascoigne. A kezelés 20 ezer fontba került, de ez sokat segít a focistának, hogy újra normális legyen az élete.

Gascoigne pályafutása bővelkedik kalandokban Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

2018-ban a focista édesapja rákban halt meg egy kórházban. Apja halálának a napján Paul Gascoigne is ott volt a kórházban. Erről így beszélt:

Gascoigne szerint az ütések megtorlást jelentettek mindazokért az igazságtalanságokért, amelyeket szerinte az apja elkövetett vele szemben.

Amikor megnyugodott, abbahagyta halott apjának verését, majd átölelte az apja testét.

Gascoigne szerint jó úton halad, és hosszú évek óta most a legboldogabb.

– mondta el zárásként Paul Gascoigne.