Vágólapra másolva!
A Premier League kész beperelni a Chelsea két korábbi angol válogatott sztárját, John Terryt és Ashley Cole-t, aki úgynevezett NFT-k formájában tennék pénzé egy cégen keresztül az angol élvonal trófeáját.

A két futballista a Premier League trófeáját hirdeti úgynevezett "nem helyettesíthető token" (non-fungible token, NFT) formájában. Ezek persze nem kézzel fogható formában kínálják a PL-trófeát, csupán egy digitálisan létrehozott képet jelentenek, az értéküket ugyanakkor az adja, hogy a bennük elrejtett kódoknak köszönhetően minden egyes ilyen kép egyedi, megismételhetetlen köszönhetően az azokat alkotó blockchain titkosításnak.

Terry az Ape Kids Club nevű szervezet nevében hirdeti ezeket a tokeneket, amivel a PL-nek az a problémája, hogy a trófea, hasonlóan a bajnokság címeréhez és egyéb marketing termékeihez a PL kizárólagos tulajdona, abból harmadik félnek nem származhat haszna.

Az NFT-ket hirdető akcióban Terry több korábbi, vagy éppen jelenleg is aktív focistát is megjelölt, mint a brazil Willian, a korábbi angol válogatott Bobby Zamora, vagy éppen Jack Wilshere és Marco Verratti, de Reece James is posztolt az ügyben a Twitteren.

A rajzolt majomfigurákkal népszerűsített NFT-k pedig különösen kedveltek a sztárok körében: egy másik sorozat (Bored Ape Yacht Club) egyik darabját a minap vette meg több mint 460 ezer dollárért (ez közel 150 millió forint) az amerikai rapper Eminem. De vett már ilyen NFT-t a PSG brazil sztárfocistája, Neymar, vagy éppen az NBA-ben szereplő Golden State Warriors sztárkosarasa, Stephen Curry is.

Terrynek és Reece Jamesnek is van már Premier League-NFT-je, míg Ashley Cole a Telegraph megkeresésére cáfolta, hogy konkrét kapcsolatban állna az azokat "forgalmazó" céggel, amelyik a tulajdonosoknak különleges jogokat is kínál.

A Premier League egyébként magától a technológiától egyáltalán nem idegenkedik, olyannyira, hogy egy ideje már dolgoznak a saját NFT-k bevezetésén, de egyelőre nem tudtak megegyezni a Socios nevű, fan-token-eket előállító céggel.

Hogy Terry mennyire csinált jó üzletet a saját NFT-jével, az meglehetősen fogós kérdés: a Telegraph tudomása szerint december 24-én vette 9,55 Ethereumért (ez egy kriptovaluta), ami aznak 3060 fontot ért, így a kis "játékszer" 29300 fontot (kb. 12,6 millió forintot) ért, jelenleg azonban egy Ethereumot már csak 1860 font értékben számolnak el, azaz az angol sztár tokenje is csupán 17763 fontot (kb. 7,6 millió forint) ér. A kriptovaluták árfolyama azonban naponta változik, azaz teljesen kiszámíthatatlan, hogy hosszútávon megérte-e a befektetés.