Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az Aranycsapat legendás játékosára emlékeztek születésének 100. évfordulója előtt

Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor és Bozsik József, Aranycsapat, válogatott, Világkupa, 1954, Bern
Vágólapra másolva!
Hidegkuti Nándorra emlékezett szerdán az Aranycsapat Testület abból az alkalomból, hogy a legendás labdarúgó születésének csütörtökön lesz a 100. évfordulója.

Az Aranycsapat hátravont középcsatárának sírjánál, az Óbudai Temetőben Lomnici Zoltán, a testület elnöke mondott beszédet, amelyben utalt arra, hogy Hidegkuti a társaival együtt az óbudai grundokon rongylabdával kezdett focizni, majd már tizenhat évesen az ottani Újlaki FC felnőtt csapatában játszott.

Hozzátette: a csatár 1953-ban az évszázad mérkőzésén mesterhármast szerzett az angolok ellen és nagyban hozzájárult a magyar válogatott győzelméhez. A nemzeti együttes mezét 69 alkalommal ölthette magára és ezt 39 góllal hálálta meg, részese volt az olimpiai és a világbajnoki sikereknek, majd edzőként is nemzetközi hírnevet szerzett.

Az Aranycsapat 1954-ben Forrás: AFP

Lomnici kitért arra is, hogy Hidegkuti polgári származása - édesanyja gyárigazgató, apja az I. világháborúban való helytállásáért vitézi címet kapott - szálka volt a diktatúra szemében ezért a szüleinek kitalált előéletet kreáltak, és csak így játszhatott a válogatottban. Az MTK támadója a sérelmek ellenére az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után Puskással, Kocsissal és Cziborral nem maradt külföldön, a hazáját választotta a nemzetközi karrier helyett.

Az Aranycsapat Testület elnöke felhívta a figyelmet: kezdeményezték, hogy Puskás Ferenc mellett az Aranycsapat is kapjon helyet a hungarikumok között.

"A sikereket ugyanis a csapat érte el és az itthon játszó labdarúgóknak szerényebb lehetőséget biztosítottak a hazai keretek" - hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

Takács Tibor a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke felidézte, hogy annak idején kisgyerekként rádión hallgatta az angolok elleni 6-3-as győzelem közvetítését, ami annyira elbűvölte, hogy örökre elköteleződött az Aranycsapat játékosai és a labdarúgás iránt. Nagy élmény volt számára, amikor a legendás mérkőzés 40. évfordulóján személyesen is találkozhatott az Aranycsapat több játékosával, köztük Hidegkutival, és büszke arra, hogy barátság kötődött közöttük. Emlékeztetett arra, hogy az Aranycsapat 9-ese edzőként is sikeres volt, hiszen egyebek között Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert az olasz Fiorentinával.

Móré Imre, aki a csatár csapattársa volt az MTK-ban, kiemelte: Hidegkuti nemcsak labdarúgóként volt kiváló, hanem igazi szív-lélek ember is volt, aki ott segített másoknak, ahol csak tudott. Érzelmekkel túlfűtött beszédében végül azzal a kéréssel fordult Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez, járjon közben, hogy a magyar csapatokban ne légiósok, hanem hazai játékosok legyenek, mert szerinte ez lehet a kulcsa a magyar labdarúgás újbóli felemelkedésének.

Mindent egy helyen az Eb-ről