Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A Real Madridnál megalázott, megutált focista a vb-re viheti Wales csapatát

775777601 fbl Horizontal
Wales' midfielder Gareth Bale celebrates on the pitch after the FIFA World Cup 2022 play-off semi-final qualifier football match between Wales and Austria at Cardiff City Stadium in Cardiff, south Wales on March 24, 2022. - A brilliant double from Gareth Bale took Wales to the brink of a first World Cup since 1958 thanks to a 2-1 win over Austria in Cardiff on Thursday. (Photo by Geoff Caddick / AFP)
Vágólapra másolva!
Gareth Bale kapcsán folyamatosan kettős érzése lehet az embereknek. Elképesztő játékos, aki fantasztikus és fontos gólokat szerzett pályafutása során, de mintha nem kapná meg azt az elismerést, ami az eredményei alapján megilletné őt. Madridban már sokan, sokszor a távozását követelték, miközben a walesi mezben akkor is megtáltosodik, ha a spanyolok éppen az országhatárokon kívülre kívánják a szélsőt. Gareth Bale valaha a világ legdrágább játékosa volt, több trófeát szerzett már Madridban, mint Zinedine Zidane, több gólt szerzett, mint a brazil Ronaldo, és több gólpasszt adott, mint mondjuk David Beckham. Most megpróbáljuk bemutatni a walesi játékos eddigi pályafutását.

Kicsúszott Sir Alex Ferguson kezei közül

Gareth Frank Bale 1989-ben született Cardiffban, nyáron már (vagy még csak) 33 éves lesz. Bale Walesben kezdett focizni, de nagyon fiatalon felfigyeltek rá Angliában és végül a Southampton csapatában nevelkedett. Nem csoda, hogy gyerekkori hőse a szintén walesi, szintén ballábas Manchester United-játékos, Ryan Giggs volt. Bale már fiatal korában kitűnt a többiek közül, kivételes képességei voltak, szinte minden sportban a többiek előtt járt. Focizott, rögbizett, atlétikában is remekül teljesített, korosztálya egyik leggyorsabbja volt.

Bale 16 évesen már bemutatkozhatott a Southampton csapatában, a klub történetének második legfiatalabb játékosaként Theo Walcott mögött. 17 évesen első gólját is megszerezte, egy szabadrúgásból talált a Derby County kapujába, azóta is mesterien rúgja a szabadrúgásokat. 2006 decemberében már a legjobb fiatal walesi sportolónak járó díjat is megkapta, és a liga legjobb fiatalja is lett. Bale ekkor még a másodosztályban szerepelt és ne feledjük ekkor még balhátvéd volt a posztja. Bale a feljutásért vívott meccsen megsérült, majd lecsapott rá a Tottenham. A Southamptonban 45 meccsen szerepelt, ezeken öt gólt szerzett.

Gareth Bale a Tottenhamben lett híres focista Forrás: AFP/Glyn Kirk

Bale 2006 májusában a walesi válogatottban is bemutatkozhatott, mindössze 16 évesen és 315 naposan akkor ő lett a válogatott legfiatalabb játékosa.

Bale a Tottenham mezében a Manchester United ellen mutatkozott be 2007 őszén, ami azért is érdekes, mert Sir Alex Ferguson is szerette volna megszerezni Bale-t,

de nem sikerült a Southampton által kért összeget lealkudni, ezért Bale végül a londoni csapatba igazolt. Azóta kiderült, a United nem egy ígéretes balhátvédről maradt le, hanem egy potenciális Giggs-utódról, ráadásul mindössze 10 millió fontot kellett volna leszurkolni érte.

Bale már a második Spurs-meccsén megszerezte első gólját, majd az észak-londoni derbin, az Arsenal ellen is betalált. Bale decemberben megsérült és februárra az is biztossá vált, hogy a teljes szezont ki kell majd hagynia. 2008 nyarán visszatért, összesen 30 meccsen játszott a Tottenhamben a 2008-09-es szezonban, de a bajnokságban még nem volt stabil kezdő. 2009 nyarán újabb műtét várt az akkor még csak 20 éves játékosra, aki ekkor még Benoit Assou-Ekotto cseréjének számított. A kameruni játékos sérülése után dobta be újra a walesit Harry Redknapp, Bale pedig meghálálta a bizalmat, jól teljesített, januártól pedig állandó kezdő lett, az Arsenal ellen győztes gólt is szerzett a bajnokságban, áprilisban ő lett a hónap játékosa a Premier League-ben.

A 2010-11-es szezonban a Spurs indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ahol a Young Boyson kellett átverekednie magát a londoni csapatnak. Az első meccsen 3-2-re nyertek a svájciak, majd

a visszavágón 4-0-ra a Spurs, mind a négy gól előtt Bale adta a gólpasszt.

Bale egyre többet szerepelt a középpálya szélén, így Assou-Ekotto lehetett mögötte a balhátvéd. Bale remek teljesítményt nyújtott a szezonban, ahol a Tottenham a BL-ben a negyeddöntőig jutott. A walesi gólt szerzett a Twente ellen és mesterhármast ért el a San Siróban az Inter ellen - ekkor robbant be végérvényesen a nemzetközi köztudatba. A bajnokságban 30 meccsen hét gólt szerzett és adott öt gólpasszt is, a Premier League-ben az év játékosa lett.

Az Inter ellen robbant be igazán a köztudatba Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Tottenham a következő szezonban csak az Európa-ligában szerepelt, de Bale-nek is köszönhetően jól teljesített a bajnokságban, ugyanakkor a top 4 és a BL-indulás ezúttal sem jött össze. Bale mindössze két bajnokit hagyott ki, a PL-ben 10 góllal és 14 gólpasszal zárt, az UEFA januárban a 2011-es év álomcsapatába is beválogatta. Bale nyáron új szerződést kötött, ami 2016-ig tartotta volna a klubnál, de ekkor már sejthető volt, hogy ha a Spurs nem kezd el záros határidőn belül komoly trófeákért csatázni, akkor nem lesz egyszerű dolog megtartani a szélsőt.

A 2012-13-as szezonra Bale a 3-as mezszámát 11-esre cserélte, ezzel is jelezve, hogy már nem balhátvédként tekint magára ő sem.

A bajnokságban gólt szerzett a Manchester United ellen az Old Traffordon, csapata pedig 1989 után tudott újra itt nyerni. A Boxing Dayen megszerezte első mesterhármasát a PL-ben az Aston Villa ellen, a Lyon ellen az Európa-ligában egy meccsen szerzett két szabadrúgásgólt, így 10 meccsen egy tízgólos sorozatot hozott össze akkor. A bajnokságban 33 meccsen 21 gólt szerzett és adott kilenc gólpasszt, de a BL-induláshoz ez sem volt elég.

A Premier League-ben ő lett az év játékosa és az év fiatal játékosa is, és a szakírók is őt látták a legjobbnak. Ez a triplázás korábban csak Cristiano Ronaldónak sikerült.

A világ legdrágább játékosaként érkezett Madridba

Bale végül egy igazi szappanopera lezárásaként lett a Real Madridé, 2013. szeptember elsején jelentették be az érkezését. A szerződtetéséhez akkor világcsúcsra volt szükség, 101 millió eurót kapott érte a Tottenham.

Bale a világ legdrágább játékosaként érkezett Forrás: Anadolu Agency via AFP/Senhan Bolelli

„Tudom, hogy sokan mondják egy-egy szerződéskötéskor, hogy gyerekkoruk kedvenc csapatához igazolnak, de őszintén mondom, nekem az álmom vált valóra" - nyilatkozta akkor Bale.

Bale első féléve sérülésekkel tűzdelt volt, de a bemutatkozásakor azért rögtön gólt szerzett a Villarreal elleni bajnokin. A Bajnokok Ligájában a Galatasaray elleni 6-1-es meccsen debütált, majd a Juventus ellen már gólt is szerzett. A Barcelona elleni vereség után máris a kritikák kereszttüzébe került, de a Sevilla elleni bajnokin két gólt lőtt és adott két gólpasszt, csapata 7-3-ra nyert. A Galata elleni második BL-meccsen szabadrúgásból is betalált, a Valladolid elleni bajnokin pedig első mesterhármasát ünnepelhette. A tavaszi BL-menetelésen két gólt lőtt a Schalkénak, egyet a Dortmundnak.

Április közepén a Barcelona elleni kupadöntőn szerezte egyik legemlékezetesebb gólját, amikor Marc Bartrát kerülte meg a pályán kívülről, majd belőtte a győztes gólt.

Azért is volt érdekes, mert a 85. percben mutatott be egy olyan sprintet, ami a legtöbb játékosnak a meccs elején sem menne, majd Pinto kapujába lőtt. A szezonban ez volt a 20. gólja és az első, amit Clásicón szerzett. Május végén Bale a Bajnokok Ligája döntőjében is gólt szerzett, a városi rivális Atlético Madrid ellen a hosszabbításban módosította 2-1-re az állást, Bale lett az első walesi, aki BEK- vagy BL-döntőben gólt szerzett. Az első szezonját 22 góllal és 16 gólpasszal zárta és létrejött BBC, azaz a Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo hármas, amely abban a szezonban összesen 97 gólt szerzett.

Bale a következő szezont is jól kezdte, gólpasszt adott a 2014-es európai Szuperkupában Cardiffban, az első öt bajnokin szerzett négy gólt és adott egy gólpasszt. Decemberben gólt szerzett a klubvilágbajnokságon is, amelyet meg is nyert a madridiakkal. A szezon második felében akadt először gondja a madridi publikummal. Januárban már a szurkolók egy része elkezdte fütyülni, amiért szerintük túlságosan önző volt a pályán. Márciusban, amikor csapata kikapott a Barcelonától, Bale még osztályzatot sem kapott az AS újságírójától, annyira gyengének ítélte a teljesítményét, hazafele menet pedig a szurkolók csapkodták meg a kocsiját. A Real Madrid később a BL elődöntőjében búcsúzott a Juventus ellen, akkor is a walesit találták meg a szurkolók, nyomdafestéket nem tűrő stílusban szidták, amikor távozott a stadionból.

Bale jól elfért Cristiano Ronaldo mellett Forrás: AFP/Gerard Julien

A 2015-16-os szezon előtt Carlo Ancelottit Rafa Benítez váltotta a kispadon. Bale a Betis ellen a második fordulóban két gólt szerzett, majd sérüléssel bajlódott, de utána elképesztő formában tért vissza. Decemberben a Rayo Vallecano elleni 10-2-re megnyert meccsen négy gólt lőtt, majd a Deportivo La Coruna elleni bajnokin mesterhármast ért el. Nem mellékesen ez volt Zinedine Zidane első meccse vezetőedzőként, miután Benítezt januárban már el is küldték. Bale év elején újabb két hónapra megsérült, de a szezon végére visszatért, 43. gólját is megszerezte a spanyol bajnokságban, ezzel ő lett minden idők legeredményesebb brit focistája a La Ligában és újra BL-győztes lett, újra az Atlético Madrid ellen. Ezúttal csapata egyetlen góljához adta a gólpasszt, majd tizenegyesekkel nyert a Real.

Bale a következő szezon első fordulójában két góllal nyitott, októberben pedig új szerződést kapott Madridban.

Ez az a szerződés az, ami 2022 júniusában jár majd le, és ami alapján Bale heti 350 ezer fontot (jelenlegi árfolyamon 156 millió forintot) keres.

Bale novemberben viszont megsérült, meg kellett műteni a bokáját, ami miatt három hónapot hagyott ki. Bale áprilisban is megsérült, akkor a vádlijával volt gondja, de az újabb BL-döntőre felépült. A Juventus elleni, cardiffi döntőben 14 percet kapott, harmadik BL-trófeáját szerezte. A BL-serleg mellett első bajnoki címét is megszerezte, a sors fintora, hogy éppen akkor, amikor csak 19 meccset és 7 gólt tudott beletenni a közösbe.

A Real egykori félelmetes triója Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Rodrigo Jimenez

A 2017-18-as szezon jól indult a walesinek, megnyerte a spanyol és az európai Szuperkupát is, majd később a klubvilágbajnokságot is. A bajnokságot is góllal nyitotta, de sérülések miatt 26 meccs jutott neki a bajnokságban, ezeken 15 gólt szerzett, a Real Madrid címvédőként csak harmadik lett a bajnokságban. A Bajnokok Ligájában újra a döntőig jutott a Real, addig Bale csak egyetlen gólt szerzett és a Liverpool ellen is csak a kispadon kezdett.

Később csereként beállt és előbb egy fantasztikus gólt ollózott, majd távolról vette be a nagyot hibázó Loris Karius kapuját, a 3-1-re megnyert meccs után őt választották a mérkőzés legjobbjának.

Bale hihetetlen ollózós gólja:

A nagy sikerek után felbomlott a BBC, miután Cristiano Ronaldo a Juventushoz igazolt, de távozott a csapat sikeredzője, Zinedine Zidane is, a helyére pedig az épp a vb-n szereplő spanyol válogatott edzőjét happolta el a Real Madrid, Julen Lopetegui személyében. Mint ismerjük, nem volt éppen sikertörténet a spanyol szakember madridi ténykedése, őt már októberben Santiago Solari váltotta, majd márciusban visszatért Zidane. Bale gólokkal segítette a csapatát az újabb klubvilágbajnoki címhez, az összes sorozatot figyelembe véve 14 gólt szerzett, de ezt a szezont sem úszta meg sérülés nélkül. Januárban újra a bokájával volt baj,

a Marca arról írt, hogy öt és fél év alatt ekkor 22. sérülését szenvedte el, amik miatt 84 meccset kellett kihagynia.

A sérülése alatt ráadásul az egyik meccsen idő előtt távozott a lelátóról is, miközben a csapata vereséget szenvedett. Ezt követően emlékezetes volt a Levante elleni bajnokija is, amikor csereként beállva lőtt győztes gólt, de egyáltalán nem ünnepelt, sőt mindenkit elzavart maga körül, aki ünnepelte volna, egyre biztosabb volt, hogy a walesi már nem érzi jól magát Madridban.

Bale gólját hiába akarták ünnepelni a társak Forrás: AFP/Jose Jordan

Gareth Bale ügynöke is megszólalt 2019 tavaszán, miután egyre többször kapott füttyszót a védence a madridi publikumtól, mint például a Barcelona elleni meccsen is, amikor lecserélte Solari.

„A szurkolók mostani generációja még évekig fog beszélni Gareth góljairól. Szégyellniük kellene magukat, a lábát csókolgathatnák" – mondta Jonathan Barnett, a játékos ügynöke. Tiszteletet érdemel. Szégyenletes, ahogy a Real Madrid bizonyos drukkerei viselkednek vele. A Spanyolországban eltöltött hat évében mindent megnyert, amit lehetett. A világ egyik legjobb játékosa. A sajtóhírekkel szemben jól érzi itt magát, beszél spanyolul, és nincs gondja a csapattársaival sem. Akik ezeket írják, semmit sem tudnak róla. Szóba sem került, hogy elhagyja Madridot, nem megy sehová a nyáron. Elegünk van ezekből az álhírekből."

Ehhez képest egészen elképesztő sztorikat hozott 2019 nyara. Miután az AS megszellőztette, hogy a fizetésével együtt nagyjából 2 millió euróba került a Realnak egy-egy Bale-gól, arról cikkeztek, hogy kínai csapat vinné Bale-t, méghozzá még a madridinál is magasabb fizetésért. Zidane júliusban már arról beszélt, hogy a „legjobb az lenne mindenkinek, ha már holnap elmenne. Semmi személyes vonatkozása nincs az ügynek, nincs vele semmi problémám, de meg kellett hoznom ezt a döntést, mert változásra van szükségünk. Önök mindannyian tudják, miről van szó, igen, meg fog történni, hogy 24 vagy 48 órán belül, azt még nem tudom. A távozás az edző és a játékos döntése, aki tisztában van a helyzettel."

Gareth Bala és Zidane sem jött ki mindig jól egymással Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Jött is a válasz a játékos ügynökétől, miszerint az edző egy szégyen. „Zidane egy szégyen, semmiféle tiszteletet nem tanúsít Bale felé, aki rengeteget tett a Real Madridért, és mindenki sokat köszönhet neki. Dolgozunk a folytatáson, és ha Bale tényleg távozik, akkor az csak is azért lesz, mert ő szeretné, semmi köze nem lesz Zidane nyomásához."

Bale-t végül nem engedték el, Zidane pedig arról beszélt, hogy Bale soha nem is kérte tőle, hogy távozhasson. A nyáron történteket persze nem lehetett elfelejteni, Bale mindössze 20 meccsen kapott szerepet, a Real pedig ismét úgy nyert bajnokságot, hogy a walesi jóval kevesebb szerephez jutott.

Olaj volt a tűzre, amikor a walesi válogatott éppen a magyarok ellen kiharcolta a 2020-as Eb-részvételt, Bale pedig egy olyan zászlóval ünnepelt, amin a „Wales, golf, Madrid – ebben a sorrendben" – felirat volt.

A szurkolók már a meccs alatt is énekelték a "Wales, golf, Madrid" rigmust, ami azért érdekes, mert Madridban azzal vádolták meg Bale-t, hogy a válogatott sokkal fontosabb neki, mint a Real Madrid, sőt a golf is előrébb szerepel a fontossági listán, mint a Real.

„A válogatottban szerepelni olyan, mintha a haverokkal fociznék vasárnap délután. Ugyanazt a nyelvet beszéljük, sokkal kényelmesebben érzem magam és izgalmasabb is a válogatottban szerepelni" - mondta korábban Bale.

A Marca sportnapilap "Tiszteletlen. Helytelen. Hálátlan. Ebben a sorrendben" kommentet fűzött a történtekhez válaszként, míg az AS újság egy golfos képet közölt, "Bale-t egy lyukba" felirattal. Utóbbi szerint Bale viselkedése végképp felbosszantotta a madridi klubot és a szélső azonnal megoldandó problémává vált. A Real Madriddal foglalkozó szerkesztő sokkal konkrétabban fogalmazott, Tomas Roncero a walesi futballista elküldését sürgette, az egyik show-műsor vezetője, Josep Pedrerol pedig könyörgött Florentino Pérez klubelnöknek, hogy "rúgja ki Bale-t".

Klubjában ráadásul rendre sérült volt, miközben a válogatott meccseken mindig bevethető volt, ezt sem szívesen vették a madridi drukkerek.

Ha lehetett még ezt fokozni, akkor Bale tett még egy nyilatkozatot, miszerint „három év van hátra a szerződésemből. Ha azt szeretnék, hogy távozzak, fizessenek ki. Ha ez nem történik meg, akkor maradok és vagy játszani fogok, vagy golfozni" - mondta Bale, aki a közösségi oldalára ki is tett egy képet arról, hogy éppen golfozik.

A megoldást végül Bale korábbi klubja, a Tottenham jelentette, amelybe kölcsönbe tért vissza a 31 éves játékos 2020 szeptemberében, hogy az idény végéig erősítse egykori csapatát. Már a kezdet sem alakult jól számára, sérülten utazott Madridból Londonba, ahol január végéig mindössze 13 mérkőzésen kapott szerepet, köztük négy PL-meccsen. Ezeken a találkozókon egyébként összesen négyszer volt eredményes Bale (egyszer a PL-ben, egyszer a Ligakupában, egyszer az FA Kupában és egyszer az Európa-ligában).

Gareth Bale helye manapság általában akispadon van Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

José Mourinho vezette akkor a londoni csapatot, a portugál szakember sem volt teljesen elégedett, arról beszélt, hogy Bale-nek keményebben kell edzenie, hogy több lehetőséget kapjon és ezt megmondta a szélsőnek is,aki végül 34 meccsel és 16 góllal zárta a szezont.

A nyári Európa-bajnokságon három perc híján végigjátszotta csapata négy meccsét, majd jöhetett újra a madridi búbánat.

A bajnokságban eddig négy meccsen kapott 267 percet, a BL-ben összesen hármat.

Hol sérült volt, hol koronavírusos, de a csillagászati fizetéséhez nem párosult szinte semmi teljesítmény.

A válogatottban mintha egy másik Bale focizna Forrás: AFP/Geoff Caddick

De láss csodát, a válogatottban ezúttal is szerepelt, és nem is akárhogy. Az osztrákok elleni világbajnoki pótselejtezőn két gólt szerzett, ezzel szinte egymaga nyerte meg a meccset, ami után az is lehet, hogy az ország történetében másodszor ott lehet a világbajnokságon a walesi válogatott.

Bale szabadrúgásgólját nem lehet elégszer megnézni az osztrákok ellen:

Bale szerződése nyáron tehát lejár, és nem lehet kizárni azt sem, hogy mindössze 33 évesen visszavonul majd. Más kérdés, ha a válogatott vb-résztvevő lesz, akkor novemberig formában kell valahol tartania magát, akkor klubot kell találnia, jó kérdés, ki tartana majd igényt rá, aki meg is tudja fizetni. A walesi kapitány eddig 101-szer volt válogatott, ezeken a meccseken 38 gólt szerzett, két Európa-bajnokságon is szerepelt. Igazi legendaként fog visszavonulni, bármi is történjék, mégis, talán Madridban fognak a legkevésbé szívesen emlékezni rá, pedig négy BL-t és két bajnokságot nyert a Reallal.

Mindent egy helyen az Eb-ről