Vágólapra másolva!
A 2010-es évek közepén az argentin Paulo Dybala a legünnepeltebb focisztárok közé tartozott a világon. A sportsajtó az új Messiként emlegette a Juventus játékosát. A torinói szurkolók pedig az utolsó pillanatig hittek benne, hogy Dybala méltó örököse lehet a klub legendás csatárának, Alessandro Del Pierónak. Az olasz rekordbajnok azonban nem hosszabította meg a sérülékeny és ingadozó formájú támadó lejáró szerződését, akinek így új csapatot kell keresnie a nyáron.

"A Juventus nem hosszabbítja meg Paulo Dybala szerződését" – idézte a tuttomercatoweb.com Maurizio Arrivabenét, aki 2012 óta elnökségi tag az olasz rekordbajnoknál, és akit tavaly neveztek ki ügyvezető igazgatónak.

– mondta el a torinói klub ügyvezető igazgatója. A Juventus korábban óriási bizalmat szavazott meg Paulo Dybalának, amelyet a 10-es mez és a csapatkapitányi karszalag viselete is kifejezett az évek során. Az eltérő játékfilozófiát követő edzők jöttek-mentek (Maurizio Sarri, Andrea Pirlo, Massimiliano Allegri),

de az argentin támadó helyére a klub egyszer sem igazolt hasonló játékstílusú futballistát.

A klub több szezonon át Dybalára épített. A szurkolók évekig sokszor emlegették, hogy hozzá hasonló focista nincs a torinóiak keretében. Valójában azért sem, mert éppen az említett bizalom miatt a Juventus hosszú ideig nem is akarta pótolni őt.

Paulo Dybala jellegzetes gólöröme Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Az olasz rekordbajnok klub egyébként már 2019-ben megpróbálta eladni Dybalát a Manchester Unitednek és a Tottenhamnek is, de egyik üzletből sem lett semmi. A jelenlegi Juventus gerince már a 22 éves Matthijs de Ligtre, a 24 éves Manuel Locatellire és a 22 éves Vlahovicsra épül. A 28 éves Dybalának lejárt az ideje Torinóban.

Az "új Messi" Torinóban

Az argentin támadó november 15-én született egy Laguna Larga nevű argentin kisvárosban. Dybala a mai napig óriási népszerűségnek örvend a környéken: a város melletti úton egy hatalmas hirdetőtábla áll ezzel a szöveggel: " Ez Paulo Dybala városa." Dybala ezen a helyen nőtt fel a két idősebb bátyjával.

Két focicsapatot imádnak az itt élő emberek: a Newell's és a Sportivo csapatait. Dybala családjában mindkét csapatnak megvoltak a szurkolói. Édesapja részéről inkább előbbi, míg édesanyja családja inkább utóbbi csapatért szorított. Dybala gyerekként a Sportivónál kezdett focizni, majd lecsapott rá egy nagyobb csapat, az Instituto. Az edzésekre az édesapja, Adolfo vitte a fiatal tehetséget:

a férfi naponta 15 kilométert vezetett, és mindig megvárta, amíg az ifjú Paulo végez a tréningen.

A fiatal srácot tizenöt évesen azonban egy óriási tragédia érte. Az apjánál az orvosok egy halálos daganatot diagnosztizáltak. Dybala így kölcsönbe a családi lakhelyhez közelebb eső Newell's csapatához igazolt, hogy utolsó napjaiban a haldokló édesapjával lehessen. Ekkor már az Instituto ifjúsági akadémiáján élt, majd édesapja halála után egy nehéz döntést kellett meghoznia a fiúnak:

újra a játékra kellett koncentrálnia, hogy profi futballista válhasson belőle.

2011-ben tizennyolc évesen az argentin másodosztályban szereplő Instituto csapatában vált meghatározó játékossá.

Dybala az első idényében 38 meccsen 17 gólt rúgott, és egyből felkeltette az európai klubok érdeklődését. A 2012/2013-as olasz bajnoki idényben már az olasz Palermóban szerepelt, de a csapat nem sokkal később kiesett az első osztályból. A következő szezonban a Palermo megnyerte a másodosztályt, és Dybala ekkora már egy fontos játékossá vált a szicíliaiaknál.

Paulo Dybala épp egy tizenegyest lő a Palmermo színeiben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 2014/2015-ös szezon igazi vízválasztó volt az argentin játékosnak a Serie A-ban: fantasztikus gólokat lőtt, és remekül játszott az egész idényben. A nemzetközi sportsajtóban már azt emlegették,

hogy Argentínának ő lesz a Messi utáni korszak legnagyobb játékosa.

Egy év múlva szerződtette a BL-döntős Juventus, és rögtön kiemelt szerepet kapott az olasz bajnokságban egyeduralkodó torinói csapatban. Dybala megkapta a 21-est mezt a távozó Andrea Pirlótól, amelyet korábban olyan legendás játékosok viseltek a klubnál, mint Zinedine Zidane vagy Pavel Nedved. Első évében bajnok és kupagyőztes lett a Juventussal.

Az argentin játékos minden sorozatot figyelembe véve 23 gólt szerzett, amivel a csapat házi gólkirálya lett, a szurkolók imádták őt.

A gyors, remekül cselező, egészen kiváló rúgótechnikával megáldott támadót többnyire a jobbszélen szerepeltették, vagy visszavont csatárként, egy magasabb és erősebb center mögött.

Paulo Dybala elképesztően technikás Forrás: AFP/Marco Bertorello

A következő szezonban érkezett a csapathoz a honfitársa, Gonzalo Higuaín, és így Dybala már nem a csatársorban, hanem visszavontabban, irányító középpályásként (tízes) játszhatott. A torinói csapat ismét megnyerte az olasz bajnokságot, de az igazán nagy tett a BL-döntőbe jutás volt. Dybala legnagyobb meccse a negyeddöntő első összecsapása volt,

ahol az esélyesebbnek tartott Barcelona ellen hazai pályán két gyönyörű góllal vette ki a részét a 3–0-s győzelemből,

ami végül a továbbjutást is jelentette csapatának.

A találkozó után a nemzetközi sportsajtó az ő nevétől volt hangos, sokan a jövő Aranylabdását látták benne. A fináléban végül egy szoros első félidő után a második játékrészben a Real Madrid felülkerekedett rajtuk. A 2017/2018-as szezonban Dybala mondhatni élete formájában játszott. A Genoa és a Sassuolo ellen is mesterhármast rúgott a Serie A-ban.

A szezon elején hatodik lett az UEFA Év Játékosa-díj szavazásán. A bajnokság kezdetére új mezszámot is kapott, méghozzá a legendás 10-es mezt. Dybala előtt olyan játékosok viseltek ezt a számot, mint az olaszok régi nagy kedvence, Roberto Baggio, vagy a Juventus történetének egyik legnagyobb legendája, Alessandro Del Piero.

A szurkolók és a vezetők ekkor már egyértelműen a világbajnok Del Piero utódját látták benne.

Ezután következett a legeredményesebb szezonja: Dybala a bajnokságban 22 találatot szerzett, és minden sorozatot figyelembe véve pedig 46 meccsen 26-szor talált az ellenfelek kapujába. Bár az argentin játékos élete legjobb szezonját produkálta, az idény közepére némileg visszaesett a játéka.

Ronaldo megölte a játékát

Dybala az a típusú futballista, aki szereti, ha a csapata játéka rá épül. A Juventusban Ronaldo, az argentin válogatottban pedig Messi volt az, akinek az árnyékában nehéz volt kiteljesednie az argentin támadónak.

Pedig Messivel a válogatottban ritkán voltak együtt a pályán, többnyire akkor sem végig a teljes meccseken. Ronaldóval megértette magát a pályán, de a játéka mellette nem volt azon a színvonalon, mint ahogy azt a legjobb idényeiben láthattuk. Nem könnyű a világ két legjobb játékosa mellett kitűnni,

és az csak nehezítette Dybala helyzetét, hogy mindig az Aranylabdás-klasszisokra épült a csapatok taktikája.

Ronaldo és Dybala az elején remek párost alkotott Forrás: AFP/Marco Bertorello

2018 nyarán minden megváltozott, mivel minden idők legnagyszerűbb góllövője, a portugál Cristiano Ronaldo megérkezett a Juventushoz. Dybala ekkoriban kicsit háttérbe szorult,

mivel a portugál sokszor ugyanazokat a területeken fordult meg a pályán, ahol az argentin irányító is szeretett játszani.

Mondhatni gyakran kioltották egymás játékát a meccseken, de ennek legtöbbször Dybala látta kárát. A 2018/2019-es szezonban Dybala mindössze öt találatot szerzett a Serie A-ban.

A Bajnokok Ligájában viszont remekül ment az argentin játékosnak, már a csoportmeccseken öt gólt szerzett.

Hiába szereztek szép pillanatokat a torinói szurkolóknak, Ronaldo mellett nem működött igazán jól Dybala játéka. Ráadásul a két, védekezésben limitált játékossal a csapatszerkezet egyensúlya is megbomlott, és a Juventus sokszor szenvedett a gyengébb csapatok ellen is.

Dybala nem vezértípus

A Juventus mestere, Massimiliano Allegri és Paulo Dybala között voltak súrlódások a múltban, de az olasz edző számára egyértelmű volt, hogy az argentin támadó köré szervezi majd az átalakított Juventust. Cristiano Ronaldo távozása még jobban kinyitotta a kaput Dybala előtt, hogy a torinóiak meghatározó játékosa legyen a közeljövőben.

– mondta még nyár végén az olasz válogatott hátvéd, Giorgio Chiellini.

Allegri azonban nem volt elégedett az argentin fegyelmezetlen játékával és a szerénynek nevezhető védőmunkájával.

A Juventus tavaly télen gyakran nem volt képes idejében lezárni a találkozókat, mert rendkívül kevés gólt lőtt. Az edző ezért decemberben új szerepkört adott Paulo Dybala számára a 4-2-3-1-es hadrendben, de a játékosok folyamatos sérülései és az ingadozó teljesítmények miatt ez a felállás nem vált be.

Massimiliano Allegri nem volt mindig elégedett a játékosával Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Növelte a gondokat Dybala gyakori formaingadozása és sérülések miatti távolléte (tavaly decemberig kilenc meccset kellett kihagynia különböző izomsérülések miatt). Ráadásul a támadásokhoz lendületet adó Chiesa is súlyosan megsérült november végén. Ekkoriban a sportsajtóban már sokszor kritizálták az argentint,

hogy ha a Juventus jó formában van, Dybala hozzá tud tenni a játékhoz. Ha gyengélkedik, nem tudja felemelni a csapatot.

Az argentin támadó az állandóságot tekintve nem tudott egyértelmű vezére lenni a mostani együttesnek sem.

Ennek hiányában nem léphetett Omar Sivori, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero vagy Michel Platini nyomdokaiba. Az olasz újságírók szerint Chiesa és Vlahovics képességeire épülhet az új Juventus. Morata pedig jelen pillanatban taktikai szempontból sokoldalúbb lehetőségeket nyújt a Juventusnak, mint Dybala.

Megújulni egy új csapatban

Az argentin játékosért már nem kapkodnak Európa topklubjai (januárban az Inter és a Milan elleni mérkőzéseken is gyenge teljesítményt nyújtott). Bár formája jelenleg nem meggyőző, azért nem szabad elfelejteni, hogy Dybala a „zebrák" színeiben 283 tétmérkőzésen összesen 113 gólt szerzett és 48 gólpasszt adott.

Csak tíz játékos tudott ennél több gólt elérni a Juventus színeiben az olasz bajnokság történetében, mint Dybala.

De vajon merre vezet tovább az argentin focista útja? Az Atlético Madrid edzője, Diego Simeone már a palermói időszaka óta ismeri és kedveli Dybala játékát, de kicsi a valószínűsége, hogy a támadó Madridban igazoljon. Mivel Luis Suarez várhatóan távozni fog a nyáron,

ezért inkább egy igazi középcsatárra lenne szüksége a csapatnak, mint egy olyan játékosra, aki a támadósor mögül szervezné vagy segítené a támadásokat.

Erre ott van Angel Correa, Joao Felix, Matheus Cunha, és Antoine Griezmann is, így Dybala leigazolása túl nagy luxus lenne Simeonénak.

Paulo Dybala nem maradhat Torinóban Forrás: AFP/Isabella Bonotto

A Manchester Unitednél is hasonló a helyzet: Edison Cavani távozni készül a nyáron, és Cristiano Ronaldo jövője is bizonytalan a Vörös Ördögöknél. A Unitednek így inkább egy gólszerző csatárra lenne szüksége, aki megbízhatóan teljesít a meccseken. A PSG-nél még a következő edző kiléte is rejtély, és Mbappé esetleges távozása sem biztosíték arra, hogy a dúsgazdag francia klub Dybalában látná a sikerek zálogát.

Ráadásul Neymarral és Messivel sem biztos, hogy hatékonyan együtt tudna játszani.

A Barcelona szintén nem lehet opció, mivel a csapat edzője, Xavi hallani sem akar erről. Az egykori középpályás klasszis Dybalát egy túlértékelt játékosnak tartja, aki a csapat taktikáját is felborítaná. Allegri 4-3-3-as formációjában nem volt helye az argentinnak a Juventusban, és a Barcelona hasonló (de játékfelfogásban nagyon különböző) felállásában sem lehet(ne) helye Dybalának.

Paulo Dybala pályára lépett Messi ellen Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Milanban a mostani idényben hullámzóan játszó Brahim Diaz helyére érkezhetne. A kérdés, hogy a játékos magas fizetése mennyire lenne hátráltató tényező a vörös-feketék számára. Ha Zlatan Ibrahimovic kontraktusát nem újítják meg, akkor lehet akadna hely az argentin focista számára is Milánóban.

A Tottenham sportigazgatója, Fabio Paratici még a torinói éveiből ismeri Dybalát, amikor még a Juventusnál dolgozott. Azonban hiába érdeklődnének Dybala iránt, több bizonytalanság is van jelenleg a Tottenhamnél, ami megakadályozhatja az átigazolást. A londoniak edzője, Antonio Conte nem biztos, hogy maradni fog a csapatnál, ha nem kapja meg azokat a játékosokat a nyáron, akiket a vezetőségtől kérni fog.

Másrészt Szon Hjung-Min és Harry Kane mellett nem biztos, hogy szükség lenne egy ingadozó formájú támadóra.

Ráadásul az sem biztos, hogy a Spurs kivívja a BL-indulás jogát az idény végén, ami így nem lesz túl csábító az argentin játékosnak.

A Juventus szurkolói szemében minden bizonnyal a legnagyobb árulást követné el, ha az Inter csapatába igazolna. A milánóiak is csatárt szeretnének venni, mivel a 36 éves Edin Dzekóra (bármilyen is jól játszott idén) már nem lehet alapozni. Alexis Sanches is eligazol a nyáron,

így az Inter több fizetést tudna adni Dybalának, aki hasonló poszton lenne bevethető, mint a chilei.

A bajnoki címvédő argentin csatára, Lautaro Martinez egy jó ajánlat ellenében szintén elkelhet, így még több pénzt tudna Giuseppe Marotta sportigazgató a keret átalakítására fordítani.

Bár a sérülékenysége és az ingadozó formája miatt kockázatos lehet az Inter számára Dybala szerződtetése,

de a milánói klubnak nem kellene érte átigazolási díjat fizetni.

Ki tudja, lehet pont a Juventus legnagyobb riválisánál újulhat meg az argentin támadó, és bebizonyíthatja, hogy még mindig a világ elit labdarúgói közé tartozik.