Vágólapra másolva!
A labdarúgó Merkantil Bank Liga 36. fordulójában a Diósgyőr hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Soroksár csapatát, és életben tartotta feljutási esélyeit.

A miskolci csapat enyhén szólva sincs jó formában. Kondás Elemérrel a csapat még feljutó helyen állt az NB II-ben, azonban Dragan Vukmir Szegedről való elcsábítása után lejtmenetbe került a csapat, amelynek már nem a saját kezében van a sorsa a feljutást illetően. A szerb edzővel eddig négy meccset játszott a Diósgyőr, ebből kettőt elveszített, egyszer döntetlent játszott és csak a kiesés elől menekülő Szentlőrinc csapatát tudta legyőzni. Időközben a bombaformában futballozó Kecskemét a DVTK elé került a tabellán, és a hétfő esti meccs előtt már hatpontosra növelte ez előnyét a miskolci csapattal szemben, így Vukmir együttese győzelmi kényszerben lépett pályára, mert a hatpontos különbség esetén borítékolható lenne a Kecskemét feljutása. A hátralévő két meccsen ugyan még ledolgozható lenne a hat pont, de pontazonosság esetén az alábbi szempontok rangsorolnak:

  • 1. a bajnokságban elért több győzelem;
  • 2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
  • 3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
  • 4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
  • 5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
  • 6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben lőtt több gól;
  • 7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
  • 8. sorsolás.

Márpedig a Kecskemétnek több győzelme van, a gólkülönbsége +32, míg a Diósgyőré +15, a Kecskemét 65 gólt rúgott, míg a Diósgyőr csak 54-et. Vagyis ha a két csapat között pontazonosság jönne létre, abból a Diósgyőr jönne ki rosszabbul.

Dragan Vukmir két kulcsjátékost is kitett a keretből a meccs előtt Forrás: dvtk.hu

Ami a Soroksárt illeti: Lipcsei Péter csapata a legutóbbi öt bajnokijából négyet megnyert, így kijelenthető, hogy jobb formában várta a meccset mint a miskolci csapat, amelyből hiányzott a 11 gólos Horváth Zoltán és a 9 gólos Molnár Gábor is, akik múlt héten kerültek ki a keretből fegyelmi okok miatt.

A mérkőzés elején a Diósgyőr irányított, az első helyzet viszont a Soroksáré volt. A kilencedik percben egy labdaszerzés után a korábbi NB II-es gólkirály, Lovrencsics Balázs tört be a tizenhatoson belülre, éles szögből megcélozta a rövid sarkot, de a kemény lövése az oldalhálóba vágódott.

A 14. percben elmaradt egy diósgyőri tizenegyes.

Egy remek háromszögelés után Rotem Keller tört volna balról kapura, Hudák Martin becsúszva szerelni próbálta a miskolci játékost, de a labda helyett a bokáját találta el, azonban Pillók Ádám játékvezető büntető helyett szögletet ítélt, és mivel az NB II-ben nincs videobíró, a hibás ítéletet nem lehetett korrigálni.

A sarokrúgás után azonban a futball majdnem igazságot szolgáltatott a Diósgyőrnek, ugyanis Szatmári Csaba robbant be a balról betekert labdára, de a hatméteres fejesét Major Barnabás óriási bravúrral védeni tudta.

A Diósgyőr életben tartotta a feljutási esélyeit Forrás: dvtk.hu

A folytatásban is a Diósgyőr irányított, és a 27. percben meg is szerezte a vezetést. Szűcs Kornél jobb oldali beadására a korábbi NB I-es gólkirály Eppel Márton érkezett középen, és nyolc méterről a kapu jobb oldalába fejelt.

A gól után is a miskolci csapat irányította a mérkőzést, de újabb találatot nem tudott szerezni, így egygólos hazai vezetéssel vonulhattak a csapatok a szünetre. A második félidő elején a Soroksár sokkal többet birtokolta a labdát, a Diósgyőr pedig az egygólos előny birtokában visszahúzódott a saját térfelére és a biztonságot helyezte előtérbe.

A fordulás után az első komoly lehetőségre a 75. percig kellett várni.

Ekkor Hegedűs János végezhetett el egy szabadrúgást 23 méterről, de a bal felső sarokba tartó tekerése néhány centivel elkerülte a kaput.

A Diósgyőr a második félidőben teljesen feladta a támadást a DVTK, a 80. percben pedig majdnem egyenlített a Soroksár.

Egy jobb oldali szöglet után Lovrencsics Balázs ráfordulásból kilőtte a bal alsó sarkot, azonban a gólt Pillók Ádám játékvezető nem adta meg, mert a Soroksár játékosa, Katona Máté lesen tartózkodott a lövés pillanatában és akadályozta a Diósgyőr kapusát, Branislav Danilovicot a kilátásában.

A hajrában a DVTK megtartotta az előnyét, ezzel megszerezte a három pontot és két fordulóval a vége előtt életben tartotta a feljutási esélyeit.

Merkantil Bank Liga, 36. forduló:
Diósgyőri VTK-Soroksár SC 1-0 (1-0)
gólszerző: Eppel (27.)

Az élcsoport: 1. (és már bajnok) Vasas FC 81 pont, 2. Kecskemét 71 pont, 3. Diósgyőr 68 pont.