Vágólapra másolva!
111 éves fennállásának legjobb eredményét érte el a Kisvárda labdarúgócsapata, mert a szabolcsi együttes ezüstérmes lett az NB I 2021-22-es szezonjában. Ehhez az is kellett, hogy a szabolcsiak 2-1-re legyőzzék a Zalaegerszeget az idény utolsó mérkőzésén.

Történelmi jelentőségű mérkőzésre készült a szabolcsi kisváros, Kisvárda labdarúgócsapata, ugyanis

ez az együttes még sosem nyert érmet az NB I-ben,

s mindjárt itt volt a lehetőség arra, hogy a 2021-22-es szezonban ezüstérmes legyen az együttes. Amely hatalmas eredmény lett volna ennek a csapatnak, hiszen a Fradi minden tekintetben kiemelkedett a mezőnyből, ám az utána következő 11 együttes közül a legjobbnak lenni nem akármilyen teljesítmény. Az NB I 33. fordulója előtt a második helyen álló Kisvárda 2 pontos előnyben volt a harmadik helyen álló Puskás Akadémiával szemben.

Sporttörténelmi meccset láthatott a hazai nézősereg Kisvárdán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A várdaiaknak tehát elég volt egy döntetlen ahhoz, hogy megőrizzék a második helyet, ellenfelük pedig a bajnokság végére teljesen leeresztett és motiválatlan Zalaegerszeg csapata volt. A ZTE Waltner Róbert furcsa távozása (felmondása) óta gyakorlatilag szétesett, s csak azért nem fenyegette a kiesés réme a zalaiakat, mert amíg Waltner volt az edző, rengeteg pontot gyűjtöttek.

Olyan szakasza is volt a bajnokságnak, amikor a negyedik helyen álltak.

Természetesen az utolsó forduló három olyan mérkőzése, amely az érmek, illetve a kiesés sorsát döntötte el, azonos időben kezdődött. A helyiek mindenesetre megadták a módját: már az akkreditáció átvételekor láthattuk az Irány Európa! zászlókat, amely azt jelezte, hogy a Várda júliusban a Konferencialiga-selejtezőben léphet pályára. De nem csak zászlók, hanem pólók is készültek. Az MLSZ is biztosra ment, mert a szövetség emberei ezüst és bronzérmeket is hoztak, sőt, a második és harmadik helyezettnek járó kupa egy-egy darabja is megérkezett Kisvárdára.

Leoni góljával vezetett a Kisvárda Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kisvárda minden esetre semmit sem akart a véletlenre bízni és a többi meccs eredményétől függetlenül nagyon hamar vezetést szerzett a ZTE ellen. A 13. percben történt az eset, a hazaiak támadása a jobb oldalról indult, a Várda egyetlen magyar játékosa, Ötvös húzta meg a labdát, a beadása után Bumba sarokkal akart a kapura lőni, de elrontotta.

A továbbguruló labdára Leoni érkezett és könnyedén passzolt a kapuba. 1-0 a Kisvárda javára.

S miután ekkor már a Honvéd csapata 2-0-ra vezetett Felcsúton, a Kisvárdának nem kellett szétszaggatnia magát. Ez meg is látszott a folytatáson: a ZTE nem tudott érdemben hozzászólni a meccshez, a Várda pedig elégedetten gurigázott. Ez az állapot a 38. percig tartott, amikor a semmiből, pontosabban egy tizenegyesből egyenlített a ZTE. A dolog érdekessége az volt, hogy a szabálytalanság (Kravcsenko kezezése) és az ítélet között majdnem 2 perc telt el. Mivel a játék nem állt meg, várni kellett arra, hogy a bíró megnézhesse a VAR segítségével az esetet. Pintér bíró megnézte, megítélte a tizenegyest, amelyet Tajti nagy nyugalommal lőtt a Várda kapujába - a közönség mindeközben az MLSZ-t szapulta, mondván, minek kellett bevezetni a videobírót.

Tajti góljával egyenlített a ZTE Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő hátralévő részében sok minden nem történt már, így a szünetben 1-1-es döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok. S mivel a felcsúti meccsen időközben szépített a Puskás Akadémia, a Várda sem lehetett teljesen biztos a dolgában.

Felpörögtek az események a második félidő elején. Az 51. percben Melnik az ötösről lőtt a ZTE kapujára, de Demjén kapus a helyén volt, így nem esett gól. Egy perccel később a másik oldalon Tajti ívelt középre, érkezett Ubochioma, de nem találta el jól a labdát. Két nagy helyzet maradt tehát ki.

A második félidő elején felpörögtek az események Kisvárdán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kisvárdának mindenesetre oda kellett figyelnie, mert Felcsúton bármikor változhatott volna az állás. Viszont úgy tűnt, hogy ez az 1-1 mindkét csapatnak tökéletesen megfelelt. Mert az 55. perctől kezdve gyakorlatilag semmi sem történt a meccsen. Legfeljebb a 72. percben jegyezhettünk fel egy kósza hazai helyzetet, amikor Ötvös lövése után szögletre pattant a labda.

Na meg azt is feljegyezhettük, hogy Ötvös lecserélése után 11 külföldi játékos játszott a kisvárdai csapatban. Ezt is legfeljebb mint statisztikai érdekességet volt érdemes feljegyezni, mélyebb filozófiai eszmefuttatést nem ért a dolog. Aztán a 85. percben újabb cserék következtek és két fiatal magyar is lehetőséget kapott.

Kevés foci jellemezte a második félidőt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó percek csak lecsorogtak, majd jött a slusszpoén: a 92. percben Karabeljov hatalmas gólt lőtt és ezzel a Kisvárda nyert 2-1-re. Hatalmas ünneplés vette kezdetét Kisvárdán, hiszen a közönség az NB I idei szezonjának második helyen végzett csapatát köszönthette.

1. félidő
37Mátyás Tajti
13Matheus
2. félidő
92Yanis Karabelyov
88Ionut Peteleu
88Bohdan Melnyk
84András Huszti
82Zoran Lesjak
78Meshack Ubochioma
76Claudiu Bumba
76Bence Ötvös
67Josip Spoljaric
65Driton Camaj
59Herdi Prenga
Összeállítások
Kisvárda4-5-1
ZTE FC5-4-1
Football Pálya
12
Artem
Odintsov
18
Bohdan
Melnyk
4
Anton
Kravchenko
71
Ionut
Peteleu
33
Tamás
Rubus
27
Jasmin
Mesanovic
20
Jaroslav
Navratil
9
Rafal
Makowski
25
17
Jasir
Asani
8
Yanis
Karabelyov

Kisvárda

Kezdők
12Artem Odintsov
18Bohdan Melnyk
88
4Anton Kravchenko
71Ionut Peteleu
88
33Tamás Rubus
27Jasmin Mesanovic
20Jaroslav Navratil
9Rafal Makowski
25Matheus
13
17Jasir Asani
8Yanis Karabelyov
92
7Driton Camaj
65
6Bence Ötvös
76
10Claudiu Bumba
76
99Mykhaylo Gotra
2Viktor Gey
19Herdi Prenga
59
3Lazar Zlicic
Cserék

ZTE FC

Kezdők
77Szabolcs Szalay
72Mihael Rebernik
71Patrik Posztobányi
29Lorant Sebestyen
24László Papp
23Daniel Milovanovikj
21Emir Halilovic
11Sime Grzan
95Márton Gyurján
4Zoran Lesjak
82
37Attila Mocsi
1Patrik Demjén
50Josip Spoljaric
67
44Bence Gergényi
27Bence Bedi
46Bence Kocse
8Mátyás Tajti
37
17András Huszti
84
18Bojan Sankovic
31Nikola Serafimov
70Meshack Ubochioma
78
Cserék