Ez az évszázad mérkőzése: megaláztuk a térdepléssel provokáló angolokat

775817318 fbl Horizontal
Hungary's striker Adam Szalai (3rd L) leads the celebrations as Hungary's players celebrate in front of their supporters after the UEFA Nations League, league A group 3 football match between England and Hungary at Molineux Stadium in Wolverhampton, central England on June 14, 2022. - Hungary won the game 4-0. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott egészen elképesztő estét produkált a közép-angliai Wolverhampton városában. Marco Rossi csapata magabiztos játékkal 4:0-s, történelmi sikert aratott a tavaly nyáron még Európa-bajnoki döntőben szereplő angol válogatott ellen. A magyarok sikerének értékét emeli, hogy a legendás, 6:3-as siker óta nem tudtuk saját hazájukban legyőzni az angolokat, az pedig már csak hab a tortán, hogy most 10 napon belül kétszer is sikerült. Ha ezt a csodát még lehet fokozni, akkor az az, hogy a németek olaszok elleni, szintén kiütéses sikerének is köszönhetően négy teljes kör után vezetjük a halálcsoportot a Nemzetek Ligájában. Gyorsan írjuk is le a sorrendet: 1. Magyarország 7 pont, 2. Németország 6 pont, 3. Olaszország 5 pont, 4. Anglia 2 pont. Lássuk, hogy értékelték az estét a főszereplők.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Wolverhamptonból.

Június 14-én igazi nyári idő fogadta a csapatokat Wolverhamptonban, már az öltözködésen is látszott, ki melyik csapatnak szurkol. A magyaroknál azért elfért egy-egy pulóver, az angolok pólóban, akár papucsban is érkeztek a 20 fok fölötti hőmérsékletben.

A stadion szép lassan megtelt, ugyanis 1956 óta nem volt itt nem zárt kapus válogatott meccs. A várakozás felfokozott volt, de bent meglepően ellenséges hangulat fogadta a magyar csapatot, amiből a játékosok végül mindent legyőző erőt merítettek.

A majdnem 30 ezer szurkoló döntő többsége természetesen az angoloknak szorított, a magyar himnuszt kifütyülték, sőt sokan kiabáltak is, rasszista szemeteknek nevezve a magyarokat, de ez mint később kiderült, csak még jobban feltüzelte a magyar játékosokat. Természetesen az angol együttestől már megszokott térdeléses bohóckodás sem maradt el, de ezzel a magyar szurkolók - akik végig elképesztő módon szurkoltak a csapatnak - egyáltalán nem foglalkoztak.

A himnuszok alatt nem volt túl baráti a hangulat Forrás: AFP/Paul Ellis

Furcsa ezt leírni, de az első magyar gól után szinte esélye sem volt az angoloknak, egyszer kellett igazán izgulni, amikor Willi Orbán fejelt a saját kapunkra, de Dibusz Dénes bravúrral védeni tudott.

Aztán beindult a henger, és négyig meg sem állt. Sallai Roland duplázott, a csereként beállt Ádám Martin kiosztott két gólpasszt, a németek után az angoloknak is gólt lőtt Nagy Zsolt, majd a Philadelphia Union kiválósága, Gazdag Dániel állította be a 4-0-s, történelmi végeredményt.

Az eredmény több szempontból is történelmi, egyrészt nem nyertünk Angliában a házigazda ellen a 6:3-as legendás meccs óta, nem nyertünk még Angliában az angolok ellen tétmeccset, és ez volt az angolok legnagyobb olyan hazai veresége tétmeccsen, amin gólt sem tudtak szerezni.

A meccsről annyit még el kell mondani, hogy az angol szurkolók szépen lassan megunták, hogy a magyarokkal foglalkozzanak, lett bajuk elég. Az első bekapott gól után még kitartottak, de a második után egyre nagyobb lett a hőbörgés. A harmadik és a negyedik gól után tömegekben indultak haza a szurkolók, többen a sikerkapitány, Gareth Southgate fejét követelték.

Volt olyan szurkoló, aki szerint a reggelt azzal kellene kezdeni, hogy Southgate-et kirúgják, de sokan az egész csapatot a lehető legrosszabbnak látták. Bukayo Saka és Harry Maguire is hatalmas füttyszót kapott, amikor előbbit utóbbi váltotta.

Teljességgel hihetetlen az eredmény, amit a magyar válogatott elért Forrás: AFP/Adrian Dennis

Magyar szem is nehezen dolgozta fel a látottakat, ahogy sorra érkeznek a gólok, főleg a harmadik és a negyedik volt igazán elképesztő. A játékosok szinte már azt sem tudták, hogy ünnepeljék a gólokat. A teljes kispad berohant a pályára, egészen a túloldali szögletzászlóhoz, ahol a magyar szurkolók kaptak helyet. Az angol játékosok a közönség hangos pfújolása és fütyülése kíséretében hagyták el a pályát, míg a magyarok a maroknyi Angliába elutazott szurkolójukkal együtt énekelték el a himnuszt, s ünnepelték a teljesen megérdemelt sikert. A szervezők gyorsan le is fújták a vegyeszóna előre tervezett ötletét, megkímélve az angol futballistákat az újságírói kérdésektől.

A magyar válogatott szinte felfoghatatlan eredményeket szállított nekünk az elmúlt 10 napban, két győzelem az angolok, döntetlen a németek ellen és egy szoros vereség az Európa-bajnok olaszok ellen. A találkozó után érthetően elégedetten nyilatkozott Marco Rossi, aki már

arról is elmélkedett, hogy ilyen eredmények után már biztosan jár majd neki a gyászszünet a halála esetén. Ha ez megnyugtatja, mi biztosak vagyunk benne, hogy igen.

„A kezdetektől tudtuk, hogy Angliában játszani az angolok ellen nagyon nehéz lesz, és tartottunk tőle, hogy szenvedni fogunk. Szenvedtünk is, de csapatként tettük.

Az első félidőben a jobboldalunkon sok volt a hiba, néha szerencsénk is volt, anélkül nem is lehet ilyen eredményt elérni. Mindent megtettünk a pályán, követtük a taktikát, önzetlenül, egymásért küzdve, csapatként dolgoztunk.

Így is csak álmodhatunk erről, de boldog vagyok a csapat, a stáb, az ország és a szurkolók miatt" – kezdte Marco Rossi, aki a kezdeti nehézségekről is beszélt.

Marco Rossi próbál minket a földön tartani, de nincs könnyű dolga Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mi is meglepődtünk ezen az eredményen, erre senki nem gondolt előzetesen, de előfordul az ilyen. Az angolokat így is a világ legjobb csapatai közé sorolom, de nekünk ez az eredmény ma maga a csoda. Nem is olyan régen Albánia kétszer is megvert minket, szerintem az a két meccs volt az ő legjobb eredményük, de egy közös volt abban a két meccsben, mégpedig az, hogy egyiken sem játszott Szalai Ádám. A nálam is nagyobb szakértők szerint ez persze csak puszta véletlen" – mondta Marco Rossi kicsit cinikusan mosolyogva.

Nagyon boldog vagyok, mindenki miatt. A magyar egy igazi sportnemzet. Fociban nem voltunk meghatározóak a közelmúltban, és még mindig messze vagyunk ettől, de örülünk, hogy boldoggá tettük az elkötelezett szurkolóinkat" – mondta Rossi, aki csak akkor hitte el, hogy meglehet a siker, amikor a játékvezető felmutatta az egyperces hosszabbítást.

„Akkor hittem csak el, amikor egy percet mutatott a játékvezető. A fiúk óriási ünneplésbe kezdtek az öltözőben, szerintem folytatják majd az úton is, de én holnap már elfoglalt leszek, mert jegyem van a Red Hot Chili Peppers koncertjére, utána pedig jön a családozás" – mondta Marco Rossi tréfásan, majd kitért az ellenfélre is. Elmondása szerint megérti az angol szurkolókat, mert nem a brazilok vagy az argentinok verték 4:0-ra az angolokat, de Southgate bizonyította, hogy jó edző, és Rossi szerint továbbra is a legjobbak között van a helye.

Gareth Southgate érthetően jóval csalódottabb volt Forrás: AFP/Paul Ellis

Southgate is mondott pár mondatot, elmondása szerint nem esett jól neki a szurkolók bekiabálása, de tudta, hogy ez a munkájával jár. Southgate szerint az egyensúly hiányzott a csapatából, a sok fiatal mellé nem pakolt elég vezéregyéniséget a csapatba. Az angol kapitány vállalta a felelősséget, és mint elmondta, a sikerek mellett a kudarcokat is emelt fővel kell elviselni.

Az elmúlt 50 év legjobb eredményeit értük el, ennek ellenére megértem őket. Továbbra is hiszem, hogy sikeresek lehetünk a világbajnokságon, minden nagy csapatnak vannak nehéz pillanatai" – mondta Southgate.

„Ez hihetetlen. Ismét történelmet írtunk, nagyon nagy a boldogság most. Talán az első meccset sem tudtuk igazán megünnepelni, de most hogy így sikerült ez a négy meccs, most sort kerítünk rá.

de ezért dolgozom minden nap, és hála Istennek sikerült, büszke vagyok a csapatra. A szurkolók fogadtatása nem volt túl szép, össze is álltunk a meccs előtt, mert

alig hallottuk a saját himnuszunkat, ami dühítő volt. Ez talán meccs közben is adott némi pluszt,

örülök, hogy a pályán tudtunk visszavágni. A második gólnál éreztem, hogy kicsit összerogytak az angolok, az önbizalmuk is elment, ennek lett a kulcsa a további két gól is. NB I-es játékosként örülök, hogy erre a szintre fel tudtam nőni, tudtam bizonyítani. Jó lenne minden héten ilyen játékosok ellen játszani, ezért küzdök, hogy ez legyen a vége" – mondta érthetően boldogan vigyorogva a pálya szélén az ismét gólt szerző Nagy Zsolt, aki a Puskás Akadémia játékosa.

Nagy Zsolt a németek után az angolok ellen is gólt szerzett Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Elsősorban arról szeretnék beszélni, hogy a győzelem az első percben eldőlt, hiszen egy olyan szurkolótábor, amelyik nem ült fel a provokációnak, megnyerte a mérkőzést. Ez óriási erőt adott nekünk, köszönet a szurkolóknak. Utána meg is mutattuk, milyen támogatást jelentenek nekünk, milyen segítséget nyújtanak. A csapat előtt le a kalappal, nem először bizonyítottuk, hogy mire vagyunk képesek. Ez nagyon kemény négymeccses összetartás volt, jó úton vagyunk egy ideje.

remélem, így haladunk továbbra is. Ilyen csapatok ellen nem egyszerű játszani, mert az extraklasszisok bármikor el tudnak dönteni meccseket, de mi maradtunk a taktikánál. Remekül védekeztünk és kihasználtuk a lehetőségeinket" – értékelt a csapatkapitány, Szalai Ádám futtában, mielőtt csatlakozott volna az ünneplő csapattársakhoz az öltözőben.

Szalai Ádám szerint a szurkolók kellettek ehhez a sikerhez Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Nagyon boldogok vagyunk, történelmet írtunk, nagy dolgot értünk el. Sok meló van ebben csapatként és egyénileg is. Évek, akár évtizedek munkája, hogy ilyen meccseken szerepelhetünk. Nehéz felvenni ezt a ritmust, talán nem is lehet ennyi idő alatt. Ez a negyedik meccs volt már a nagyok ellen, jobban belerázódtam, de idő kell hozzá.

1-0-ig tették a dolgukat az angolok, a másodiknál megtörtek, a harmadik után már nem volt kedvük focizni, csak a végét várták. Különleges meccsek voltak, lehetne sorolni a különbséget az NB I-gyel kapcsolatban. Ami biztos, hogy Angliába sajnos nem igazolhatok, mert nincsenek meg a számaim, ami a Brexit után kell, de sajnálom, mert volt komoly érdeklődő, szívesen jöttem volna, de talán pár év múlva ez is összejöhet" – mondta a csereként két gólpasszt kiosztó Ádám Martin.

Ádám Martin két gólpasszt adott az angolok elleni meccsen csereként Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar válogatott még éjszaka hazarepült Budapestre, mi pedig jóval éjfél után, a Wolverhampton narancssárga stadionját elhagyva is csak azon hüledeztünk, hogyan történhetett ekkora szenzáció a szemünk láttára.

És akkor a végére még soroljuk kicsit, hogy mit ért el a magyar csapat, mit értek el ezek a srácok:

  • Magyarország lett az első csapat, amely 1953 után újra négy gólt lőtt idegenben Anglia ellen. 1953-ban elsőként is mi tettük ezt meg, a már említett 6:3-as meccsen
  • Anglia először kapott ki egész története során minimum négy góllal úgy, hogy gólt sem tudott szerezni
  • Anglia legutóbb 1928-ban kapott ki négy góllal hazai pályán, amikor Skócia nyert ellenük 5-1-re
  • Sallai Roland Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor után az első magyar játékos, aki két gólt szerzett idegenben Anglia ellen. A két nagy előd két, illetve három gólt szerzett a 6:3 alkalmával
  • Anglia 2019 szeptembere után kapott újra minimum két gólt hazai pályán
  • Sallai Roland a svéd Hakan Mild óta az első, aki két helyszínen is betalált az angolok ellen idegenben. Sallai a Wembley-ben és a Molineux-ban is eredményes volt, Mild 1995-ben az Elland Rodon, 2001-ben az Old Traffordon szerzett gólt

A magyar válogatott a nyári szünetet követően szeptemberben folytatja majd a szereplését a Nemzetek Ligájában, Németországgal idegenben, az olaszokkal hazai pályán találkozik majd Marco Rossi csapata.