Vágólapra másolva!
Három olyan futballista sorsát idézzük most fel, akiket legyőzött a drog és az alkohol. Akik a meccseken zseniálisak voltak, de pályafutásuk befejezése után nem tudtak az életükkel mit kezdeni. Ketten már nincsenek köztünk, az argentin Diego Maradona és az angol George Best halála anno az egész világot megrázta. A brazil Ronaldinho még él, de ha nem történik az életében komoly változás, ő is Maradona és Best sorsára juthat.

Az isteni Diego

Minden idők egyik legjobb futballistája, az argentin világbajnok Diego Maradona 2020. november 25-én halt meg. A legnagyobb argentin újság, a Clarín azt írta a halála után, hogy a 120 kilós legenda csak két asszisztens segítségével tudott járni, a korábbi kokainfüggősége miatt a szíve csak 30%-ban működött, ráadásul alkoholproblémái is voltak.

Maradona ritkán beszélt őszintén a kábítószerhez való viszonyáról, a függőségéről. 1991-ben azonban a GAMMA hírügynökséggel kivételt tett, és egy hosszú interjúban vallott életéről, nehézségeiről, szörnyű pillanatairól.

Ma már azt gondolom, más lennék ezen sötét pillanatok nélkül. Most úgy érzem, fontos, hogy a fiataloknak elmondjam, min mentem keresztül. Az én szörnyű tapasztalataim segíthetik azokat, akik még nem tudtak kikecmeregni a bajból. Azt akarom, hogy ők Diegót lássák, ne Maradonát, a futballsztárt" – mondta Maradona, aki azt is elárulta, hogy a drogos korszakában az bántotta a legjobban, hogy egyszer csak azt vette észre, hogy nem törődik a gyerekeivel.

Diego Maradonát istenként tisztelik Nápolyban és Argentínában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Norbert Forsterling

Maradona hosszú évek óta komoly egészségi problémákkal küszködött. 2020 novemberében depresszió miatt került be egy magánklinikára, ott vérszegénységet és kiszáradást állapítottak meg nála. Háromnapos hidratálást írtak elő, majd nem sokkal később koponyaűri vérzés miatt meg kellett operálni.

Az orvosa napokig nem engedélyezte, hogy elhagyja a kórházat, mert az alkoholfüggősége miatt súlyos elvonási tünetektől szenvedett. Egy másik orvos, Alfredo Cahe arról számolt be, hogy Maradonának problémái voltak a májával, a szívével és az érrendszerével is.

A jelentések szerint az egykori klasszis focista két héttel azután halt meg, hogy agyvérzése után kiengedték a kórházból, a halálát légzésleállás okozta.

George Best, az első popsztár focista

Az északír támadó a Manchester United történetének egyik legjobb futballistája, de nem tudta kezelni a rá nehezedő nyomást, ezért már a pályafutása közben az alkohol rabjává vált

– mondta róla a háromszoros világbajnok Pelé.

George Best és Pelé 1978-ban Forrás: Getty Images

„George Best volt az egyik legtehetségesebb játékos a futballtörténelemben és talán a legjobb futballista, aki nem jutott el a világ egyik legfontosabb tornájára" - ezt már a német világbajnok Franz Beckenbauer mondta Bestről, akinek 1982-ben lett volna lehetősége pályára lépni a spanyolországi világbajnokságon, de Best akkor már nem volt olyan állapotban, hogy Billy Bingham szövetségi kapitány elvigye őt a tornára.

- ezt pedig az a Diego Maradona mondta, aki Besthez hasonlóan szintén az önpusztító életvitele miatt távozott idő előtt az élők sorából.

A Manchester Unitednál úgy vélekedtek róla, hogy ő volt az első popsztár focista, aki nem véletlenül kapta meg "Az ötödik Beatles-fiú" becenevet. George Beste habzsolta az életet, még zenei pályán is kipróbálta magát, és zsákszámra kapta a rajongói leveleket.

  • Rengeteg pénzt költöttem piára, nőkre és gyors autókra - a többit elpazaroltam.
  • 1969-ben feladtam az alkoholizmust és a nőket. Ez volt életem legrosszabb 20 perce.

Bestről köztudott volt, hogy többször is megpróbált leszokni az ivásról. Különböző módszereket próbált ki, de környezete beszámolói szerint előfordult, hogy a pokoli kínok ellenére rendszeresen ráivott a testébe beültetett szerre. Olyan is előfordult, hogy nagy nehezen kiharcolt féléves józanságát egy hatalmas berúgással ünnepelte meg, és a 2002-es májátültetése után is rendszeresen nyúlt a pohárhoz.

Denis Law és George Best, a Manchester United legendás játékosai Forrás: HIP/ Northfoto/Hip

Ha alkoholista vagy, az ital jelenti az egész életed. Semmi más sem számít. Mielőtt bementem volna a kórházba, vagy ittam, vagy éppen az iváson gondolkodtam.
De nem hittem el, hogy ez nagy probléma, mert egészen normális életet éltem, és jól is kerestem."

George Best a májátültetése után is az alkohol rabja maradt, 2005-ben, 59 évesen halt meg. Temetésének napján az utcában, ahol felnőtt, egy drapériát feszítettek ki, amin az állt: „Maradona good, Pelé better, George Best."

Ronaldinho, a börtönválogatott kapitánya

A brazil zseni sokak szerint minden idők egyik legjobb futballistája, de ha igazán őszinték vagyunk, akkor csak minden idők egyik legjobbja lehetett volna, ugyanis korántsem volt annyi ideig a csúcson, mint a legnagyobbak. A brazil válogatottal 2002-ben megnyerte a Japán és Dél-Korea által közösen rendezett világbajnokságot, ráadásul az angolok elleni negyedöntőben lőtt csodálatos szabadrúgásgóljáról sokan a mai napig sem akarják elhinni, hogy valóban kapura akarta-e lőni a labdát.

Ronaldinho 2003 nyarán, 23 évesen igazolt Barcelonába, ahol ő lett Frank Rijkaard csapatának az ékköve Lionel Messi feltűnéséig. A brazil csillag játéka minden héten valóságos örömünnep volt, ugyanis mindig mosolygott a pályán és áradt a játékából a futball szeretete. Talán a mai napig Ronaldinho az egyetlen focista, akit állva tapsoltak meg a Santiago Bernabéu Stadionban, amikor két gólt lőtt a Real Madridnak és bohócot csinált a csapat teljes védelméből.

Ronaldinho 2005-ben megkapta a France Football Aranylabdáját, a következő szezonban pedig Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a csapatot, ezzel pedig mindent elért a katalán klub játékosaként. A problémák ez után jöttek, ugyanis a brazil csillag nem csak futballt élvezte, hanem a pályán kívül is az éjszaka császára volt.

Ronaldinho állítólag 2007-ben viszonyt kezdett Lindsay Rijkaarddal, a Barcelona edzőjének a lányával, ráadásul egyre többet cikkeztek arról, hogy súlyfelesleggel rendelkezik. Ezt követően többször is előfordult, hogy edzéseket kellett kihagynia másnaposság miatt, és arra is akadt példa, hogy büntetésből fontos meccseken nem léphetett pályára.

Deco és Ronaldinho elválaszthatatlanok voltak Forrás: AFP/Lluis Gene

Egy olyan történet is szárnyra kapott, hogy Ronaldinho egy riói buli után délelőtt tizenegykor egy autó csomagtartójába rejtőzve távozott egy iráni drogbáró orgiába fulladt bulijáról.

– elevenítette fel azokat az időket a fehérorosz Aliaksandr Hleb, aki 2008 nyarán igazolt a katalán csapathoz.

A brazil csillag aztám Pep Guardiola 2008-as kinevezése után az AC Milan csapatához került, de a játéka már korántsem volt annyira ellenállhatatlan majd a barcelonai évek elején. 2011 januárjában még a 31. életévét sem töltötte be, amikor visszatért Brazíliába levezetni.

A pályafutása befejezése után Ronaldinho rengeteg helyen megjelent futballnagykövetként, de folyamatos botrányok övezték az életét.

2018-ban az ügyészség zárolta az ő és testvére bankszámláját, ugyanis 2 millió eurós tartozás halmoztak fel, emellett bevonták az útleveleiket, mert nem voltak hajlandóak befizetnek azt a 8,5 millió dollárnak megfelelő összegű büntetést, amit egy természetvédelmi területen megvalósított engedély nélküli építkezés miatt szabtak ki rájuk.

Ennek ellenére számos helyen felbukkant jótékonysági meccseken, majd 2020 márciusában a paraguayi hatóságok letartóztatták Ronaldinhót és bátyját, Robertót, mivel hamis útlevéllel léptek be az országba. A szállodai szobájukban a saját nevükre szóló, de őket paraguayi állampolgárként feltüntető iratokat találtak.

Ronaldinho miután kiszabadult a paraguayi börtönből Forrás: AFP/Norberto Duarte

Ezt követően a brazil csillag 32 napot töltött egy paraguayi börtönben, ahol állítólag egy börtönmeccsen pályára lépett az egyik csapatban. Ronaldinho állítólag a 11-2-re megnyert mérkőzésen öt gólt szerzett és hat gólpasszt adott, miközben a börtön egyik vezetője határozottan megtiltotta, hogy pályára lépjen.

2021 októberében Ronaldinho a korábbi klubja, a PSG díszvendége volt az RB Leipzig elleni BL-meccsen, de a lelátón szinte rá sem lehetett ismerni a brazil legendára, aki még mindig csak 42 éves, de legalább hússzal többnek nézett ki.

Ronaldinho 2021 októberében a PSG-Lipcse meccs előtt Forrás: AFP/Franck Fife

A gyors leépülés hátterében az is állhat, hogy Ronaldinho édesanyja 2021 februárjában meghalt koronavírusban, ezt pedig alkohollal dolgozta fel a brazil csillag.

– nyilatkozta a holland De Telegraafnak Jessica Castro, Ronaldinho barátnője, aki azt is elárulta, hogy az egykori focista ezeken a bulikon gyakran túllő a célon.

Ronaldinho a labdarúgás egyik legnagyobb csillaga volt, csakúgy mint Törőcsik András, Diego Maradona vagy George Best. Bízzunk benne, hogy a mosolygós klasszis nem fog idő előtt eltávozni, mint a fent említett legendák.