Vágólapra másolva!
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke hosszabb interjút adott a Demokratának, amelyben a sikerek mellett arról is beszélt, milyen a viszonya Sztanyiszlav Csercseszovval, a politikai nyomás ellenére miért nem váltak meg az orosz szakembertől, és hogy mit gondol a magyar futball jövőjéről.

Kubatov Gábor azt vallja, mindig magasra kell tenni a lécet, mert ha valaki a Kékestetőt nézi, nem tudja megmászni a Mount Everestet. Az előző szezonban a Fradi bejutott az Európa-liga csoportkörbe, mellette pedig sorozatban negyedszer nyert meg a magyar bajnokság és a Magyar Kupában is aranyérmes lett. Ennek ellenére a Fradi elnöke úgy érzi, innen is van feljebb.

„Én soha nem tudom azt mondani, hogy nincs feljebb. Talán akkor, ha megnyertük a Bajnokok Ligáját, mert a futballban az a Mount Everest. Ennek az esélye jelenleg egy ezrelék vagy még kevesebb, de ennyi esély mégiscsak van. Lépésről lépésre változnak a céljaink.

- mondta a Ferencváros elnöke, aki azt is megjegyezte, hogy jó lenne, ha a csapat egyszer veretlenül nyerné meg a bajnokságot.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke Fotó: Koncz Márton - Origo

Kubatov Gábor arról is beszélt, hogy ha most megvédik a bajnoki címüket, a sorozatban öt arannyal beállítanánk egy több mint százéves klubrekordot. Ez is pluszmotiváció.

A télen kinevezett Sztanyiszlav Csercseszovról és a szakmai stábjáról azt mondta, új megközelítést, új módszereket hoztak magukkal, amelyeknek köszönhetően a Fradi jobb lett, és a stábban maradt magyar edzők is új ismeretekkel gazdagodnak.

- mondta a Fradi edzőjéről Kubatov Gábor, aki megjegyezte, hogy Csercseszovval közösen tudnak dönteni az igazolások terén, ugyanis az orosz mester közgazdász végzettségével teljes mértékben átlátja az igazolások gazdasági vetületét is, és az általuk az adott posztra kiszemelt játékosról pontosan elmondja a szakmai észrevételeit.

Csercseszov a szurkolókkal ünnepelte a bajnoki címet Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az orosz–ukrán háború kitörését követően számtalan orosz sportolót és sportdiplomatát értek szankciók, kizárások, eltiltások. A Fradira is igyekeztek nyomást gyakorolni, hogy váljon meg az orosz edzőtől.

„Az orosz sportolók elleni európai hadjáratnak nem látom értelmét.

A sportnak pont az a lényege, hogy békét teremtsen – a futballpályán is. Nem ő nyomogatja a gombokat, hogy mi ellen indítsanak támadást, ő nem politikus, hanem sportszakember. Csercseszovval szeretnénk továbbra is együtt dolgozni, ezt neki is elmondtuk, azt láttam, ez megnyugtatta."

A Ferencvárost gyakran éri az a negatív kritika, hogy kevés magyar játékost foglalkoztat. Ennek ellenére az NB II-es Soroksárból érkező Pászka Lórand megkapta a lehetőséget, és hamar közönségkedvenccé vált.

Van benne erő, dinamika, életszeretet... Talán nem haragszik meg, ha elárulom, ő volt az egyetlen, aki a kupadöntő másnapján elkésett a csapatfotózásról. Az történt, hogy itt volt a családja, megünnepelték a sikert, majd a család reggel hazarepült, ő meg kicsit lefeküdt szundikálni... Haragudhattam volna rá, de bevallom, valahol örültem neki, hogy így történt, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy ebben a gyerekben van élet. A büntetését befizette a kasszába, és utólag rámontíroztuk a képre. Úgy tudom egyébként, a válogatott stábja is figyeli már.

Pászka Lóránd a szezon végére kihagyhatatlan lett a Fradiból Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utánpótlásunknak is jó példa lehet az ő története.

Fontos, hogy legyenek ilyen játékosok, akik mindent megtesznek az álmaikért, legyenek is minél többen, jöjjenek és szorítsák ki a légiósokat a csapatból.

Legyenek jobbak, mint az amerikai jobbhátvéd vagy a bosnyák középső védő. De csak azért, mert valaki magyar, nem lehet a keret tagja, előbb bizonyítson. Dolgozzon többet, ügyeljen minden részletre, étkezzen megfelelően, tartsa be az edzői utasításokat. Pont az a problémám a mostani hazai futballistagenerációval, hogy nagyon keveseknél látom ezt az alázatot, a szorgalmat. Tessék példát venni Pászka Lórándról!"

A teljes interjú a linkre kattintva olvasható.