Élő:
Vágólapra másolva!
Kiadós, mintegy hétórás utazás végén érkezett meg a Ferencváros Dublinba, ahol csütörtök este magyar idő szerint 21 órától az ír bajnok Shamrock Roversszel mérkőzik meg az Európa-liga selejtezőjének playoffjában.

Tízből kilenc alkalommal egészen biztos, hogy irigylésre méltó az élsportolók élete. De van egy szelete, ami látszatra ugyancsak kellemes, csakhogy a látszat csal. Az állandó utazgatások korántsem nyaralótúrák, ahol a játékosok strandpapucsban flangálnak a bazársoron. Legalábbis a Fradinál biztos nem így van. Mint az összes hasonló út, a dublini fellépés is percre pontosan meg volt tervezve, így már mindenki napokkal előbb tudta, hogy ahelyett, hogy Budapesten felszállna, majd Dublinban leszállna a gép, a csapat pedig egy röpke buszozás után elfoglalná a szállását, jóval kimerítőbb kirándulás vár Botka Endréékre.

A dublini reptér ugyanis még nyögi a koronavírus-járvány kellemetlen következményeit. A 2020-ban szinte teljesen összeomló-leálló, és a következő évben is csak időszakosan magához térő légiközlekedés idén nyáron szembesült a leállás alatti elbocsátások következményeivel. Most, hogy ismét közel a régi fordulatszámon pörög a turizmus, az ír főváros reptere elképesztő munkaerőhiánnyal küzd, egyszerűen képtelenek annyi gépet és utast kiszolgálni, mint tették a járvány előtti években.

Egy jó hangulató népligeti edzéssel melegített a csapat a hétórás utazásra Fotó: Major Kata - Origo

Ezért kellett a Shamrock előző ellenfeléhez a Fradinak is az ír sziget nyugati partján, Limerick mellett található Shannon Nemzetközi Repülőtéren landolnia. Egyébként az írek is innen repültek egy hete Pestre, és ők is itt landoltak visszafelé, azaz a Shkupi vezetése kicsit túlreagálta ezt a dolgot, amikor a csapat elleni ármánynak vették, hogy nem mehettek egyből Dublinba. Még perrel is fenyegetőztek. Ehhez képest a Fradi?

- mondta tréfásan az orosz bajnokságon, és az ott megtett kilométereken edződött Sztanyiszlav Csercseszov, amikor korábban az extra buszozás jelentette fáradtságról kérdezték.

Az utazásra bérelt repülőgépen könnyed mediterrán hangulat uralkodott, lévén mind a gép, mind a személyzet olasz volt, és valamennyien férfiak.

A Shannon reptőrről még egy kellemes, 230 kilométeres buszozás várt a csapatra. Az M7-es autópálya csempészett egy kis hazai ízt a valóban szépen zöldellő tájat, de vajmi kevés izgalmas látnivalót kínáló utazásba.

Végül helyi idő szerint este nyolc óra tájban a küldöttség rendben megérkezett a dublini szállásra, ahol mindenki kipihenheti az út fáradalmait, hogy csütörtökön újult erővel, frissen léphessen pályára a Tallaght Stadionban.